04 Eylül 2001 21:00

Canım altı üstü bir kaçamak!

Peter Chelsom'ın kadrosu güçlü filmi 'Minik Kaçamaklar', birçok benzeri olan tipik aile komedilerinden. Oyuncuların albenisi filmi çekici kılsa da, 'Minik Kaçamaklar'ın çok iyi bir film olduğunu söylemek zor.

Paylaş
Canım altı üstü bir kaçamak!Şenay AydemirHer yıl 'görkemli' yapıtlarla yeni sezonu açan Hollywood bu yıla oldukça 'zayıf' taşlarını sürerek başladı. Türkiyeli film dağıtımcıları geçtiğimiz yıl ağustos ayında 'Patriot' gibi 'iddialı' bir yapımla yeni sezonun açılışını yapmışlardı. Ancak bu yıl, geçtiğimiz yıllara oran daha sönük geçecek gibi. Buradaki 'sönük' ibaresinin filmlerin nitelikleri için değil bütçeleri için olduğunu ifade etmek gerek. Zira, son birkaç yıldır, büyük prodüksiyonlardan ağızları yanan yapımcıların; bundan sonraki senaryoyu üfleyerek okuyacakları kesin. Bu hafta vizyona giren 'Minik Kaçamaklar' (Town and Country) benzerleri birçok kez yapılmış olan aile filmlerinden birisi. Biraz komedi, biraz erotizm ve biraz mesajla örülü tipik Hollywood eğlencesi. Porter Stoddard (Warren Beatty), New York'un tanınmış mimarlarından biridir. Ne var ki evliliğinin yirmi beşinci yılındadır ve artık rutin bir hayat yaşadığının farkındadır. Eşi Ellie'yi (Diane Keaton) bir kereliğine aldatır. Bu arada Porter'ın çocukluk arkadaşı Mona (Goldie Hawn) da kocası Griffin'in (Garry Shandling) bir ilişkisi olduğunu öğrenmiştir. Mona'nın açtığı boşanma davası ile derinden sarsılan Porter, derhal hayatına çekidüzen vermesi gerektiğine karar verir. Ne var ki, işleri düzelteceği yerde iyice berbat eder. Mona ve Ellie, erkeklerin yaptığı budalaca seçimler üzerine kafa yormakta iken Porter kendisini karısının karşısında daha zor durumda bulacaktır.

Oyuncular iyi de Yaptıklarından ötürü karısı ve çocuklarıyla arası bozulan kahramanımız, çareyi dürüstçe her şeyi konuşmakta bulur. 'Minik Kaçamaklar'ın en çekici tarafı kuşkusu oyuncular. Warren Beatty, Diane Keaton ve Goldie Hawn gibi deneyimli oyuncuların yanına Garry Shandling, Andie MacDowell ve Nastasia Kinski'nin de katılmasıyla iyi bir kadro oluşturulmuş. Ancak senaryo çok tanıdık. Orjinal adı "Town and Country" (Kasaba ve Köy-Taşra) olan filme Türkiyeli dağıtımcıların uydurdukları 'Minik Kaçamaklar' ismi daha bir anlamlı gibi duruyor. Zira final, bildik ailenin anlam ve önemi üzerine değinmelerle bitse de, 'küçük kaçamakların' kadınlar tarafından 'maruz' görülmesini de meşrulaştırma çabasında. Tabii 'dürüst' olmak koşuluyla.... 'Minik Kaçamaklar', bu tür durumları 'altı üstü bir kaçamak' olarak değerlendiren erkek ruh haliyle, daha derin anlamlar çıkartan kadın hallerinin çatıştığı bir film. Meşhur Amerikan orta sınıfının hallerine, alilenin kutsiyetine sadık; bir anlamda da onların trajikomik oyküsü 'Minik Kaçamaklar'. Ancak her şey yarım kalmış gibi duruyor. Bu bakımdan iyi bir komedi bekleyenleri de hayal kırıklığına uğratıyor. Çünkü filmin bu yanı da yarım. Son olarak yönetmenliğini Peter Chelsom'in yaptığı filmin yapımcısı Fred Roos'un, "Godfather II", "The Conversation", "Apocalypse Now" gibi pek çok önemli sinema ürünlerine imza atan bir isim olduğunu hatırlatmakta yarar var. Ama Roos'un bu geçmişi, 'Minik Kaçamakları' iyi bir film yapmaya yetmiyor.
ÖNCEKİ HABER

Mahmut Ceylan gözaltında

SONRAKİ HABER

Yüce Divan'a gönderin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...