29 Ağustos 2001 21:00

Krom'da gergin bekleyiş

Bir süre önce özelleştirme kapsamına alınan ve 1 Temmuz'dan itibaren de "bakım" yapılacağı gerekçesiyle üretimi durdurulan Elazığ Ferro Krom'da işçiler fabrikanın tamamen kapatılmasının tedirginliği içindeler.

Paylaş
Krom'da gergin bekleyişBülent BozkurtElazığ Ferro Krom (Eti Krom) işletmesinde işçiler bir aydan buyana maaşlarını ve ikramiyelerini, buradan emekli olanlar ise tazminatlarını alamıyorlar. İşletmenin 1 Temmuz'da "bakım-onarım" gerekçesiyle üretimi durdurulmuştu. Bir süre önce özelleştirme kapsamına alındığı ve satılacağı söylenen işletmede çalışan işçilerde ise tedirgin bekleyiş sürüyor. Bu arada daha önce yapılacağı söylenen revizyonların da gerçekleşmediği işletmede, halen 150 bin ton krom ve ham madde stoğu olduğu belirtiliyor. Elazığ Maden İş Şube Başkanı İrfan Cirit, gazetemize yaptığı açıklamada, "IMF'ye verilen taahhütler doğrultusunda fabrikamız özelleştirme kapsamına alındıktan sonra 4 ünitenin revizyon adı altında üretimi durdurulmuştu. Fakat, geçen 4 ay süre içerisinde herhangi bir revizyon yapılmadığı gibi üretim süresi içerisinde 150 bin ton krom ve bir o kadar da hammadde stoku bulunmaktadır" dedi. Cirit, stoklara talip olan ABD, Norveç, Singapur ve Danimarka'nın Elazığ Ferro Krom'u daha ucuza kapatmak için teklifte bulunduklarını ve yetkililerin rakamları kamaoyuna açıklamadığını söyledi. Elazığ Ferro Krom'a adı Susurluk Raporu'nda da geçen ve kamuoyunda "özelleştirme kralı" olarak bilinen Park Holding sahibi Turgay Ciner'in talip olduğu belirtiliyor. Cirit, Elazığ Ferro Krom'da yaşananlardan IMF'nin isteklerini uygulayan hükümetin sorumlu olduğuna dikkat çekerek, "İktidar ortağı siyasi partilerle görüştüğümüzde bu hükümetin programı deyip bizi yüzüstü bıraktılar. Biz fabrikamızın kapanması karşısında demokratik bütün haklarımızı kullanacağız. İleriki günlerde durumda bir değişiklik olmazsa işçilerimizle birlikte fabrikanın önünde açlık grevi yapacağız" dedi.

İşçiler tepkiliElazığ Ferro Krom'da çalışan işçiler işletmenin kapanacağı söylentilerinden oldukça rahatsızlar. İşçiler, çalışma koşullarının ağır olduğunu ancak, kapanması halinde işsiz kalacaklarını ve bunun daha fazla yoksulluk çekmelerine neden olacağını söylüyorlar. Görüşlerini aldığımız işçiler işletmenin geleceği ve kendi durumları hakkında şunları söylediler. Zihni Karakoç: 13 yıldır Eti Krom'da çalışıyorum. Bunun 11 yılı fırında (ocakta) geçti. Yüksek fırın ateşinden dolayı gözlerim bozuldu. Metal tozundan dolayı ise akciğer hastalığım var. Biz bu fabrikaya ömrümüzü verdik. Fabrikamız kapanırsa bize bu halimizle kimse iş vermez. Bunların sorumlusu oy verdiğimiz başımıza getirdiğimiz siyasi partilerdir. Buraya, sahip çıkma adı altında ANAP'ın bakanları geldi. Bunların asıl amacı fabrika değil. Palu'da yapılan encümen seçimleri idi. Yani Elazığ Ferro Kromu seçim malzemesi olarak kullandılar.Mustafa Kılıçoğlu: 21 yıl fabrikanın hemen hemen her ünitesinde çalıştım. Son 4 yıldır metal kırma ünitesindeyim. Metal tozundan dolayı tükrüğümden, balgamımdan kan geliyor. 21 yıl içerisinde ancak bir daire sahibi olabildim. Fakat, 4 milyar borcum var. Özelleştirme olursa aç ve açıkta kalırız.Halis Ölmezoğlu: 21 yıldır fabrikanın üretim, mal alma ve fırın boşaltmasında çalışıyorum. Şu ana kadar işimden hiçbir taviz vermedim. Yani düzenli işe gidip geldim. 9 çocuk besliyorum. Bizi bu hale getiren ANAP, hükümet ve onun diğer ortaklarıdır. Hep kendilerini düşünüyorlar. Fabrikamızı yabancılara peşkeş çekmek istiyorlar.
ÖNCEKİ HABER

MHP'nin vurgun pişkinliği

SONRAKİ HABER

Aydın hakkında gensoru önergesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...