04 Eylül 2001 21:00

Faturayı işçiye kesecekler

Krizin faturasını işçiye ödetmek isteyen patronlar, bugün düzenlenecek toplantıda sendikacılara isteklerini dayatacak. Dedeman Oteli'nde düzenlenecek toplantıya TİSK ve işçi sendikaları katılacak.

Paylaş
Faturayı işçiye keseceklerTürk-İş, DİSK, Hak-İş ve bağlı sendikaların genel başkanları TİSK'in çağrısıyla bugün İstanbul Dedeman Oteli'nde bir araya geliyor. Toplantının ardından bir deklarasyon yayınlanması bekleniyor.Uluslararası Sendikal Dayanışma Konferansı (USDK) Ankara Koordinasyonu, dün yaptığı basın toplantısında, TİSK'in toplantısına Türk-İş, DİSK ve Hak-İş'in katılmasının işçi ve emekçilere ihanet anlamı taşıdığını belirterek, TİSK'in işçiler ve emekçiler lehine çözüm üretemeyeceğini bildirdi.USDK Ankara Koordinasyonu tarafından dün TÜMTİS Ankara Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan DİSK Genel-İş Ankara 1 No'lu Bölge Şube Yönetim Kurulu Üyesi Celal Özçelik, uluslararası tekelci sermayenin "küreselleşme" ve "Yeni Dünya Düzeni" adı altında dayattığı yeniden yapılanma programının tavizsiz uygulandığını belirterek, ülkeyi yönetenlerin neoliberal politikalarla yaratılan krizin faturasını daha da ağırlaştırarak işçi ve emekçilerin sırtına yıkmaya çalıştıklarını kaydetti. Patronların her kriz dönemini işçi atmanın ve işçi haklarını kısmanın bir fırsatı olarak değerlendirdiğini ifade eden Özçelik, bu dönemde de işverenlerin krizi bahane ederek önce ücretleri düşürdüklerine ve esneklik adı altında işçileri uzun süreli çalıştırmaya zorladıklarına vurgu yaptı. Özçelik, TİSK'in 5 Eylül günü Türk-İş, DİSK, Hak-İş aracılığıyla yapacağı toplantıda, "İşsizlik, istihdam ve işyeri sorunları, ekonomik krizden çıkış yolları ve sivil toplum kuruluşlarının katkıları ile Türkiye'de üretilen malların kullanılması kampanyası" konularını ele alacağına işaret ederek, bu toplantının işçi sınıfının aleyhine olduğunu ifade etti.Özçelik, "Böylesi bir ortamda işverenlerin, sendikalarla krizden çıkış yolları, işsizlik, istihdam ve işyeri sorunlarını tartışması, işçi sınıfı aleyhine uygulamalarını meşrulaştırmak, dolayısıyla sendikaların varlık nedenini ortadan kaldırmak istemesinden başka bir anlam taşımamaktadır" dedi. Özçelik, krizi bahane ederek işçi ve emekçilere yapılan saldırıların meşrulaştırılmak için sendikaların desteğini sağlamayı amaçlayan TİSK toplantısına katılmanın sendikalar açısından, ihanetten başka anlam taşımadığını ifade ederek, "Emek örgütleri olan sendika ve konfederasyon yöneticilerini, krizin faturasını işçi ve emekçilere ödetme komplolarına karşı, kendilerinin de içinde olduğu Emek Platformu'nun 5 ay önce oluşturduğu Emek Programı'nın geliştirilerek uygulanması için arkasında durmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

İstanbul'da da tepkiİstanbul'da da sendika şubeleri bugün saat 12.00'de Petrol-İş İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı yapacaklar. Sendika şubeleri yaptıkları açıklamada, "Krizin faturasını emekçilere ödetmek isteyen patronlar şimdi de işçi sendikalarını yanlarına alarak işten atmaları ve diğer saldırıları meşrulaştırmak istiyorlar. Biz aşağıda imzası bulunan işçi sendikaları şubeleri, patronların bu oyununa gelmeyeceğimizi ilan ediyoruz" dediler.
ÖNCEKİ HABER

Bant, işçi öğüterek korunuyor

SONRAKİ HABER

Aktif Dağıtım'da polis provokasyonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...