01 Eylül 2001 21:00

Barışa gözaltı

Dün, Dünya Barış Günü'ydü, ama sokaklardaki polis yığınağı, adeta savaş hazırlığını andırıyordu. Başkent Ankara'da 1000'in üzerinde emekçi gözaltına alındı.

Paylaş
Barışa gözaltıHADEP Ankara, İzmir ve Adana'da Barış Günü'yle ilgili eylemler yaptı. Yoğun abluka altında yapılan eylemlerde çok sayıda kişi de gözaltına alındı.Ankara polisi, başta HADEP'in planladığı kitlesel basın açıklaması olmak üzere 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle yapılacak etkinlikleri bahane ederek gün boyu terör estirdi. Sabahtan itibaren Ankara'nın giriş noktaları da dahil olmak üzere, şehrin büyük bölümünü ablukaya alan binlerce polis tarafından bini aşkın kişi gözaltına alındı. HADEP'in Apdi İpekçi Parkı'nda yapmayı planladığı basın açıklamasına katılmak üzere çeşitli illerden yola çıkanlar, Ankara'ya sokulmadı. HADEP, "provokasyona yol açmamak" için yapmayı planladığı kitlesel basın açıklamasını iptal etti.Türkiye'nin başkenti Ankara, dün gün boyu işgal edilmiş bir ülkeyi anımsatan manzaralara sahne oldu. Başta HADEP'in planladığı kitlesel basın açıklaması olmak üzere, Barış Günü nedeniyle yapılacak etkinliklere karşı sabah saatlerinden itibaren Ankara'nın büyük bölümü binlerce polis tarafından ablukaya alındı. Polis ablukası Kızılay, Sıhhıye, Kurtuluş, Hipodrom ve HADEP Genel Merkezi'nin bulunduğu Balgat'ta yoğunlaştı. Kızılay'da atlı polisler devriye gezdi. Ayrıca AŞTİ ile Tren Garı kontrol altında tutularak doğum yerleri ya da fiziksel özellikleri nedeniyle çok sayıda kişi gözaltına alındı.Ankara'ya giren tüm şehirlerarası yollar da önceki geceden itibaren jandarma ve polisler tarafından kesilerek HADEP'lileri taşıyan otobüs ve diğer araçlar şehre sokulmadı. Bu nedenle özellikle Aksaray yakınları ile Polatlı'da uzun araç konvoyları oluştu. Ayrıca, Ankara Valisi Yahya Gür'ün başkanlığında, Emniyet Müdürü, 4. Kolordu Komutanı ve İl Jandarma Alay Komutanı tarafından Emniyet Müdürlüğü'nde kriz merkezi oluşturdu. Ankara'daki gelişmeler Emniyet Müdür Yardımcısı Kutlay Çelik tarafından sık sık kriz merkezine aktarıldı. Polisler, çıkabilecek olaylarda kullanılacağını göz önünde tutarak Kızılay'da kaldırım yapım çalışmalarında kullanılan parke taşlarını ve diğer malzemeleri belediye görevlileri ile birlikte kaldırdılar.

HADEP eylemi iptal ettiHipodrom'da yapmayı planladığı mitingin İçişleri Bakanlığı ve Ankara Valiliği tarafından yasaklanması üzerine, Abdi İpekçi Parkı'nda kitlesel basın açıklaması yapma kararı alan HADEP, baskılar nedeniyle eylemi iptal etti. Alınan bilgiye göre; Ankara Emniyet Müdürlüğü yetkilileri önceki akşam HADEP Genel Merkezi'ne giderek "basın açıklamasına izin verilmeyeceğini ve olası toplanmalara müdahale edileceğini" illettiler. Emniyet yetkilileri, basın açıklamasının yerine Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda yapılabilecek bir toplantıya izin verilebileceğini söylediler. Bunun üzerine toplanan HADEP Merkez Yönetim Kurulu, "bir provokasyona yol açmamak" için Abdi İpekçi Parkı'nda yapmayı planladığı kitlesel basın açıklamasını iptal etti.

Bozlak'ın açıklamasıHADEP Genel Başkanı Murat Bozlak yaptığı açıklamada, partilerine yönelik asılsız ve haksız saldırıları şiddetle protesto ettiklerini bildirdi. HADEP'in ülkenin gerçekliği olduğunu ve milyonlara mal olmuş bir parti olduğunu belirten Bozlak, "Ülke bütünlüğü ve laik devlet yapısı içerisinde kapsamlı bir demokratikleşmeyle Türkiye'nin tüm sorunlarının barışçıl yöntemlerle çözülebileceğine inanan partimize karşı takınılan bu tavır haksız bir tavırdır" dedi. Engelleme ve yasakların demokrasiyle bağdaşmayan, demokrasinin özünü tahrip eden bir tutum olduğunu ifade eden Bozlak, "HADEP, büyük acı ve üzüntülerin yaşandığı uzun süreli çatışma ortamından sonra yakalanan olumlu sürece ve toplumsal barışa zarar verecek hiçbir davranışın içinde veya yanında yer almayacaktır" diyerek provokasyonlara kapalı olduklarını dile getirdi. Murat Bozlak, HADEP Genel Merkezi önünde toplanarak slogan atan partililere de seslenerek basın açıklamasının iptal edilmesi nedeniyle dağılmalarını istedi.İzmir Caddesi'nde bulunan Ankara il binası önünde toplanan yaklaşık 200 HADEP'li, ellerinde HADEP flamaları ve dövizlerle, etkinliklerine izin verilmemesini protesto ettiler. Topluluk sık sık Kürtçe ve Türkçe "Yaşasın demokratik cumhuriyet" sloganını attı. "Selam selam bin selam, İmralıya bin selam" diye bağıran 3-5 kişi ise grubun büyük çoğunluğu tarafından susturuldu. Burada konuşan HADEP Ankara İl Başkanı Veli Aydoğan, barış sürecinin bir günle sınırlı değil, on yıllara yayılan bir süreç olduğunu ifade ederek çalışmalarının verimli olması halinde sürecin kısalabileceğini, yalnız bunun sadece kendilerine değil, demokrasi güçlerine de bağlı olduğunu söyledi. Kürtçe parçalar eşliğinde halaylar çekilip Kürtçe ve Türkçe sloganların atılmasının ardından eylem sona erdi.HADEP Altındağ İlçe Merkezi önünde toplananlara ise çevik kuvvet polisi müdahale etti ve yaklaşık 50 kişi gözaltına alındı. Topluluğun polislere taş ve sopalarla direnmesi üzerine çıkan çatışmada biri polis 5 kişi yaralandı. Ankara'daki polis ablukası sonucunda bini aşkın kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların büyük bölümü Emniyet Müdürlüğü ve karakollara ait nezarethanelerin yetmemesi üzerine belediye otobüsleriyle 19 Mayıs Stadyumu'na götürüldü. Gözaltına alınanların büyük çoğunluğu öğleden sonra gruplar halinde serbest bırakılmaya başlandı.

Yaşasın barışİHD üyeleri Yüksel Caddesi'nde toplanarak Barış Günü'nü kutladı. "Bu kadınların barışa ihtiyacı var", "Bu çocukların barışa ihtiyacı var", "Bu toprakların eşitlik, özgürlük, demokrasi, insan hakları için barışa ihtiyacı var" yazılı afişleri taşıyan topluluk, "Yaşasın barış", "Barışa kalkan eller kırılsın", "Yaşasın devrim ve sosyalizm" sloganlarını attılar. İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül yaptığı konuşmada, dünyadaki savaşların nedeninin güç dengelerindeki adaletsizlik olduğunu ifade ederek uluslararası hukukun güç kurallarına göre şekillenmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Türkiye'de bölgeler ve toplumsal sınıflar arasındaki eşitsizliğin çatışma nedeni doğurduğunu ifade eden Öndül, "Bir avuç insan olağanüstü refah koşullarında yaşarken halkın büyük çoğunluğu açlık sınırında yaşarsa, barış tehdit altında olur" dedi. Öndül, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde binlerce insanın köylerinden zorla göç ettirildiğine ve bu bölgelerde OHAL koşullarında demokratik hakların gaspedildiğine işaret ederek ülkenin her yerinde eşit demokratik hakların tanınmasının zorunluluk olduğunu ifade etti. Öndül, Ankara'da yapılmak istenen barış mitinginin engellenmesi ve Barış Günü'nde yüzlerce insanın polislerce gözaltına alınmasını kınadı.
ÖNCEKİ HABER

Ekonomi yol geçen hanı gibi

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da polis işgali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...