29 Ağustos 2001 21:00

Garih cinayetinde ikinci zanlı aranıyor

İşadamı Üzeyir Garih cinayetinin 'katil zanlısı' olduğu ileri sürülen firari er Yener Yermez'in aranmasına dün de devam edildi.

Paylaş
Garih cinayetinde ikinci zanlı aranıyorİşadamı Üzeyir Garih'in öldürülmesine ilişkin gözaltına alınan 13 yaşında Fuat N.'nin olayla ilgisinin olmadığının ortaya çıkmasının ardından, ikinci "Çok önemli şüpheli" olduğu açıklanan Yener Yermez'in aranmasına dün de devam edildi. Firari er Yener Yermez'in Hasdal Kışlası'ndaki dolabında bulunan pantolondaki kan lekelerinin Garih'e ait olduğu kesinleşti. Kullandığı cep telefonundan aldıkları sinyalin, Yermez'in İstanbul'da olduğunu gösterdiğini ifade eden yetkililer, cinayetinin çözülmesi için MOSSAD ajanlarınca çalışma yapıldığı yönündeki bilgileri yalanladı. İstanbul Emniyet Müdür Vekili Hasan Özdemir'in dün ziyaret ederek görüş alışverişinde bulunduğu Eyüp Cumhuriyet Savcılığı yetkililerine göre ise "Soruşturma çorap söküğü gibi gidiyor."

Kışladaki soruşturma Yetkililer, Yermez'in, televizyondan 13 yaşındaki Fuat N.'nin zanlı olarak yakalandığını duyunca arkadaşlarına, "Oh be... Bu akşam çok keyifliyim" dediğini söyledi. Yener Yermez'in koğuşundaki dolabında bulunan pantolon ve ayakkabısındaki kan lekelerinin, polis laboratuvarında yapılan inceleme sonucu, Üzeyir Garih'e ait olduğu açıklandı. 3 astsubay ve 4 er ile Yermez'in arkadaşlarının ifadesinin alınmasına da Hasdal Kışlası ile Merkez Komutanlığı'nda devam edildi. Bu ifadeler sırasında, Yermez'in, pantolonundaki kanı gören bir arkadaşına, "Önemli değil. Eski bir leke" dediği söylendi. Adli Tıp'ta yapılan incelemelerde ise, Garih'in vücudundaki bıçak yaralarından biri dışındaki diğerlerinin çift taraflı bıçakla açıldığı belirlendi. Eyüp Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nı da bilgilendirdiği bildirildi. Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, Yener Yermez'in firarında ihmal olup olmadığının da araştırıldığını söyledi. Çakmakoğlu, bu konuyla ilgili olarak görevden el çektirilen personel olup olmadığı şeklindeki bir soruya ise, "Benim bilgim dahilinde henüz yok" yanıtını verdi.

Ankara'dan ihbarEmniyet yetkililerinin cep telefonu sinyallerini İstanbul Anadolu yakasından aldığını söylediği Yermez'le ilgili dün Ankara'dan bir ihbar yapıldı. Ankara Emniyet Müdürlüğü'nü arayan ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde doktor olduğu bildirilen bir kişi, Gaziosmanpaşa'daki bir pastanenin çıkışında asker olduğunu belirten bir kişinin kendisinden para istediğini, bu kişinin televizyonda gördüğü fotoğrafa çok benzediğini söyledi. Ankara polisi ihbar üzerine bölgede geniş arama ve tarama yaptı, ancak eşkale uygun kimseyi bulamadı. Bu arada, Hasköy semtinden arayan ve adı gizli tutulan bir kadın da evine gelen bir kişinin, "Ben askerim parasız kaldım. Bunlardan alarak bana yardımcı olun" dediğini ve bu kişinin dini yayınlar sattığını belirtti. Bölgeyi saran polis, bu ihbardan da sonuç alamadı.

Teslim olması istendiYermez'in, cep telefonuyla saat 02.10 sıralarında dayısının oğlu Ahmet Bayram'ı aradığı, Ahmet Bayram'ın, Yener Yermez'e "polise gidip teslim olması" için ikna edici konuşmalar yaptığı ileri sürüldü. Yetkililer, Yermez'in kullandığı cep telefonu aracılığıyla halen İstanbul'da bulunduğunun belirlendiğini ve arama çalışmalarının burada yoğunlaştırıldığını söylediler. Önceki gün gözaltına alınan Yener Yermez'in yakınları ise serbest bırakıldı. Anne Yermez, kardeşinin evine yerleşirken gazetecilerin görüntü almasına izin vermedi.

Değerlendirme toplantısıİstanbul Emniyet Müdür Vekili Hasan Özdemir, Garih'in öldürülmesine ilişkin soruşturmayı yürüten Eyüp Cumhuriyet Savcısı Hasan Yılmaz ile dün bir görüşme yaptı. Saat 10.30 sıralarında Eyüp Adliyesi'ne gelen Özdemir'in, aynı zamanda Eyüp Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ni de yürüten Savcı Yılmaz ile Garih cinayeti soruşturmasıyla ilgili olarak değerlendirme yaptıkları belirtildi. Öte yandan, Bursa Emniyet Müdürü Reşat Altay, bazı basın yayın organlarında yer alan, Garih'in katil zanlısı olduğu iddia edilen Yener Yermez'in Bursa'ya geldiği yönündeki haberlere cevap verdi. Altay, "Böyle bir şey söz konusu değil" diyerek, Yermez'in yakalanması için her ilde olduğu gibi Bursa'da da çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

MOSSAD yalanlandıİstanbul Emniyet Müdürlüğü, Garih cinayetinin çözülmesi için MOSSAD ajanlarınca çalışma yapıldığı yönündeki haberlerin doğru olmadığını savundu. Basın Protokol ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü'nden konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Üzeyir Garih olayının çözümlenmesi için, İstanbul Emniyet Müdürlüğü olarak, İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, Eyüp Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile irtibatlı olarak çalışmalarımız devam etmekte olup bu çalışmaların İsrail MOSSAD ajanları tarafından yapıldığı veya yönlendirildiği yönündeki haberlerin gerçekle ilgisi bulunmamaktadır" denildi.

'Af' açıklamasıGarih'in katil zanlısı olduğu iddia edilen Yener Yermez'in Şartla Salıverilme, Dava ve Cezaların Ertelenmesine İlişkin Yasa'dan yararlanmış biri olması üzerine başlayan 'Af Yasası' tartışmalarına DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit'ten cevap geldi: "Ben defalarca affın benim düşündüğüm af olmadığını söyledim. Benim düşündüğüm af katillerin affı değil, garibanların affıydı. Bir somun ekmek çalanlar için istenilen affın içine katilleri de sokan ben değilim."
ÖNCEKİ HABER

Parasızlığın cezası hapis

SONRAKİ HABER

Aktif Dağıtım'da direniş güçleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...