02 Eylül 2001 21:00

NATO meclise takıldı

Makedonya meclisi, NATO barışı ile ilgili görüşmeleri erteledi. Meclis Başkanı, Makedon mültecilerin köylerine dönmesinin Arnavut milisler tarafından engellendiğini dile getirdi ve bu durumun derhal düzeltilmesini istedi.

Paylaş
NATO meclise takıldıMakedonya meclisi, NATO güdümlü "barış" planına ilişkin oylamayı durdurdu. Batılı emperyalistlerin öfkeyle karşıladığı karar, Makedon mültecilerin evlerine dönmelerinin NATO tarafından engellenmesi üzerine alındı.Milletvekilleri, birçoğu başkent Üsküp'e gelen mültecilerin, Kalkandelen ve ötesindeki köylerine dönmesinin engellenmesini "ülkenin etnik temellerde bölünmeyle yüz yüze olduğunun bir kanıtı" olarak değerlendirdiler.

Mülteciler dönmeliErteleme kararı, NATO işgal planının önünde ciddi bir engel oldu. Meclis Başkanı Stoyan Andov, yurtlarına dönmeleri UKO (Arnavut Ulusal Kurtuluş Ordusu) tarafından önlenen Makedonların önündeki engeller kalkmadığı sürdece, oylama yapmayacaklarını ilan etti. Andov, "Teröristler evlerine dönmek isteyenleri taciz edip engellerken devam edemeyiz" diye konuştu.

Batı'dan tehdit yağdıBu sözler üzerine NATO ve Avrupa Birliği derhal harekete geçerek başkentte "ikna" turlarına başladı. Batılı elçiler James Pardew ve François Leotard, önceki akşam Andov ile bir araya geldi. Toplantının ardından, AB'nin Makedonya Özel Temsilcisi Leotard, 13 Ağustos'ta imzalanan "barış" anlaşmasına koşul getirilemeyeceğini söyledi. Leotard, "13 Ağustos'ta imzalanan anlaşmada yazılı koşul bulunmadığı gibi, barışı geciktirmek için her gün yeni bir koşul öne sürülmesi kaidesi de yer almıyor. Anlaşmadaki tek koşul, silahlarla ilgili" dedi ve Arnavut milislerin silahlarını toplamaya yönelik NATO operasyonun üç aşaması ile parlamentodaki süreç arasında bir bağlantı bulunması ilkesinin kabul edildiğini hatırlattı. AB temsilcisi Leotard, meclisin çalışmalarına bir an önce başlayacağı ve anayasal revizyonun öngörüldüğü gibi yarın oylanacağı yönünde umutlarını koruduğunu söyledi ve "Andov, oylamanın salı günü yapılacağına söz verdi. Bu bir verilmiş söz meselesidir" dedi.NATO'nun Makedonya Temsilcisi Hansjörg Eiff de, "NATO'nun silah toplama operasyonu adım adım ilerletilmeye çalışılırken, meclis yeni koşullar ortaya koyamaz" diye konuşarak meclisi tehdit etti.

Georgievski susmuyorÖte yandan, Batılı emperyalistler tarafından istifaya zorlanan Makedonya Başbakanı Lubço Georgievski, sert bir açıklama daha yaptı. Başbakan, Vecer gazetesindeki demecinde, "Makedonya namlu ucunda anayasal değişikliğe zorlanıyor ve buna karşı çıkanlar yalan yere savaş kışkırtıcılığıyla suçlanıyor" dedi. Georgievski, NATO barışının onaylanması konusunda milletvekillerinin vicdani yükten kurtulması için yeni anayasa üzerinde halkoylaması yapılmasının şart olduğunu vurguladı.

Çifte kuşatmaBir yandan Makedonyalılar, diğer yandan Batılılar tarafından sıkıştırılan milletvekilleri, oldukça güç durumda bulunuyor. Milletvekili Danilo Gligorovski, içinde bulundukları durumu şu sözlerle özetledi: "İki tarafın baskısı altındayız. Diplomatlar evet dememiz için sıkıştırırken, Makedonya halkı ise hayır dememizi istiyor."

NATO propagandasıDiğer taraftan, ABD ve AB, halkın NATO işgaline duyduğu tepkiyi önlemek için propaganda kampanyasını başlattı. Önceki günden itibaren, Makedon gazeteleri NATO reklamlarıyla doldu. Arnavut milislerin ellerindeki silahları NATO'ya teslim ederken çekilmiş bir fotoğrafın yer aldığı reklamlar, halkı "NATO'ya güvenmeye" çağırıyor. Ancak Batılılar, Makedonya medyasının kuşkucu tavrından memnun değil. Bir diplomat, medyanın durumunun "Miloseviç rejimi altındaki Sırp medyasından bile kötü" olduğunu söyledi. Adı belirtilmeyen diplomat, "Miloseviç varken bile medyada alternatif bir ses bulunuyordu. Burada medya bize tamamen olumsuz bakıyor. Bu nedenle reklamlarla, kamuoyu yaratmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Bir yaz gecesi izlenimleri

SONRAKİ HABER

Büyük kâbus geri döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa