29 Ağustos 2001 21:00

Parasızlığın cezası hapis

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde bir baba, kızını okula gönderemediği için mahkemeye sevk edilerek önce para, sonra da hapis cezasına çarptırıldı.

Paylaş
Parasızlığın cezası hapisGümüşhane'nin Kelkit ilçesi Aziz köyünde kızını okula gönderemeyen bir baba, para cezasını ödeyemeyince cezaevine girdi. 8 yıllık eğitim kapsamında, kızını okula göndermediği için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nce mahkemeye sevk edilen ve 1999 yılı için 30 milyon, 2000 yılı için 44 milyon 630 bin lira olmak üzere toplam 74 milyon 630 bin lira para cezasına çarptırılan Ali Kaya, bu parayı ödeyemeyince cezaevine girerek 10 günlük cezasını çekmeye başladı.

'Babam ne yapsın?'Ali Kaya'nın 14 yaşındaki kızı Hülya Kaya, babasının inşaatlarda sıvacılık yaparak ailesini geçindirdiğini belirterek "Maddi durumumuz iyi değil. Babam, parayı ödeyemediği için haksız yere hapse atıldı. Ben de okumak istiyorum ama köyümüzde ilköğretim okulu yok. Yatılı okuyarak ailemden ayrı kalmak istemiyorum. Annem başkalarının tarlasında çalıştığı için, büyükanneme ve kardeşlerime ben bakıyorum. Ben gidersem onlara kim bakacak?" diye konuştu.

Köylüler çaresizAziz köyü sakinleri ise köylerine ilköğretim okulu yapılması için Milli Eğitim İlçe Müdürlüğü'ne başvurduklarını ve Valilik'ten okul sözü aldıklarını belirterek şunları söylediler: "Ancak hâlâ köyümüze okul yapılmadı. Biz de çocuklarımızın cahil kalmalarını istemiyoruz. Ama çocuklarımız yatılı okullarda okumak istemiyorlar, onları gönderemiyoruz. Taşımalı eğitim, birçok yerde devam ediyor ama burada kaldırıldı. Çok zor durumda kaldık, ne yapacağımızı şaşırdık. Köyümüze okul yapsınlar, o zaman da çocuklarımızı okula göndermezsek hepimizi hapse atsınlar." 2000-2001 eğitim-öğretim yılında, Kelkit'e bağlı köylerde, kızlarını okula göndermeyen aileler, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nce mahkemeye sevk edilmiş, veliler para cezasına çarptırılmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Pamuk zararına satılacak

SONRAKİ HABER

Garih cinayetinde ikinci zanlı aranıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...