30 Ağustos 2001 21:00

Bu mektupta işkence yazılı

İnsan hakları heyeti, Beytüşşebap'ta yaptığı incelemelerle ilgili hazırladığı raporu açıkladı. Heyet, kendileriyle konuşturulmayan köylülerin yazdıkları mektupları da basına dağıttı.

Paylaş
Bu mektupta işkence yazılıİnsan Hakları Heyeti, Beytüşşebap'ta yaşanan gıda ambargosu, işkence ve köy boşaltma ile ilgili incelemelerin yer aldığı raporu İHD İstanbul Şubesi'nde açıkladı. Açıklamada, bölgeye incelemeler yapmak üzere giden heyetle konuşturulmayan köylülerin, heyete verdiği mektuplar da basına sunuldu. Köylülerin yazdıkları mektuplarda, askerlerin kendilerine işkence yaptıkları, köylerinden kovdukları belirtilirken, mektupta yer alan "Erkeklerimizin tırnaklarını tek tek çıkarttılar" sözü dikkat çekti. Mektupta, bazı komutanların rütbe almak için komplolar hazırladıkları ve heyetle konuşmamaları için tehditler savurdukları belirtildi.

Kaygı verici durumŞırnak'ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Aşat ve Ortaklı köylerine bağlı 45 hanenin 20 Temmuz 2001 günü boşaltılması, köylülere işkence yapıldığına ilişkin haberleri yerinde incelemek üzere bölgeye giden heyet üyeleri hazırladıkları rapor basına verildi. İHD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Genç, Toplumsal Hukuk Araştırmaları Vakfı Genel Başkanı Niyazi Buldan, HADEP İstanbul İl Örgütü Başkan Yardımcısı Esra Çiftçi ve yabancı ülkelerden hakim, hukuk profesörü, sosyolog, sendikacı ve gazetecilerden oluşan heyet, Aşatlı ve Ortaklı köylerinin boşaltıldığını, insanların çadırlarda kötü koşullarda yaşam mücadelesi verdiklerini raporlarında belirttiler. Heyetin raporunda bölgede insan hakları ihlallerinin üst düzeyde yaşandığı ve Beytüşşebap ilçesi kenarında yaşayan Aşat ve Ortaklı köylülerinin perişan olduğu bildirildi. Görüşülen göçzedelerin kaygı verici bir belirsizlik içinde yaşadığı, köylülerin geçim kaynağı olan 600 küçük baş hayvanın göç esnasında telef olduğu ve çadırlarda ciddi salgın hastalıkların baş gösterdiği raporda yer aldı.

İnceleme yapılsınSon on yıl içinde Silopi ve çevresinde yaklaşık 50 kişinin kayıp olduğuna dikkat çeken heyet, askerlerin mayınları bölgeden temizlemek yerine mayınları gerekçe göstererek baskıları artırmaya çalıştığının altını çizdi. Şırnak'ta kurulu bulunan TPİC isimli şirketin vali ve komutanın yakınları tarafından işletildiğini tespit eden heyet, mazotun bu şirkette iki katı fiyatına satıldığını ve almayanların baskılara maruz kaldığını anlattı. Heyet, bölgede İçişleri Bakanlığı, AB ve Birleşmiş Milletler Heyeti'nin inceleme yapması gerektiğini belirtti. Heyet, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nu da inceleme yapmaya çağırdı.
ÖNCEKİ HABER

Barış afişlerine yasak

SONRAKİ HABER

Ostim krize teslim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa