31 Ağustos 2001 21:00

Toplantıya değil eyleme

İşçi sendikalarının şube başkanları ve işyeri temsilcileri, TİSK'in çağrısıyla 5 Eylül'de yapılacak toplantıya tepki gösterdiler.

Paylaş
Toplantıya değil eylemePatronlar konfederasyonu TİSK'in çağrısıyla ve işçi sendikalarının katılımıyla 5 Eylül'de yapılması planlanan toplantıya şube başkanları ve işyeri temsilcilerinden tepki geldi. İşçi sendikalarının Emek Platformu'nun sunduğu Emek Programı'na sahip çıkmasını isteyen şube başkanları ve işyeri temsilcileri, TİSK'in umut olmadığını vurguladılar. Şube başkanları ve işyeri temsilcileri, yerli malları kullanma gündeminin de aldatmaca olduğuna dikkat çektiler. Toplantıyla ilgili olarak düşüncelerini gazetemize açıklayan Basın-İş İstanbul Şube Başkanı Kenan Kaya, TİSK'in çağrısıyla yapılan toplantıya işçi sendikalarının katılması ve katıldıklarında işçilerin sorunlarını dile getirmeleri ve bunlara çözüm önerileri sunmaları noktasında toplantının yararlı olacağını savundu. "Ama toplantı TİSK'in talimatlarına dönüşürse ve sendikalarda bunun lokomotifi olursa tabii ki bu toplantı da daha öncekilerinden farklı olmayacaktır" diyen Kaya, yapılması gerekenin Emek Programı çerçevesinde taleplerin dile getirilmesi olduğunu belirtti.

Kötü kokular geliyorTİSK'in yerli mallarını kullanma kampanyası tam bir aldatmaca ve iyimser görünme çabası olduğunu söyleyen Kaya, "Şunu unutmamak gerekir ki, bugün her türlü yabancı malı Türkiye'ye sokan patronların kendisir. Yabancı sigaraları Türkiye'ye getiren Koç'lardır, Sabancı'lardır" diye konuştu. Lastik-İş İstanbul Şube Başkanı Fedayi Öztürk ise "İkramiyeler ve sosyal yardımların kaldırılacağı haberleri kulağımıza geliyor" diyerek toplantının amacına dikkat çekti. Gündeminin TİSK tarafından belirlenmiş bir toplantının emekçilere bir yararı olmayacağını ifade eden Öztürk, yerli malları kullanma kampanyasını da, "TİSK, işçi konfederasyonlarının yerli malları kullanma kampanyasındaki hassasiyetini bildiği için damardan girmek istiyor. Bu da gündemde olacak ama asıl mesela bu olmayacak" şeklinde değerlendirdi. TİSK'in toplantı çağrısına sendikaların olumlu yanıt vermesini doğru bulmadığını söyleyen T. Harb-İş Ankara Şube Başkanı Mehmet Çelik, "Bankaları hortumlayanlar onlar, haksızlıkları yapanlar onlar, işçileri sokağa atanlar onlar. Onların bu çağrısına olumlu yanıt vermek, hortumlamaya onay vermektir. Merkezi düzeyde konuyu değerlendirmedik, ama ben şahsen katılınmasından yana değilim. Doğru değil" diye konuştu.

TİSK samimi değilGenel-İş Ankara Çankaya Şube Başkanı Muharrem Topalak da, TİSK'in samimi olmadığını belirterek, "Çünkü kıdem tazminatlarına göz diken bir örgüt bu konuda ne kadar samimi olabilir. Sendikacılar toplantıya belki bir 'umut' diye bakıyorlardır. Ama TİSK'ten umut çıkmaz" uyarısında bulundu. Tez Koop-İş Ankara 1 No'lu Şube Başkanı Hüseyin Hamurcu, konuyla ilgili olarak pazartesi günü genel merkezle bir değerlendirme yapacaklarını kaydetti. Hamurcu, toplantıdan bir çözüm çıkacağına inanmadığını dile getirdi. Türk Metal Ankara Şube Başkanı Yavuz Gökçe ise, "Bu merkezi düzeyde bir toplantı. Onun için genel merkezin bir değerlendirme yapması daha doğru olur" ifadeleriyle değerlendirme yapmaktan kaçtı. "O toplantıda işverenler kesinlikle ağlayacaklar. Krizi bahane ederek, işten çıkarmanın, esnek çalıştırmanın, emek sömürüsünü daha da artırmanın çabasını verip, bunu sendikacılara da onaylatmaya çalışacaklar" sözleriyle toplantının içeriğine ayna tutan TÜMTİS Ankara Şube Başkanı Nurettin Kılıçdoğan, "Sendikacıların yapması gereken bu çağrıya uymak yerine işçilerle, temsilcilerle, diğer sendikacılarla bir araya gelerek, bu saldırılara karşı gelmenin mücadeleden geçtiğini anlamaktır" ifadeleriyle de izlenmesi gereken yolu hatırlattı.
ÖNCEKİ HABER

Açlık kuyrukları uzadı

SONRAKİ HABER

Aktif'te dağıtım müdürlere kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...