02 Eylül 2001 21:00

'İlaç tekelleriyle uğraşma, ölürsün'

Başta AIDS ilaçları olmak üzere İlaç tekellerinin fiyat politikalarını yeniden gözden geçirmesi için çalışan Dünya Sağlık Örgütü görevlisi Dr. Velasquez bıçaklı saldırıya uğradı ve yaralandı.

Paylaş
'İlaç tekelleriyle uğraşma, ölürsün'John Vidal - The GuardianDünya Sağlık Örgütü'nde (WHO) ilaç programı şefi German Velasquez, yoksul ülkelere ucuz ilaç sağlamak için yaptığı çalışmalarla tanınıyordu. İlaç tekellerinin tepkisini çeken Velasquez, saldırıya uğradı ve ölümle tehdit edildi.Dr. Velasquez, ilaç şirketlerinin yoksul ülkelerde hayat kurtaran ilaçları nasıl fiyatlandırdığına ilişkin bir araştırma nedeniyle Brezilya'daydı. Mayıs ayı sonunda kimliği belirlenemeyen iki kişinin bıçaklı saldırısı sonucu kolundan ciddi biçimde yaralandı. Saldırı öncesinde, ilaç fiyatları konusundaki başka bir WHO toplantısı için Miami'ye gitmeye hazırlanıyordu. Bu konferansın hemen öncesinde yaşanan saldırıda silahlarını gösteren saldırganlar, Dr. Velasquez'i ölümle tehdit ettiler ve yerlerde tekmelediler. Kaçarken saldırganlardan biri şöyle bağırıyordu: "Umarım, Rio'nun dersini almışsındır. İlaç endüstrisi ile uğraşmayı bırak!"

Üst üste tehditlerDr. Velasquez, İsviçre'ye gitmeden önce, saldırı olayını Miamı polisine, Birleşmiş Milletler'e ve Cenova'daki WHO merkezine bildirdi. 10 gün sonra, bir gece yarısı Fransa'dan edilen bir telefon ile uyandı. Telefondaki ses, "Korkmuyor musun" diye soruyordu. Dr. Velasquez arayanın kimliğini sorunca, "Lincoln Yolu, Miami" yanıtını aldı. Yani saldırıya uğradığı yeri. Aynı adam Dr. Velasquez'in hasta hakları ve ilaç şirketlerinin sorumluluğu üzerine konuşacağı Dünya Ticaret Örgütü toplantısından önce de aradı ve Dr. Velasquez'i "dikkatli davranması" konusunda tehdit etti. Velasquez'in karısı olayları doğrulayarak Dünya Sağlık Örgütü'nün Dr. Valesquez'i hiçbir şey söylememesi konusunda uyardığını belirtiyor. WHO, bu olayların olup olmadığı konusunda açıklama yapmayı bile reddediyor.

'Konu çok hassas'WHO, ikiye bölünmüş durumda. Bir kısım, ilaç şirketlerini rahatsız etmek istemiyor ve onlarla birlikte çalışarak yoksul ülkelerdeki fiyat politikalarını yeniden belirlemelerini sağlamayı umuyor. Diğer kısım ise Oxfam ve Sınır Tanımayan Doktorlar gibi kampanya grupları gibi etkinliklerin değişimi sağlamanın en iyi yolu olduğunu düşünüyor. WHO'ya yakın bir kaynak, konunun oldukça hassas olduğuna değinerek "Dünya ilaç sanayii açısından provokatif bir durum var. Ticaret kuralları yeniden yazılıyor'' diyor.

'Kırmızı kitap'Dr. Velasquez, ilaç sanayiinde reform için uzun süredir çabalıyor ve sürekli olarak gelişmekte olan yoksul ülkelerin yanında yer alıyor. Bu ülkelere gidecek ilaçların finanması konusunda pek çok yazı yazdı, ilaç tekellerince kullanılan gücü eleştirdi. 1980'li yıllarda, başka bir yazar ile birlikte, yoksul ülkelerin ihtiyaç duyduğu ilaçları anlattığı bir "kırmızı kitap" yazdı. Fakat, bu şirketlerce kabul edilemez bulunduğu için uygun biçimde yeniden yazılmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Çorap atölyelerinin sahibi kim?

SONRAKİ HABER

Hasadın esas hedefi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...