05 Eylül 2001 21:00

Karikatür barışı ihlal etmez

Karikatürcüler Derneği tarafından bu yıl ilk defa düzenlenen 'Balkan Ülkeleri Karikatürcüleri Buluşması', dokuz Balkan ülkesinden dünyaca tanınmış mizah ustalarını konuk ediyor.

Paylaş
Karikatür barışı ihlal etmezKoray KaraermişKarikatürcüler Derneği tarafından bu yıl ilk defa düzenlenen 'Balkan Ülkeleri Karikatürcüler Buluşması'nın ana teması 'Barış ve Karikatür'. Kültür Bakanlığı'nın sponsorluğu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla 1-7 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen organizasyonla ilgili olarak Karikatürcüler Derneği Genel Sekreteri Metin Peker'den bilgi aldık. - Niye 'Barış ve Karikatür'? - Karikatür çok etkili bir silahtır, ama bu silah asla insanları öldürmez. Barışı ihlal etmez. Barışı pekiştiren bir silahtır. Bugün biliyorsunuz, dünyanın her tarafında ve özellikle de Balkanlar'da çok yoğun şekilde savaş devam etmektedir. Biz barış ve karikatürü bir araya getirip, savaşların ne kadar kötü olduğuna dikkati çekmek için bu organizasyonu düzenledik. Karikatürlerle barışı çizip savaşı eleştirmek için yapıyoruz. - Niye Balkan sanatçılar buluşması? - Savaşlar dünyada en yoğun şekilde Balkanlar'da gelişmektedir. Bu nedenle biz Balkan ülkelerinden sanatçıları bir araya getirdik. Burada Arnavutluk, Bulgaristan, Bosna Hersek, Hırvatistan, Makedonya, Türkiye, Romanya, Slovenya, Yunanistan ve Yugoslavya'dan dünya çapında karikatür ustaları misafirimiz. Etkinliğin sponsoru Kültür Bakanlığı. 1-7 Eylül tarihleri arasında buradalar. Karikatür Müzesi'nde 1 Eylül'de açılan Dünya Barış Günü Sergisi'nde bu değerli sanatçıların 400'e yakın eseri sergilenmekte. Her ülkeden 45'er tane karikatür girdi. Balkan Ülkeleri Karikatürcüler Buluşması daha sonra kitaplaştırılacak ve Balkan ülkeleri ile dünyanın belli başlı karikatür merkezlerine gönderilecek. - Böyle bir buluşma ilk defa yapılıyor. Seneye tekrarlanacak mı? - Bu tip organizasyonlar için sponsor firma lazım. Kriz bahane edilerek yapılamaz, bundan sonra zor. Sponsor bulursak devam edeceğiz diyelim. - Bu organizasyondan nasıl bir sonuç çıkarıyorsunuz? - Tüm dünya halkları barıştan yana. Bu nedenle barış gönüllülerinin, barış savaşçılarının bir araya gelip örgütlenmeleri lazım. Bence karikatürcüler de eserleriyle, konuşmalarıyla burada barışa bir katkı sunuyorlar.

Sempozyumda barış özlemiEtkinlikler çerçevesinde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nde 3 Eylül'de gerçekleştirilen sempozyumun konusu da "Barış ve Karikatür"dü. Sempozyuma katılan karikatüristler bölgedeki barış ve yaşamın normale dönmesi özlemine dikkat çektiler. Sempozyum sonunda karikatüristlere Karikatürcüler Derneği tarafından diplomaları verildi. Bu arada sempozyuma medyanın ilgi göstermemesi ve salonun oldukça boş olması dikkati çekti. Sempozyum sonunda yakaladığımız konuk karikatürcülerle Balkanlar'daki son durum, savaş, barış ve mizahın tüm bunlar içindeki yeri üzerine söyleştik.
Mizahsız barış mücadelesi olamazCanol Kocagöz- Karikatürün barışa katkısı ne olabilir? - Karikatürün genel olarak barışa katkısı var. Özel olarak Balkanlar'da olabilir. Bu, barış güçlerini harekete geçirmek, kamuoyu sağlamak gibi olabilir. Barış mücadelesi mizah olmazsa, hiciv olmazsa biraz buruk geçer. Barışı sağlamada biz karikatürcüler bir tadız yani. - Balkan karikatürcüler buluşmasını nasıl buluyorsunuz? - Tabii eksikler var ama bu bir adım. Bu adımı daha üst örgütlere dönüştürebilsek... Daha önce bir çalışmamız vardı bizim. "Balkan Birliği Çalışması". Avrupa Birliği'ne, sonra dünya karikatürcüler birliğine gidebilirse bu çalışmalar olumlu. Balkan buluşması da bu çalışmaların bir parçası. - Sempozyumda karikatürün evrensel dilinden bahsettiniz, biraz açar mısınız? - Karikatürün evrensel bir dili var. Biz o evrensel dil vasıtasıyla mücadele ediyoruz zaten. Bu evrensel dil bizi yaklaştırıyor. Burada konuşamasak bile birbirimizle lisan bakımından, çizgilerimizle anlaşıyoruz. Bu enternasyonel bir dildir. Aynı şekilde tüm halklara da ulaşır. Barış mücadelesi de enternasyoneldir. Onun için barış ve karikatür mizahçıların çizgilerinde hep buluşacaktır.
ÖNCEKİ HABER

Yener Yermez'e tatbikat yaptırıldı

SONRAKİ HABER

Sıradaki bakan gelsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...