01 Eylül 2001 21:00

Diyarbakır'da polis işgali

Dünya Barış Günü'nün kutlanmasına OHAL Bölgesi ve çevresinde izin verilmedi. Diyarbakır, Batman, Siirt'te polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Paylaş
Diyarbakır'da polis işgaliPolis OHAL ve çevresindeki illerde hiçbir etkinliğe izin vermedi. HADEP'in Diyarabakır'daki kitlesel basın açıklaması polis tarafından engellendi. Polisin müdahalesi sırasında 100'den fazla kişi gözaltına alınırken Dalokay çevresi ablukaya alınarak trafiğe kapatıldı. Ali Emiri Caddesi, Postane Caddesi, Gazi Caddesi başta olmak üzere tüm caddeleri işgal eden polis onlarca kişiyi gözaltına aldı. Ofis Ekinciler Caddesi üzerinde bulunan HADEP il binasına giriş çıkışlar yasaklanırken bina abluka altına alındı.Polis, Ekinciler ve İstasyon Caddesi başta olmak üzere tüm caddeleri istila etti. Bu arada 20'yi aşkın HADEP il, ilçe ve belde yöneticisi ile Eğitim-Sen Şube başkanı Hayrettin Altun, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Zülküf Karatekin ve bazı SES yöneticileri de gözaltında. Bu arada saat 13.00 sıralarında Vedat Dalokay Meydanı'ndaki önlemleri teftiş eden Emniyet Müdürü Atilla Çınar, gazetecilerin sorusu üzerine Diyarbakır'daki tüm polislerin görevli olduğunu söyledi. Çınar "Barış istenmez, barış yaşanır" dedi. Bu arada Eğitim-Sen şube binasında mahsur kalan Demokrasi Platformu yöneticileri Osman Baydemir ve Ali Öncü, Büyük Postane'ye giderek İçişleri Bakanlığı'na protesto faksı çektiler. Daha sonra Eğitim-Sen'de bir basın açıklaması yapan Demokrasi Platformu Sekreteryası, "Bugün kimse 'Ben asayişi, huzuru sağladım' demesin. Bu, asayişi huzuru sağlamak değildir" dedi.Son iki günde Diyarbakır'da yaşananların barışı tehdit eder boyutlarda olduğunu kaydeden Baydemir, uzun bir aradan sonra silah kullanıldığını hatırlatarak "Ocak ayından bu yana yaşanan gelişmeler bölgedeki çatışmasızlık ortamının sona ererek çatışma ortamının gelebileceği endişesini artırmaktadır" diyerek geçtiğimiz günlerde yayınlanan Barış Deklarasyonu'nu yineledi. Baydemir, önceki günkü olaylarda bir kişinin silahla yaralandığını ve hastanede yattığını kaydetti. İHD Diyarbakır şube yöneticileri ise yaralanan kişinin isminin açıklanmasını istemediğini ve hangi hastanede yattığının gizlenmesini istediğini söyledi.

Tunceli'de barış eylemiTunceli'de EMEP Tunceli İl Örgütü tarafından Tosun Sokak'ta yapılmak istenenen basın açıklaması, açıklamanın yapılacağı alana yığınak yapan polis tarafından engellendi. Bunun üzerine il binasında açıklama yapan İl Başkanı Salih Gündoğan, emperyalistlerle var olan her türlü ilişkinin tasfiye edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Kürt sorununu emperyalistlerle kurulan ilişkilerle çözülemeyeceğini aktaran Gündoğan Ankara'da yapılmak istenen mitinge getirilen yasağı kınadıklarını belirtti. Basın açıklamasının ardından "Kahrolsun emperyalizm" ve "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları atıldı.

Batman, Siirt, MalatyaBatman'da basın açıklaması yapmak isteyen HADEP'lilere müdahale eden polis 20 kişiyi yaraladı. HADEP MKYK Üyesi Ümit Karageçili, Dünya Barış Günü nedeniyle Meydan Mahallesi Yıldız İşhanı'nda bulunan HADEP Merkez İlçe Başkanlığı'nda basın açıklaması yapmak istedi. İzinsiz olduğu gerekçesiyle basın açıklamasını engelleyen polis, HADEP Merkez İlçe Başkanlığı'nın bulunduğu işhanının çevresini abluka altına aldı. Siirt Cumhuriyet Meydanı'ndaki parti il binası önünde toplanan HADEP'lilere yaptıkları basın açıklamasının ardından polis müdahale etti. Malatya'da DİSK, KESK, TMMOB da ortak bir basın açıklaması yaptı. KESK Dönem Sözcüsü Ali Ekber Baytemur, çatışma ortamının bitmesinin önemli olanaklar sağlayacağını belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Barışa gözaltı

SONRAKİ HABER

Barış gününde can aldılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa