01 Eylül 2001 21:00

Barış gününde can aldılar

HADEP Zeytinburnu İlçe Örgütü'ne yapılan polis baskını sonucunda HADEP'li Zeynel Durmuş hayatını kaybetti.

Paylaş
Barış gününde can aldılarSavaş VelioğluHADEP'li Zeynel Durmuş'un yaşamını yitirdiği polis baskını sırasında Zeytinburnu İlçe Örgütü'nde önceki akşam gözaltına alınan, aralarında ilçe başkanı ve 7 ilçe yöneticisinin de bulunduğu 38 kişi halen serbest bırakılmadı. Gözaltında bulunanlar arasında yaşanan saldırı sonucu yaralanan 5 HADEP üyesi de bulunuyor. Polisin baskınını ve bir arkadaşlarının ölümüne yol açmasını değerlendiren HADEP il yöneticisi Abdülmecit Kapazan ve partililer, polisin kendilerine demir çubuklarla saldırdığını belirtti. Saldırıyla ilgili gazetemize açıklama yapan HADEP İstanbul İl Yöneticisi Abdülmecit Kapazan, devletin bu tutumunun gayrı demokratik bir uygulama olduğunu belirtti. Kapazan açıklamasında, "Biz HADEP olarak barış gününü kutlamak istedik. Bizler barış dolu bir ortamda yaşamak istiyoruz, bunun için çalışıyoruz, fakat devlet bunun üzerine arkadaşlarımıza saldırıyor, arkadaşlarımızı yaralıyor ve öldürüyor. Yaşanan bütün bu baskılara rağmen barış mücadelemizi devam ettireceğiz" dedi. Saldırı sonucu yaralananların birçoğu ayakta tedavi edilirken Yaşar Özdurak isimli HADEP üyesinin tedavisine Haseki Hastanesi'nde devam ediliyor. HADEP'ten yapılan açıklamada, İstanbul'dan Ankara'ya gitmek isteyen 1000 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Abluka engellediÖnceki gün yaşanan olaylarda, polisin saldırısıyla bina içersine girmek isteyen Zeynel Durmuş havalandırma boşluğuna düşerek yaşamını yitirmişti. Polisin demir borularla kendilerine saldırdığını belirten HADEP üyeleri, "Bizler binanın üst katlarına doğru çıkmak istedik. Bunun üzerine merdivenlerden yukarıya koşmaya başladık. Bu sırada arkadaşımız Zeynel Durmuş havalandırma boşluğundan düştü ve yaşamını yitirdi" diye konuştular. Ambulansın olay yerine geç geldiğini ifade eden HADEP üyeleri, "Ambulans erken gelseydi belki arkadaşımız kurtulabilirdi, çünkü biz Zeynel Durmuş'u hastaneye götürürken yaşamını yitirdi" diyorlar. Saldırıda kaburgaları ezilen Ayşe İlhan, sivil ve resmi polislerin demir borularla saldırdığını dile getirerek "Polis binamızın etrafını ablukaya almıştı. Ankara'ya gitmek istediğimiz otobüslerin ruhsatlarına el konuldu. Bunun üzerine bizler parti binamızın önünde oturma eylemi yapmak istedik. Polis saldırınca bina içerisine girmek istedik. Arkadaşımız havalandırma boşluğuna düştü. Her yer abluka altına alındığı için ambulans olaydan yaklaşık 45 dakika sonra geldi. Erken gelseydi belki arkadaşımız ölmeyecekti" dedi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Yasaklara tüm yurtta tepkiBarış Günü dört bir yanda gerçekleştirilen eylem ve etkinliklerle kutlanırken, yurdun çeşitli yerlerinden Ankara'ya gitmek için harekete geçmek isteyen HADEP'lilere izin verilmedi.Çanakkale'de Barış Anıtı önünde İHD çağrısıyla bir araya gelen ÖDP, EMEP, HADEP, Eğitim-Sen, Mali Müşavirler Odası üyeleri adına açıklama yapan İHD Şube Başkanı Hayrettin Pişkin, savaşların insanlık için bir yıkım olduğunu belirtti. Mersin'de ÖDP ve EMEP İçel örgütleri, kitle örgütleri ve sendikaların katılımıyla ÖDP binası önünde yapılan basın açıklamasında barış talebi dile getirildi. Barış etkinliklerine getirilen yasakların protesto edildiği basın açıklamasında savaş kışkırtıcısı emperyalist devletler de protesto edildi.

KESK'lilerin eylemiKamu Emekçileri Sendikaları Kocaeli Şubeler Platformu Dünya Barış Günü'ne ilişkin düzenlediği basın açıklamasını KESK Kocaeli Dönem Sözcüsü Aziz Özcan okudu. Kapitalizmin insan hayatını umursamadığını belirten Özcan, ülkede çatışma ortamının bitmesinin demokratikleşmeye katkı sunacağını belirtti.

Kıbrıs'ta ortak açıklamaDünya Barış Günü nedeniyle Tüm Sendikalar Daimi Koordinasyon Komitesi, ortak deklarasyon yayımladı. Deklarasyonda, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk Sendikalar Forumu'nun, bölünmüş olan adaya barışın gelmesi için mücadeleyi sürdüreceği belirtildi. Açıklamada, "Sendikalar, BM kararlarına ve Doruk Antlaşmaları'na dayalı, vatandaşların insan haklarına saygılı, birleşik ekonomik sistem içerisinde kalıcı ve adil bir çözüme olan inançlarını vurgularlar" denildi.

Antalya'da saldırı1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Antalya'da Kışlahan Çarşısı önünde toplanarak basın açıklaması yapmak isteyen kitleye polis saldırdı. Siyasi parti, sendika ve kitle örgütlerinin katıldığı basın açıklamasına izin vermeyen polisin kurduğu barikatı aşan topluluk HADEP binası önüne gelerek burada bir basın açıklaması yaptı. Açıklamanın yapıldığı yeri abluka altına alan polisin saldırısı sonucu topluluk dağıldı.

Gebze'de protestoGebze'de EMEP, CHP, HADEP, ÖDP ve Gebze Sendikalar Birliği'nin katılımıyla düzenlenen basın açıklamasına 60 kişi katıldı. Basın açıklamasında konuşan Eğitim-Sen Gebze Şube Başkanı İsmet Güven, barış için düzenlenmek istenen mitinglerin yasaklanmasını protesto ettiklerini söyledi. 1 Eylül'ü barış günü olarak kutlamak görevi uluslararası sözleşmelere imza atanlarında görevi olduğunu hatırlatan Güven, "İnsanlar ölmesin, evinden yurdundan edilmesin şiarını hergün biraz daha yükselterek devam ettireceğiz" dedi.

Kürtlere demokrasi yokÖDP MYK üyeleri Mustafa Kaya ve Veysi Sarısözen yaptıkları yazılı açıklamada, gözaltıları ve baskıları protesto ederek, herkesin demokrasiden söz ettiği bir süreçte Kürtlerin barış isteminin bastırılmasının demokrasi konusundaki ikiyüzlülüğün bir kez daha sergilediğini ifade ettiler. Açıklamada, Kürtlerin demokratik taleplerini ve istemlerini kitlesel olarak barış gününde dile getirmek istemesinin baskı ve şiddetle yasaklandığı kaydedilerek, Kürtlerin demokratik talepleri ve HADEP'le dayanışma içinde olunduğu bildirildi.Haber-Sen tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, dünya barış günü kutlamalarının Türkiye'nin en ihtiyaç olduğu bir dönemde siyasi iktidarca engellendiği belirtilerek, "Savaş yanlıları nasıl davranırsa davransın ülkemiz emekçilerinin ve halkının barış talepleri bitmeyecek ve sonuca ulaşılacaktır" denildi.Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, yaptığı yazılı açıklamada Barış Günü etkinliklerinin yasaklanmasını kınadığını belirtti. EMEP İskenderun İlçe ve Bolu İl Örgütü de yaptıkları yazılı açıklamalarla barışa olan özlemlerini aktardılar.
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da polis işgali

SONRAKİ HABER

Orhan Kemal, unutmak, değişmek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...