30 Ağustos 2001 21:00

Almanya'dan işgale vize

Almanya'da haftalardır askerlerin Makedonya'ya gönderilmesi için yapılan tartışma, Federal Parlamento'da yapılan oylama ile noktalandı.

Paylaş
Almanya'dan işgale vizeYücel ÖzdemirAlmanya'nın Makedonya'ya asker göndermesi için önceki gün Federal Parlamento'da yapılan oylamadan, işgale katılma sonucu çıktı. Anamuhalefet partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU)'in, oylamadan bir gün önce karar değiştirerek, hükümet partilerine destek olacağını açıklaması üzerine, parlamentodaki oylama formaliteye dönüştü. 627 milletvekilinin katıldığı oylamada, 497 kişi "Evet" oyu kullanırken, 130 milletvekili "Hayır" oyu kullandı. 8 milletvekili de çekimser kaldı. Buna göre, iktidar partileri SPD ve Yeşiller'in 309 milletvekili "Evet" oyu kullanırken, 19 SPD'li, 5 Yeşilci karşı oy kullandı. İki Yeşiller milletvekili ise çekimser kaldı. Demokratik Sosyalizm Partisi'nin (PDS) 37 milletvekili, askerlerin Makedonya'ya gönderilmesine karşı çıktı. Kilit parti olarak gösterilen FDP vekillerinin üçte biri de "Hayır" oyu kullandı. Anamuhalefet CDU/CSU'dan ise 61 milletvekili "Hayır", 6'sı çekimser oy kullandı.Üst düzey generallerin kuliste izlediği oylamayla, Alman askerlerinin Makedonya'ya gönderilmesine karar verildi. SPD ve Yeşiller adına yapılan konuşmalarda, Alman ordusunun, Almanya'nın "ulusal çıkarları" çerçevesinde bölgeye gönderilmesi gerektiği savunuldu.

Her şey tekeller içinOylama öncesinde bütün milletvekillerine bir çağrı yapan Federal Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, "Makedonya Avrupa'nın bir parçasıdır. Almanya'nın bölgeye asker göndermesi Avrupa'nın barışı için önem arz ediyor. Birleşik Almanya, Avrupa'nın geleceği için önemli olan bu askeri harekette sorumluluktan kaçamaz" diyerek, Almanya'nın bölgedeki yayılmacı emellerini bir kez daha vurgulamış oldu. Başbakan Gerhard Schröder de oturum sırasında yaptığı konuşmada, Almanya'nın Balkanlar'da "ulusal çıkarları"nın olduğunu yineleyerek, asker göndermenin "Avrupa'nın entegrasyonu" açısından da zorunlu olduğunu öne sürdü.Oylama, askerlerin Makedonya'da sadece bir ay kalması için yapıldı. Görev süresinin uzatılması durumunda, parlamentoda yeniden özel bir oturum yapılacak ve karar verilecek. Oylamanın hemen ardından, Alman birliğinin öncüsü 70 asker, Wünstorf ve Penzirg askeri havaalanlarından Makedonya'nın başkenti Üsküp'e hareket etti.

Alman basını ne dedi?Alman gazeteleri, asker gönderme kararına geniş yer ayırdı. Junge Welt gazetesi, dikkat çekici yorumunda, "Yeni büyük Almanya'nın başkalarını kendi arka bahçesine bırakmak istemediği açık" diye yazdı. Hannoversche Allgemeine Zeitung ise, oylamadaki güç dengelerine işaret etti. Gazete, "Sosyal Demokratlar ve Yeşiller'in oluşturduğu koalisyondan, çoğunluğu sağlayacak oy gelmemesi, bu ikilinin benzeri bir oylamada gün gelip tökezleyebileceğini gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.Kölner Express ise, ABD yanlısı yorumunda, "Federal Meclis'ten kabul dışında çıkabilecek bir sonuç, güvenilir bir NATO üyesi ünvanımızı, uzun bir süre için epey zedelerdi" dedi. Gazetenin başyazısında, "Hıristiyan Demokrat Birlik'in başındaki ikili Merkel ve Merz'in de akılları, geç de olsa başlarına geldi ve dış politik yükümlülükler hakkında, canları istedikleri gibi iç politik tartışmalara girilmeyeceğini gördüler" denildi.Stuttgarter Nachrichten'de ise, kararın "mantıklı" olduğu savunuldu. Gazete, "NATO hiçbir şey yapmasaydı, Makedonya'da iç savaş kaçınılmaz olurdu" diyerek, Avrupa devletlerinin ilk defa "sıcak bir savaşı engellemek için silahların konuşmadığı askeri bir operasyon düzenlediğini" yazdı.
ÖNCEKİ HABER

Kitaplara yeni hayat

SONRAKİ HABER

Şaron 'barış için' vuracak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...