30 Ağustos 2001 21:00

Şaron 'barış için' vuracak

ABD yönetimi, Irak'a bundan sonra 'akıllı yaptırımlar' uygulamak istediğini söylediğinde, Iraklı yöneticiler, "Demek ki bundan öncekiler akılsızdı" demişti.

Paylaş
Şaron 'barış için' vuracakİsrail, bir yandan Filistin yönetimi ile yeniden masaya oturmak için "şiddetin son bulması" koşulunu öne sürerken, bir yandan da Filistin halkına yönelik saldırganlığın dozunu artırıyor. İsrail Başbakanı Ariel Şaron, terör politikasının sertleştirilmesini, soruna bulduğu yeni çözüm olarak lanse ediyor. Son iki aydır, İsrail'in topyekûn bir saldırıya hazırlandığı yolundaki haberler gündemde. Böylesi bir geniş kapsamlı savaş harekâtı planının ne kadar gerçekleşebilir olduğu şimdilik bilinmiyor. Ancak sözde basına kapalı toplantılardan sızan bu söylentiler, İsrail'in eline, daha küçük çaplı saldırılar için bir koz veriyor. Başbakan Şaron son olarak, aslında Filistin halkı için hiç de yeni olmayan bir strateji ilan etti. Buna göre, komando operasyonları sıklaştırılacak, zırhlı araçlar Filistin köylerine artık daha sık girerek daha fazla sayıda evi yerle bir edecek, Filistinli mücadeleci gençlere ve liderlere yönelik saldırılar artacak ve başka kentlerde yaşayan Filistinliler için günlük yaşamı çekilmez hale getirilen denetim noktalarında "önlemler" fazlalaştırılacak.

Ne şiş yansın...Şaron, bu insanlık dışı saldırganlığın, 11 aydır süren İntifada'yı daha da ateşleyeceğini, Yaser Arafat'ın zaten yıpranmış olan otoritesini yerle bir etmemek için ise topyekûn saldırılardan kaçınacağını söylüyor. Ayrıca uluslararası tepkilerin artmasından çekindiğini de açıkça dile getiriyor. Anlaşılan o ki İsrail, baskın ve saldırılar için önceden bir provokasyon zemini hazırlamaya bundan sonra daha fazla özen gösterecek. Şaron, geçtiğimiz hafta verdiği bir demeçte şöyle diyordu: "Kampanya, operasyon teröre ara verdirene dek sürecek, ancak aynı zamanda siyasi desteğimizi yitirmemize yol açmayacak bir şekilde idare edilmeli." Filistin Halk Kurtuluş Cephesi lideri Ebu Ali Mustafa'nın öldürülmesinden önce yapılan bu açıklama, roketli suikastten sonra Arap ülkelerinin yanı sıra Avrupa ülkeleri ve ABD'nin eleştirel açıklamalarda bulunmasını engelleyemedi. Ancak yine de terörden taviz vermeden yürütülecek bu stratejinin yakın vadeli sonuçlarını dikkatle ele almak gerek. Nitekim, Şaron da yeni politikasını "ince ve karmaşık bir oyun" olarak tanımlıyor.

Çözümsüzlük politikasıŞaron'un iktidarda bulunduğu altı ay içinde İsrail saldırıları ve buna karşı Filistinlilerin direnişi sürekli tırmandı. Son dönemde artan intihar eylemleri ve buna karşı İsrail ordusunun gerçekleştirdiği intikam operasyonları, İsrail terörünün daha da artacağının göstergeleri. Filistinli liderler, bunu "Şiddet daha fazla şiddet getiriyor" sözleriyle ifade ediyor. Bu nedenle, yeni stratejinin sorunu hem İsrail, hem de Filistin halkları açısından daha da içinden çıkılmaz bir hale getireceği aşikâr. Fakat bu stratejinin köklerini, çatışma ortamından memnun görünen İsrail devletinin ve ordusunun çıkarlarının yanı sıra, Şaron'un siyasi pozisyonunda da aramak gerek. Şaron daha bir hafta önce, "yumuşak politikalarının kendisine yönelik eleştirileri tırmandırdığından, uzlaşmacı tutumunun siyasi gücünü zayıflattığından" yakınıyordu. İsrail ordusu da, bu kanlı yakarışa çanak tutacak sert açıklamalar yaptı. Argüman, son yılların güzide manipülasyon araçlarından kamuoyu anketleri tarafından da destekleniyor. Örneğin, şeriatçı Yedioth Aharonoth gazetesinde yayınlanan bir ankette, İsraillilerin dörtte üçünün Şaron'u "iyi bir başbakan" olarak gördüğü ve üçte ikisinin, Şaron'un Filistinlilere karşı aldığı tavrı "iyi" bulduğu söyleniyor. İsrail içindeki terör şakşakçıları Şaron'a desteklerini tazelerken, Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşimciler, Kudüs'e gelen yolların her iki yanına (daha sonra birkaç kilometreye kadar genişletilmek üzere) üç yüz metrelik askeri güvenlik şeritleri çekilmesi önerisinin hayata geçmesi için sabırsızlıkla bekliyor.

...gelinim sen anlaOrdunun tutumunun altında, İşçi Partisi'ne ve partinin kabinedeki ismi Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şimon Peres'in çıkışlarına yönelik mesajlar da var kuşkusuz. Peres, Almanya Dışişleri Bakanı Joscka Fischer ile yaptığı görüşmede, Almanya'da yapılacak bir ikili görüşmeye sıcak baktıklarını söylerken, Şaron telefonda dünya liderlerine neden masaya oturamayacaklarını açıklamakla meşguldü. İntifada'nın ilk beş aylık bölümünde iktidarda olan ve görüşmelerin ilerlemesi ihtimalini elinin tersiyle iten İsrail İşçi Partisi, bugün, bir muhalefet partisi gibi Şaron yönetimini eleştirerek puan toplamaya çalışıyor. Daha açık bir ifadeyle, Şaron'un temsil ettiği "şahinler" kanadı kötü polisi oynamayı sürdürürken, Peres'in liderliğindeki "güvercinler" kanadı iyi polis rolüne soyunuyor. Ordunun kontrterör denen birimi yetkilileri "İsrail-Filistin çatışmasının dramatik bir çözümü yok" diyor. Var olan durumu tarif etmeye yakın bir sürçilisan. İsrail, dramatik ve kanlı bir çözümsüzlük dayatıyor.
ÖNCEKİ HABER

Almanya'dan işgale vize

SONRAKİ HABER

Genel greve 4 milyon işçi katıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...