01 Eylül 2001 21:00

Demiryolları baltalanıyor

İlgisizlik ve hor görme nedeniyle yıllardır kaderine terk edilen demiryolları şimdi MHP'li yöneticilerin elinde can çekişiyor.

Paylaş
Demiryolları baltalanıyorTCDD'de MHP'li kadroların uygulamaları işkolunda çalışanların ve halkın tepkisini çekmeye devam ediyor. Son bir ayda yapılan uygulamalarla tren yolcuları çeşitli haksızlıklara uğradı, tren seferleri tehlikeye atıldı. Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) İstanbul 1 No'lu Şube'den yapılan açıklamada TCDD 1. Bölge Müdürlüğü'ndeki gelişmeler aktarılarak kurum çalışanlarının örgütlülüğünün susturulmaya çalışıldığı, kurumu yıkıma götüren bir anlayışın hakim olduğu belirtildi.Kurumu zarara uğratan tepki çeken uygulamaların en önemlilerinden biri biletler konusunda yaşanıyor. Bilet satış gişelerinde çalışan personele saat başı 240 bin lira fazla mesai ücreti ödemek istemeyen yönetim gişeleri ya belli saatlerde kapattırıyor ya da hiç açtırmıyor. Bu uygulamaya dayanak olarak Başbakanlık'ın tasarruf genelgesini gösteren Bölge Müdürlüğü, ortaya çıkan gelir kaybını yolculara ceza keserek kapatmaya çalışıyor. Buna göre biletsiz seyahat eden yolcunun ödemesi gereken biletin iki katı miktarında yani 1 milyon 200 bin lira, cezanın trende ödenmediği ve istasyona inildiği durumda alınması gereken bilet fiyatının dört katı yani 2 milyon 400 bin liralık cezalar kurallara aykırı şekilde 5 milyon lira olarak kesiliyor.

4 kişinin işi bir kişiyePersonel konusundaki tutum kondüktörler söz konusu olduğunda da ortaya çıkıyor. Buna göre trenlerde 4 kondüktör çalıştırılması gerekirken bu sayı bire düşürüldü. Turnike uygulamasını yaşama geçiremeyen ve bu konuda yolsuzluk suçlamasıyla hakkında açılan davaların sürdüğü BELBİM şirketiyle anlaşma yapan yönetim, bilet denetimini yolcuları hem peron giriş çıkışlarında hem de trenlerde kontrol ederek yapıyor. Ancak her iki denetim de tren kondüktörlerine bırakılarak bu çalışanlara iki görev birden yükleniyor.Ayrıca kurum içinde çalıştırılan özel güvenlik teşkilatına da yönetmeliklere aykırı olarak bilet denetimi yaptırılıyor. BTS açıklamasında bu uygulama nedeniyle geçtiğimiz günlerde Bostancı istasyonun da bir yolcunun biletsiz olduğu gerekçesiyle özel güvenlik elemanları tarafından hastanelik edildiği hatırlatılıyor. Kurumda ayrıca normalde aylık 160 saat olan mesai süresi 200 saate kadar çıkarılarak personelin aşırı yorulmasına dolayısıyla hata yapmasına neden olunuyor. Kocaeli ve Adana bölgelerinde kısa süre önce yaşanan kazalara rağmen yönetimin bu tutumu devam ediyor. Makinistler 72 günde ancak 1 gün dinlenebiliyor, yardımcı makinistler bir günde 2 makinistin yapabileceği kadar çalışmak zorunda bırakılıyor. Son olarak İç Anadolu Mavi Treni personeline Konya'ya kadar, yaklaşık 14 saat görev yaptırılması yasadışı fazla mesai uygulamalarına örnek olarak veriliyor.

Bölge emirleri tepki çekiyorTCCD'de ayrıca Kamu-Sen'e bağlı Türk Ulaşım-Sen eliyle ülkücü kadro hareketinin uygulandığı, personelin hak ettiği yükselmeler engellenirken bu kadrolara ünvan ve yükselmeler sağlandığı da biliniyor. Aynı mantık kurum içi düzene de hakim kılınmaya çalışılıyor. Bir ay önce Malatya'dan yine Türk Ulaşım-Sen'le kurulan ilişkiler sonucunda 1. Bölge Müdürlüğü'ne getirilen Nejat Fırat'ın yayınladığı bölge emirleri kurum çalışanlarının tepkisini çekiyor. Fırat'ın 28 Ağustos'ta yayınladığı bir bölge emrinde sendikaların bildiri ve afişlerini işyerlerine asarken bölge yetkililerinden izin almaları isteniyor. Ancak müdürlüğün böyle bir denetim yetkisi bulunmuyor.
ÖNCEKİ HABER

Vurguna destek verdi

SONRAKİ HABER

Bir yaz gecesi izlenimleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...