03 Eylül 2001 21:00

Hasadın esas hedefi

NATO'nun Makedonya işgali, ABD'nin enerji koridoru planlarını hayata geçirmesine olanak tanıdı. Balkan Boru Hattı Konsorsiyumu, Burgaz-Vlore boru hattının inşasına bu yıl bonunda başlanacağını ilan etti.

Paylaş
Hasadın esas hedefiBalkanlar'da yaşanan son gelişme, batılı emperyalistlerin Makedonya'daki işgalinin asıl nedenini gözler önüne serdi. Balkan Boru Hattı Konsorsiyumu (AMBO), Bulgaristan'ın Karadeniz limanı Burgaz'dan çıkıp, Makedonya üzerinden geçerek, Arnavutluk'un Adriyatik sahilindeki Vlore'ye ulaşacak petrol boru hattının inşasına başlayacaklarını bildirdi. ABD tarafından yönetilen AMBO'nun açıklamasına göre, hattın inşası bu yıl sonunda başlayacak.

890 kilometreMakedonya topraklarından, özellikle de çatışma bölgelerinden geçen 890 kilometrelik dev boru hattının 4 yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Kafkasya petrollerini batıya aktaracak olan 1.13 milyar dolar maliyetli hat, günde 750 bin varil ham petrol nakledebilecek. AMBO adına konuşan Ted Ferguson, "İnanıyorum ki inşa kararı yıl sonuna kadar alınacak. Yine aynı dönemde, projeye başlanacak" diye konuştu.

Boğaz'a alternatifBulgaristan Başbakan Yardımcısı Kostadin Pascalev ile görüşen Ferguson, boru hattının, İstanbul Boğazı hattına bir alternatif olduğunu kaydetti. Boğaz hattının, Hazar'ın devasa kaynaklarını nakletmekte yetersiz kalacağını vurgulayan ABD'li yetkili, Kazakistan ile Rusya'nın Novorossisk Limanı'nı birbirine bağlayan boru hattının bu ay içinde faaliyete geçeceğini hatırlattı.

Ege teklifi reddedildiBu arada, Amerikancı Bulgaristan hükümeti, Burgaz ile Ege Denizi'ndeki Yunan limanı İskenderiye'yi birbirine bağlayan yeni bir hattı da desteklediğini ilan etti. 700 milyon dolar değerindeki söz konusu hat, 320 kilometre uzunluğunda olacak ve yılda 40 milyon ton petrol nakledecek.Fakat Ferguson, Bulgaristan'ın önerisine karşı olduklarını belirtti. AMBO temsilcisi, "Vlore Limanı, ihracat için Ege Denizi limanlarından daha çekici. Çünkü burada su daha derin ve Vlore, petrolün hedef aldığı alanlara daha yakın" dedi. Vlore'ye ulaşan petrol, Hollanda'nın Rotterdam kenti üzerinden ABD'ye taşınacak.

Sıra Sofya'da mı?Bu açıklamalar, ABD'nin Makedonya'yı parçalama ve bölgede yeni bir NATO mandası kurma planının ardında yatan sebebi yansıtıyor. Gözlemcilere göre, Bulgar hükümeti, ABD'nin pençesinde ama endişeli. Ülkede, Üsküp'ün mandalaştırılmasının ardından sıranın Sofya'ya gelebileceği konuşuluyor. Bu nedenle hükümet, umutsuz bir hamleyle, alternatif hatlar öne sürmeye çalışıyor.

Silahları müze istediÖte yandan, Makedonya'da NATO işgaline yönelik tepkiler giderek artıyor. Son olarak, başkent Üsküp'teki bir müze, NATO'ya alaycı bir teklifte bulundu. NATO'nun Arnavut milisleri silahsızlandırmadığına işaret eden müze yönetimi, batılılardan, topladıkları silahları imha etmemelerini istedi. Müze, bu silahların "tarihi değer taşıdığını" belirterek, bir kısmını sergilemek üzere almak istediklerini bildirdi.Makedonya; milislerin teslim ettiği 1400 silahın eski ve bozuk olduğunu, aralarında 2. Dünya Savaşı'ndan kalma tüfeklerin bulunduğunu dile getiriyor. NATO, modern silahlarla donanmış UKO milislerinden, 3000 civarında hafif silah alarak, onları "silahsızlandırmış" olacak.
ÖNCEKİ HABER

'İlaç tekelleriyle uğraşma, ölürsün'

SONRAKİ HABER

Daha iyi silahlarla barış!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa