31 Ağustos 2001 21:00

MHP köşeye sıkışıyor

Bayındırlık Bakanlığı'ndaki yolsuzlukların hesabı yapılamayacak boyutta olduğunun ortaya çıkması ve Bakan Aydın'ın 'ticari ilişkileri' MHP'yi sıkıştırıyor.

Paylaş
MHP köşeye sıkışıyorBayındırlık ve İskân Bakanlığı'nda Bakan Koray Aydın'dan habersiz başlatılan Vurgun Operasyonu, MHP'nin "yolsuzlukla mücadele" politikasının kofluğunu ve "yolsuzlukla yönetme" tarzıyla iç içeliğini göstermeye yetti. Operasyonun ardından Aydın'ın ticari ilişkileri ve şirketlerinin durgunluğa rağmen büyüdüğünün ortaya çıkması MHP'yi iyice köşeye sıkıştırdı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Aydın'ın istifasını istediği ve bu şekilde partisinin yolsuzlukla iç içe görüntüsünden kurtarmayı amaçladığı belirtildi. Meclis'teki muhalefet partileri de "temiz olmamanın" getirdiği kaygıyla cılız sesler çıkarıyor. Aydın hakkında gensoru önergesi veren SP'nin ardından dün DYP, Bahçeli'nin yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi. DYP Genel Başkan Yardımcısı Nevfel Şahin, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu statüsündeki Yapı İşleri, İller Bankası ve Karayolları Genel müdürlüklerindeki ihalelerin usulüne uygun yapılıp yapılmadığının, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den sorulması için soru önergesi verdiklerini bildirdi.Şahin, DYP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, 1999-2000 yıllarında Türkiye'nin yolsuzlukta "şampiyon" olduğunu, vatandaşlardan alınan vergilerin yüzde 36'sının yolsuzluklara gittiğini kaydetti.

Aydın yanıtlamadıBayındırlık ve İskân Bakanlığı'nda yolsuzluk yapıldığını daha önceden bildiklerini ifade eden Şahin, söz konusu bakanlığa bağlı Yapı İşleri, Karayolları ve İller Bankası Genel Müdürlükleri'nde yapılan ihalelerin usulüne uygun olup olmadığının, DYP Balıkesir Milletvekili İlyas Yılmazyıldız'ın geçtiğimiz yıl çeşitli tarihlerde 3 kez verdiği soru önergeleri ile Bakan Koray Aydın'dan sorulduğunu, ancak Aydın'ın yanıtlamadığını söyledi.Şahin, aynı soruları bu kez de MHP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'den sorduklarını belirterek, bu konuda dün TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdiğini kaydetti. İhalelerde davet usulünün adet haline geldiğini ifade eden Şahin, ihalelerin yüzde 10-15 komisyonla verildiğini belirtti.

Hemen istifa etmeliYargının, Koray Aydın'a haber vermeden operasyon başlattığını dile getiren Şahin, "Müsteşar, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü çalışanları ve ihale komisyonu üyeleri gözaltına alınıyorsa, bu yargı ve savcının bakana güvenmemesidir. Bakan'ın bunu onur meselesi yaparak istifa etmesi gerekirdi. Bakan, görevinden istifa etmelidir. Bakan istifa etmiyorsa Başbakan'a ve Başbakan Yardımcısı Bahçeli'ye sesleniyorum: Bayındırlık Bakanı'nı hiç durmadan azletsinler" diye konuştu. Aydın'ın "Bu işlere karışanlar Marksistmiş" yönünde basında çıkan sözlerini de eleştiren Şahin, "Genel müdürlük boşaltılmış, Bakan diyor ki 'Ben sorumlu değilim', bunu yapanlar solcu, Marksist... O zaman Yapı İşleri'nde çalışan liberal görüşlü kişilerden Mesut Yılmaz mı sorumlu veya solculardan Rahşan Ecevit mi, Bülent Ecevit mi sorumlu diye sormazlar mı?" dedi.

Yargı baskı altındaTürkiye Cumhuriyeti'nde ilk defa başbakan ve bu hükümet üyeleri tarafından yargının baskı altına alındığını kaydeden Şahin, "ANAP, Enerji Bakanlığı'nda jandarmalık, MHP, Bayındırlık Bakanlığı'nda karakolluk olmuştur" dedi. Şahin, Koray Aydın'ın şirketlerinin incelenmesi gerektiğini söyledi. Bakan Aydın'ın, yolsuzluk yapıldığından haberi olmadığını ifade ettiğini söyleyen Şahin, "Bir bakanlıkta bu kadar büyük yolsuzluk olacak, bu kadar büyük suiistimal olacak, bundan da bakanın haberi olmayacak. Bu inandırıcı değil" diye konuştu. Hükümetin hiçbir konuda samimi olmadığını savunan Şahin, Anayasa'nın 37. maddesinde değişiklik öngören anayasa değişikliği paketinin 17 Eylül'de TBMM gündemine getirileceğini, ancak bu paket üzerinde hükümet üyelerinin anlaşmadığını ileri sürdü.
ÖNCEKİ HABER

Karanlığın sızlayan kalbi...

SONRAKİ HABER

Önce OHAL kalksın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...