05 Eylül 2001 21:00

Sermayenin eylem planı

Dünya Bankası, krizin uluslararası sermaye lehine aşılması ve yeni yatırım olanaklarının belirlenmesi için Türkiye'ye yeni bir "eylem planı" dayatıyor.

Paylaş
Sermayenin eylem planıDünya Bankası, krizin uluslararası sermaye lehine aşılması ve yeni yatırım olanaklarının belirlenmesi için Türkiye'ye yeni bir "eylem planı" dayatıyor. Yabancı ve yerli yatırımların teşvik edilmesini, bürokratik engellerin kaldırılmasını öngören eylem planı, eylül ayında yapılacak bir toplantı ile belirlenecek. Dünya Bankası'na bağlı FIAS'ın yardımıyla hazırlanan rapora ilişkin eylem planı ekim ayında da Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Yerli ve yabancı sermayenin doğrudan yatırımlarının önündeki idari engellerin kaldırılmasına yönelik düzenlemelerle, yatırımların önündeki bürokratik engellerin basitleştirilmesi amaçlanıyor.Hazine Müsteşarlığı'nın organizasyonunda gerçekleştirilen yeni çalışmayla, yatırımın önündeki en büyük engel olarak belirtilen bürokratik işlemlerin kısaltılması ve tek elde toplanması düşünülüyor. Buna göre doğrudan yatırım sırasında, yatırımın türüne göre, Çevre Bakanlığı'ndan Sağlık Bakanlığı'na kadar birçok bakanlığın incelemesine tabi olan işlemler, sadece bir ya da iki kurumun incelemesiyle gerçekleştirilebilecek. Hazine Müsteşarlığı, yatırım izni başvurularını, en geç üç ay içinde sonuçlandıracak. Bütün bürokratik işlemler, en geç üç ay içinde bitirilmiş olacak. Dünya Bankası'nın bir yan kuruluşu olan Yabancı Sermaye Danışmanlık Hizmetleri Birimi (FIAS)'nin, Hazine Müsteşarlığı ile yaptığı çalışmalar sonucunda, yatırımın önündeki en büyük engel bürokratik mekanizmaların fazlalığı olarak tespit edilmişti.

WEF rapor hazırladıWorld Economic Forum (WEF) tarafından hazırlanan Global Competitiveness Report'da da, mevcut idari engellerin Türkiye'nin rekabet gücünü önemli ölçüde azalttığı ileri sürülmüştü. Price Waterhouse Coopers tarafından yapılan çalışmada ise bu belirsizliğin Türkiye'ye maliyetinin yıllık 1 milyar 822 milyon ABD Doları civarında bir doğrudan yabancı sermaye olduğunun tahmin edildiği iddia edilmişti.Öte yandan Bulgaristan, Romanya gibi ülkelerde yatırımda bulunan Türk işadamlarının da görüşü alınarak, yatırımlarını yeniden Türkiye'ye kaydırmaları için gereken imkânlar araştırılacak. Halen Başbakanlık'ta yürütülmekte olan atıl veya üretimi durmuş fabrikalara yönelik envanter tespitinden sonra, getirilecek teşviklerle, yerli ve yabancı girişimcilerin, çok cazip vergi ve elektrik teşvikleriyle bu bölgelere yatırım yapmaları özendirilmesi amaçlanıyor.Edinilen bilgiye göre, halen TOBB'nin koordinasyonuyla sürdürülen Sektör Kurulu toplantılarının bitişinin ardından, ekim ayında, reel sektöre ilişkin genel teşvik ve vergi politikası belirlenecek. Yetkililer, cuma günü Türkiye'de çalışmalarına başlayacak olan IMF heyetiyle de bu konunun görüşüleceğini ve makroekonomik dengeler bozulmadan, IFC'nin de desteğiyle belirlenecek sektörlere ilişkin bir genel teşvik ve vergi politikasının geliştirileceğini ifade ediyorlar.

Derviş pazarlayacakYatırımların önündeki idari engellerin kaldırılması ve yeni teşvikler, Devlet Bakanı Kemal Derviş'in gerçekleştireceği, Londra ve Dünya Bankası-IMF toplantılarında yabancı yatırımcılara ve danışmanlık kuruluşlarına anlatılacak. Yetkililer, Türkiye'nin büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen, 1995-2000 yılları arasında Türkiye'ye gelen net doğrudan yabancı sermayenin ortalama yıllık 767 milyon dolar civarında gerçekleştiğini hatırlattı.
ÖNCEKİ HABER

DB tarım zararlısı

SONRAKİ HABER

Sendikacılar alanlara çağrıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...