02 Eylül 2001 21:00

Motivasyon şovu

3-9 Eylül günlerini 'Halk Sağlığı, Moral ve Motivasyon Haftası' ilan eden Sağlık Bakanı Osman Durmuş, şov yapmakla eleştiriliyor.

Paylaş
Motivasyon şovuÖzlem DinlerSağlıkçılar, ilan ve pankartlarla halkın moral ve motivasyonunu artırma kampanyası açan Sağlık Bakanı'na tepki gösterdi. İstanbul Tabip Odası (İTO) Basın Sözcüsü Dr. Rıfat Yücel, ekonomik sıkıntıları dayanılmaz noktaya gelen halkın moral ve motivasyonunu yükseltmek amacıyla 3-9 Eylül günlerini "Halk Sağlığı, Moral ve Motivasyon Haftası" ilan eden Bakan Osman Durmuş'un, sağlık alanındaki sorunları çözmekten uzak olan bu tür çıkışlarının "şova yönelik" olduğunu söyledi. Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli ise, açılan kampanyayı "aymazlık" olarak değerlendirdi. İTO Basın Sözcüsü Dr. Rıfat Yücel, halkın moralinin ilan edilen haftalarla düzelmeyeceğini belirtirken, "Daha gerçekçi projeler getirsinler. İnsanlar sağlık hizmetine bile ulaşmakta sıkıntı çekiyor, böyle bir durumda bilboardlara ne yazarsanız yazın havada kalıyor. Düzenlenen bu hafta göstermeliktir" dedi. Bakan Osman Durmuş'un, bu haftayı ilan etmeden bir hafta önce "Afrika'dan daha iyiyiz. Krallara layik sofralarda yemek yiyiyoruz" diye açıklama yaptığını hatırlatan Songül Beydilli, Bakan Durmuş'un bu noktada kendisiyle çeliştiğini söyledi. IMF politikalarıyla ortaya çıkan ekonomik krizin, halkın hem sağlığını, hem de moralini bozduğunu kaydeden Beydilli, "Eğer halk sağlığı düzeltilecekse, öncelikle bu ülkedeki kaynakların paylaşımında emekçilerin payının artırılması, sağlığa ayrılan kaynağın yükseltilmesi gerekir. Hastane kapılarından parası olmayanların döndürülmemesi gerekir" diye konuştu. Osman Durmuş'un bu tür şova yönelik çıkışlarla gündem oluşturma peşinde olduğunu söyleyen Dr. Rıfat Yücel, bu gibi uygulamalarla sağlık sorunlarının çözülmeyeceğine dikkat çekti. Yücel, hafta kapsamında belirlenen sağlık ekiplerinin, "vatandaşın moral ve motivasyonunu yükseltmek" için görevlendirileceğini hatırlatarak, "Halkın sağlık sorunlarını çözmek için ilk önce sağlık çalışanlarının sorunları çözülmelidir. Bugün hekimler geçinebilmek, çoçuğunu okutabilmek için 2-3 işte çalışıyorlar. Bu durumdaki hekime 'Haydi halka moral dağıt' demek, dalga geçmek olur. Sağlık Bakanı sağlıkçılardan tepki alacaktır ve bu hafta angarya olacaktır" dedi.

'Ücretsiz sağlık hizmeti'Hafta için belirlenen sloganlar arasında "Bize uzanan elleriniz geri çevrilmeyecek" sözünün de yer aldığını hatırlatan SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli, "Bakan Durmuş, kendine uzanan ellerin geri çevrilmeyeceği iddiasında. Ancak bugün halk, parası olmadığı için hastanelere gelmeye çekinir hale geldi. Son zamanlarda hastaneye başvuran hasta sayısında hızlı bir düşüş yaşanıyor. Bu uygulamanın baş sorumlusu da hükümet adına Sağlık Bakanı'dır" dedi. Bakan Durmuş'un sağlık ekiplerini halkın moralini düzeltmek için görevlendirmesine tepki gösteren Beydilli şöyle konuştu: "Öncelikle Sağlık Bakanı, sağlık personelinin moralini yükseltecek önlemler almış mıdır ki, onları halkın sağlığını düzeltecek bir çalışmaya sevk edebilsin. Bugün sağlık personelinin ücretleri, çalışma ve yaşam koşulları sefalet düzeyindedir. Açıkçası bu uygulama, halkın yükselen tepkisini dindirmek ve göstermelik şov amacı taşıyan bir uygulamadır." Eğer ülkede sorunların çözülmesi, halkın moral ve motivasyonunun düzeltilmesi isteniyorsa, öncelikle krizin sorumlusu olan kesimlere servet vergisi getirilmesi gerektiğini vurgulayan Beydilli, sağlığa ayrılan payın yükseltilmesi, koruyucu sağlık hizmetlerine ağırlık verilmesi ve tüm halka eşit, ücretsiz, etkin bir sağlık hizmetinin verilmesi gerektiğini kaydetti.Son olarak, Dr. Rıfat Yücel, halkın moral ve motivasyonunun düzeltilmesi isteniyorsa, sağlık hizmetlerinin sosyalleştirilmesine dair 224 Sayılı Kanun'un uygulanması gerektiğine vurgu yaptı.
ÖNCEKİ HABER

Cenazeye de gözaltı

SONRAKİ HABER

Bir röportaja iki dava

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...