02 Eylül 2001 21:00

Resim yapmak vergiye tabi tutuldu

Anadolu'nun sokaklarında tam 28 yıl geçiren ressamlar Hasan ve Hüseyin Varol kardeşler, Avsallar Belediye Başkanı Şerif Kaya'nın para hırsı nedeniyle engellerle karşılaştılar.

Paylaş
Resim yapmak vergiye tabi tutulduŞebnem Turhanİki ressam. Nâzım'ı, Aşık Veysel'i, Metin Göktepe'yi çizerek onlara tekrar tekrar hayat veren iki kardeş. Dile kolay tam 28 yılları geçmiş Anadolu'nun sokaklarında. İnsanların yaşamdan biraz daha zevk almasını sağlamak ve biraz da güzelleştirmek için çevreyi 28 yıl emek vermişler sokaklara. Hasan ve Hüseyin Varol kardeşlerin yıllardır sürdürdükleri sanatları kendini bilmez bir belediye başkanının ressamları seyyar satıcı olarak görmesi nedeniyle acıyla buluşmuş. Yer Antalya'nın Avsallar Belediyesi. Geçtiğimiz yıl Belediye Başkanı'nın isteğiyle gelmiş Ressam Varol kardeşler Avsallar'a. ANAP'lı Belediye Başkanı Şerif Kaya'nın, Avsallar'ın bir sokağının sanat sokağı haline getirilmesi için Varol kardeşlerden yardım talep etmesi üzerine Varol kardeşler tüm enerjilerini aktarmışlar yine sokaklara. Ancak Varol kardeşlerin emeklerinin karşılığı bu yıl belediye başkanı tarafından sokaklardan uzaklaştırılmak oldu.Sanat Sokağı'nı seyyar satıcı cenneti haline getirerek kendine yeni rant kapıları açmaya çalışan Başkan Kaya, Varol kardeşlerden de seyyar satıcılardan aldığı vergiyi almak istedi. Vergiyi ödeyebilecek kadar kazançlarının olmadığını söyleyen Varol kardeşlere Başkan Kaya'nın yanıtı ise sanatçıları tam kalbinden yaralar: "Bana fakir edebiyatı yapmayın." Bu sözler üzerine çok üzüldüklerini ve psikolojilerinin bozulduğunu ifade eden Varol kardeşler, "Biz yerel yönetimlere yardımcı olmaya çalışan insanlarız. Kişiliğimize yakışır bir biçimde ve ülkenin sanatçıları olarak bu yüzden baskı görüyoruz" diyerek duygularını dile getirdiler.

'Biz emekçiyiz'Varol kardeşler, kendileri orayı boşalttığında Sanat Sokağı'na belediyenin astronomik fiyatlarla başkalarına kiralayacağını belirterek, sokağın bu şekilde kullanılmasına izin vermeyeceklerini kaydettiler. Başkan'ın sert tavırlarına halen maruz kaldıklarını dile getiren Varol kardeşler, "Yıllarca emek platformunda yerini alan sanatçılarız, emekçiyiz" diyerek, bu uygulamanın kendilerine çok ağır geldiğini kaydettiler. Kendilerine yapılan uygulamanın Anayasa'ya da aykırı olduğunu vurgulayan Varol kardeşler, Anayasa'nın 27. maddesinde hayat bulan sanatın ve bilimin korunması konusunu hatırlattılar. Maddeye göre, bilim ve sanat adamının dilediği yerde sanatını yapma ve yayma özgürlüğü olduğunu söyleyen Varol kardeşler, Anadolu kültürünü 28 yıldır dünyaya yaymaya çalıştıklarını vurguladılar.
ÖNCEKİ HABER

Bir röportaja iki dava

SONRAKİ HABER

MHP Aydın'ı savunmakta kararlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...