05 Eylül 2001 21:00

Şaron umduğunu bulamadı

Ariel Şaron'un Moskova gezisi, Rusya'nın Filistinlilere karşı İsrail'in yanında görünmesini sağlayamadı. Rus Dışişleri, Filistin sorunu ile Çeçen sorunu arasında paralellik kuran İsraillilere sert çıktı.

Paylaş
Şaron umduğunu bulamadıİsrail Başbakanı Ariel Şaron, Moskova temaslarına başladı. Önceki gün Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Şaron, Rus lideri İsrail'e davet etti. Şaron ile Putin görüşmesi, Filistin sorununa odaklandı. Görüşme, Rusya'nın Ortadoğu'ya müdahalesini derinleştirmek ve ABD güdümlü "barış"ın çökmesinin ardından, bölgede daha aktif bir rol oynamak istediğine dair bir işaret olarak yorumlanıyor.

Daha etkin bir rolNitekim Putin, görüşmede yaptığı açıklamada, İsrail ile Filistin arasında yaşanan sorunun çözüm sürecinde daha etkin bir rol almaya hazır olduklarını söyledi. "Bölgedeki gelişmeleri dikkatle izliyoruz" diyen Putin, Moskova'nın Filistin'in de dahil olduğu Arap ülkeleriyle geleneksel ilişkilerinin ve İsrail ile "filizlenmeye başlayan" bağların, sorunun çözümüne yarar sağlayabileceğini kaydetti. Putin, görüşmenin basına açık bölümünde, sorunun çözümüne katkıyla ilgili somut bir öneride bulunmadı.

İki görüşme iptal edildiŞaron, dün de Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov ve Rusya'daki Musevi toplumunun ileri gelenleriyle biraraya geldi. Ancak İsrail Başbakanı'nın yapması gereken iki görüşme iptal edildi. İsrail kaynakları, Şaron'un Rus Ortodoks Kilisesi Başpatriği İkinci Aleksis ve Rus meclisinin alt kanadı Duma'nın Başkanı Gennadi Selezniyev ile yapacağı görüşmeleri iptal ettiğini belirttiler.

İran'ın gölgesi altındaŞaron'un ziyareti, İran Savunma Bakanı Ali Şamhani'nin, aynı tarihlerde yapmayı planladığı 4 günlük Moskova gezisini ertelemesine yol açmıştı. Bu nedenle gezi, İran tepkisinin gölgesi altında, İsrail'in aleyhine bir havada geçiyor. Diğer yandan, Suriye'de bir araya gelen Mısır ve Suriye Devlet Başkanları'nın sözleri de İsrail'i rahatsız etti. ABD ve İsrail'in, Güney Afrika'daki Irkçılıkla Mücadele Konferansı'ndan çekilmesinin yarattığı hava da eklenince, Şaron'un Moskova'dan istediği desteği alabileceği sanılmıyor.

Benzetme tutmadıEli kanlı İsrail lideri, Filistin'e karşı Rusya'nın desteğini almak isterken, hiç ummadığı bir sonuçla karşılaştı. İsrail tarafından ziyaret öncesinde yapılan ve Filistin sorununu "Çeçen sorununa" benzeten açıklama, geri tepti. Rus Dışişleri Bakanlığı, böylesi bir benzetmenin "adaletsiz ve yersiz" olduğunu bildirdi. Bakanlık, Çeçenya'daki Rus kuvvetlerinin "Rusya Federasyonu toprakları içinde yasadışı silahlı çetelerle mücadele ettiğini", oysa İsrail'in, işgal altındaki Filistin topraklarında silaha başvurduğunu kaydetti. Bu sert açıklama, Şaron'un "İsrail ve Rusya'nın ortak düşmanı İslami köktendinciliktir" şeklinde özetlenebilecek "ayartma taktiği"nin sökmediğini gösteriyor.

Önce barış, sonra ticaretRus hükümeti, İsrail ile ticari ilişkilerin geliştirilmesi yönündeki talebi de görmezden geldi. Kremlin'e yakın kaynaklar, Putin'in bu konudaki görüşünün, "Ortadoğu'da savaş çıkma olasılığı tartışılırken ticari ilişkileri görüşmenin hiçbir anlam taşımadığı" şeklinde olduğunu belirtiyor.Üst düzey bir Filistin heyetinin önümüzdeki günlerde Moskova'yı ziyaret edeceğinin açıklanması da, İsrail için bir diğer hayalkırıklığı oldu. Şaron'un Rusya gezisi bugün sona eriyor.
ÖNCEKİ HABER

İsrail katliamlarına McDonalds desteği

SONRAKİ HABER

Nikaragua'nın domino taşları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...