05 Eylül 2001 21:00

Sıradaki bakan gelsin

Ecevit hükümeti, yolsuzluğa karıştığı ayyuka çıkan Bayındırlık Bakanı Koray Aydın'ın istifasıyla 9. firesini verdi. İstifasını canlı yayında duyuran Aydın, milletvekilliğinden de istifa ettiğini açıkladı.

Paylaş
Sıradaki bakan gelsinBülent Ecevit başkanlığındaki DSP-ANAP-MHP koalisyon hükümeti, yolsuzluk yaptığı iddiaları ayyuka çıkan Bayındırlık ve İskân Bakanı Koray Aydın'ın istifasıyla 9'uncu firesini verdi. Daha önce, çeşitli yolsuzluk olayları ya da hükümet içi anlaşmazlıklar nedeniyle istifalar yaşayan hükümetin kayıplarına şimdi de Aydın'ın istifası eklendi.Bakanlığında ortaya çıkan yolsuzluk operasyonu ile istifası istenen Aydın'a MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Başbakan Bülent Ecevit sahip çıkmıştı. Ancak MHP içerisinde de istifa etmesini isteyenlerin sayısının artması, Aydın'ı bakanlık koltuğunu bırakmaya zorladı. MHP'de Aydın'a rakip olan Genel Başkan Yardımcısı Şevkat Çetin grubunun, "İstifa etsin" baskıları sonuç verdi. Koray Aydın, önceki akşam, MHP Genel Merkezi'nde Devlet Bahçeli ile yaklaşık iki saat başbaşa görüştü. Görüşmede Bahçeli'nin Mesut Yılmaz'la yaptığı toplantının değerlendirildiği ileri sürüldü. Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlamaktan kaçınan Aydın, "Sabırlı olun" demekle yetindi. Bahçeli ise bir süre daha parti genel merkezinde kalıp, daha sonra partisinin Anayasa Komisyonu üyeleriyle bir araya geldi. Gece geç saatlerde ayrılan Devlet Bahçeli, soruları yanıtsız bıraktı.

Bahçeli ile görüştüAydın, dün sabah saatlerinde Başbakanlık merkez binasına arka taraftaki ziyaretçi kapısından girerek, Devlet Bahçeli ile yeniden görüştü. Bahçeli ile makamında yaklaşık bir saat görüşen Aydın, yine aynı kapıdan çıkarken gazetecilerin, "İstifa edecek misiniz?" sorusuna, "Bekleyin, birazdan öğrenirsiniz" cevabını verdi. MHP Trabzon Milletvekili Orhan Bıçakçıoğlu ile birlikte Bayındırlık Bakanlığı'na giden Aydın, bir süre sonra NTV'ye gitti. Aydın, NTV'de çıktığı canlı yayında, "Soruşturma ve ülkücü camiaya karşı tarihi kinlerini kusmak isteyenlere daha fazla fırsat vermemek için bakanlığını, şahsını ve en önemlisi mensubu olduğu MHP'yi hedef alan kirli yıpratma hareketlerini boşa çıkarmak" için istifa ettiğini açıkladı. Kime uzanırsa uzansın, neye varırsa varsın bakanlığıyla ilgili bütün yolsuzluk iddialarının sonuna kadar incelenmesi noktasında bütün Türk siyasetçilerine örnek olmak için istifa ettiğini öne süren Aydın, sadece bakanlıktan değil, milletvekilliğinden de istifa ettiğini duyurdu. Görev süresince devletin yüce menfaatlerini yerine getirme gayreti içinde olduğu iddiasında bulunan Bakan Aydın, Türkeş'e cenaze töreninde verdiği sözü tutarak, partilerini iktidara taşıdıklarını, büyük seçim zaferi yarattıklarını söyledi. Bakanlığındaki yolsuzluk iddia ve soruşturmalarını bahane eden çevrelerin planlı bir yıpratma kampanyası yürüttüğünü, bu çevrelerin kendilerini hem savcı hem hakim yerine koyup, medyanın da gücüyle siyasi linçe yöneldiklerini ileri süren Aydın, kendisine yönelik suçlamaları "yargısız infaz" olarak değerlendirdi.

Kendini yiğit ilan ettiAçıklamasının ardından soruları yanıtlayan Aydın, "Bu kararı alırken, sizin kendi kararınız mı, Bahçeli'den bir zorlama var mı?" sorusuna, kararı alırken genel başkanı ile hemen her gün görüştüğünü, ancak Bahçeli'nin katkısı, zorlaması veya yönlendirmesi olmadığı yanıtını verdi. Aydın, "Özellikle tüm bu saldırılar dikkate alındığında, saldırıların hedefi dikkate alındığında, her zaman bu ülkede bu olayların cerayan ettiğini ve yeniden tekrarlanabileceğinin farkında olarak, siyasetçiliği adeta hırpalamaya ve onu ayaklar altına alabilecek zihniyete karşı siyaset cephesinden bir yiğit çıkması gerekiyordu" diyerek kendini "yiğit" ilan etti.

Ecevit, Aydın'ı kutladıBaşbakanlık binasından ayrılırken istifayla ilgili soruları yanıtlayan Ecevit, "onurlu bir davranış" olarak değerlendirdiği istifa nedeniyle Aydın'ı kutladığını söyledi. Olayı televizyondan öğrendiğini, henüz kendisine resmi istifanın ulaşmadığını öne süren Ecevit, Aydın'ın değerli hizmetleri olduğunu ve hizmetlerinden dolayı şükranla anılacağını savundu. Bu arada, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Koray Aydın'ın istifasıyla boşalan Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'na Devlet Bakanı Tunca Toskay'ın vekâlet edeceğini açıkladı.

Meral'den övgü Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral ve TİSK Başkanı Refik Baydur, Aydın'ın istifasıını olumlu bularak, diğer siyasetçilere de örnek olmasını dilediler. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise, Aydın'ın daha önce "Birkaç Marksist'in bu işe karıştığı ve Allah'a çok şükür kendi siyasi düşüncesindeki kimsenin olmadığı" yolunda açıklama yaptığını hatırlatarak; "Bakan'ın bu değerlendirmesinin ne kadar yanlış olduğunun en güzel göstergesi, kendi istifasıdır" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Karikatür barışı ihlal etmez

SONRAKİ HABER

Muhalefet Yüce Divan diyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...