31 Ağustos 2001 21:00

Ekonomi küçülüyor

Hükümetin Türkiye'yi düzlüğe çıkaracak iddiasıyla yürürlüğe koyduğu "Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı" ile ekonomide küçülme rekorları kırılıyor.

Paylaş
Ekonomi küçülüyorEkonomik krizin pençesinde kıvranan Türkilye ekonomisi küçülme rekorları kırıyor. Yılın ilk yarısında yüzde -8.5, ikinci üç ayda ise yüzde -11.8 olarak gerçekleşti. Derviş programı ile yüzde 5 küçülme hedefi ikiye katlanarak yüzde 11'i buldu. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), bu yılın ilk yarısı ve ikinci 3 aylık dönemine ilişkin gayrı safi milli hasıla (GSMH) sonuçlarını açıkladı. Buna göre, 2001 yılının ikinci üç aylık döneminde GSMH, geçici hesaplamaya göre cari fiyatlarla 38 katrilyon 472 trilyon 148 milyar lira olarak hesaplandı. Büyüme hızı ise ikinci üç ayda, cari fiyatlarla yüzde 4 olarak belirlenirken, sabit fiyatlarla yüzde -11.8 oldu.

Yılın ilk yarısıTürkiye'de, bu yılın ilk yarısında, sabit fiyatlarla tarım sektörü yüzde 1.6, sanayi sektörü yüzde 5.2, inşaat sektörü yüzde 8.9, ticaret sektörü ise yüzde 8.3 oranında küçüldü.Buna göre, yılın ilk yarısında sabit fiyatlarla sektörel bazda büyüme, ulaştırma ve haberleşme sektöründe yüzde -5.9, mali kuruluşlarda yüzde -7.7, serbest meslek ve hizmetlerde yüzde -6.1 olurken, devlet hizmetlerinde yüzde 3.7, kâr amacı olmayan kuruluşlarda yüzde 0.6 olarak hesaplandı. Bu yılın ilk altı ayında konut sahipliğinde 2.1 artış yaşanırken, ithalat vergisi yüzde 22 oranında azaldı. Bu yılın ilk yarısında GSMH de, cari fiyatlarla 63 katrilyon 487 trilyon 575 milyar lira olarak hesaplandı.

İkinci üç ayDİE'ye göre, bu yılın 2. üç aylık döneminde, önceki yılın aynı dönemine göre, sabit fiyatlarla tarım sektörü yüzde 4.9, sanayi sektörü yüzde 8.5, inşaat sektörü yüzde 10.1, ticaret sektörü yüzde 11.5, ulaştırma ve haberleşme sektörü de yüzde 8.8 oranında küçüldü. Bu dönemde, ithalat vergisinde yüzde 32.4, serbest meslekler sektöründe yüzde 9.4, kâr amacı olmayan kuruluşlarda yüzde 0.3 daralma yaşanırken, devlet hizmetlerinde yüzde 3.6, konut sahipliğinde de yüzde 2 oranında büyüme kaydedildi.Harcama grupları itibariyle, ikinci üç ayda, özel nihai tüketim harcamaları yüzde 11.5, devletin nihai tüketim harcamaları ise yüzde 5.7 düştü. Gayri safi sabit sermaye oluşumu yüzde 32.1, ithalat da yüzde 31.5 oranında düşerken, mal ve hizmet ihracatında yüzde 7.6 artış oldu. Aynı dönemde, GSMH, cari fiyatlarla yüzde 40.5 oranında büyürken, sabit fiyatlarla 11.8 küçüldü.
ÖNCEKİ HABER

Temel hedefleri Çin

SONRAKİ HABER

Barış için el ele

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...