02 Eylül 2001 21:00

Kapsamlı denetim

IMF Türkiye ekonomisini iki yönlü denetlemeden geçiriyor. Derviş IMF toplantısına katılırken, Kahkonen Türkiye'ye geliyor.

Paylaş
Kapsamlı denetimTürkiye kapsamlı bir IMF denetimine hazırlanıyor. 29-30 Eylül 2001 tarihlerinde Washington'da yapılacak olan IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarında, Devlet Bakanı Derviş başkanlığında geniş bir heyet ekonomi hakkında bilgilendirme yapacak. Türkiye'de bulunan ekonomi bürokratları ise bu hafta Türkiye'ye gelecek olan IMF heyetini bilgilendirecek. Güz dönemi toplantılarında Türkiye'yi temsil edecek olan Derviş başkanlığındaki heyette, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak ve Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ile Maliye Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, BDDK gibi kurumların yetkilileri de yer alacak Türkiye heyeti, toplantılar başlamadan birkaç gün önceden gideceği Washington'da, toplantıların bitmesinin ardından birkaç gün daha kalarak temaslarda bulunacak. Heyet ayrıca yabancı sermayeyi Türkiye'ye davet edecek. Bunun için toplantılardan önce ve sonra çeşitli temaslarda bulunacak olan heyet Türkiye'nin yabancı sermaye için "cennet" olduğunu anlatacak. Washington'da uzun kalınmasının nedeni olarak ise uluslararası mali kuruluşlar, bankacılar ve yatırımcılara, Türkiye ekonomisindeki son gelişmeler ve yatırım imkânları konusunda sunuşların yapılması gösteriliyor. Öte yandan Devlet Bakanı Derviş'in, ekonomi bürokratlarının da yer aldığı 17-18 Eylül tarihlerinde Londra'da yapacağı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından organize edilen toplantılara, IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen'in de katılabileceği belirtiliyor. Toplantılarda, yabancı sermaye mevzuatı alanında kabul edilen yeni düzenlemeler konusunda, yatırım bankalarına bilgi verilecek.

Kahkonen geliyorIMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen başkanlığındaki IMF heyeti ise, 7 Eylül Cuma günü Türkiye'ye gelerek, 10. gözden geçirme ziyareti çerçecesinde çalışmalarına başlayacak. Ekonomi birimleri, bu hafta Türkiye'ye gelecek olan IMF heyetinin ziyareti öncesinde, 2002 yılı bütçesi, yıl sonu ve gelecek yıl makroekonomik tahminleri konusunda çalışmalara başladılar. Hazine Müsteşarlığı'ndaki çalışmalara, Merkez Bankası, DPT, Maliye Bakanlığı yetkilileri katılıyor. IMF uzmanlarınca hazırlanacak makroekonomik tahminlerle, ekonomi yetkililerinin hazırlayacağı rakamların, IMF heyetinin ziyareti sırasında karşılaştırılacağı kaydediliyor.Kahkonen başkanlığındaki heyetin ziyareti çerçevesinde, dokuz aylık gerçekleşmeler, yılın son çeyreğine ilişkin hedefler, 2002 yılı bütçesi ve gelecek yıla ilişkin makroekonomik tahminlerin ele alınacağı belirtiliyor. İç borçlanma politikası ve iç borçların çevrilebilirlik kapasitesi, iç borçlanma faizlerinin geldiği nokta, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bünyesindeki bankaların satışındaki gelişmeler değerlendirilecek. Toplantılar ağırlıklı olarak Hazine Müsteşarlığı'nda gerçekleştirilirken, IMF heyetinin, Merkez Bankası, DPT, Maliye Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) gibi kuruluşlara da giderek bilgi alacağı ifade ediliyor.
ÖNCEKİ HABER

Kolay yolsuzluk ülkesi

SONRAKİ HABER

Cenazeye de gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...