29 Ağustos 2001 21:00

Pamuk zararına satılacak

Çiftçi kuruluşları ve Ziraat odaları bir kilogram pamuğun maliyetini 620 bin lira olarak hesaplarken, Çukobirlik pamuk alım fiyatını 565-575 bin lira olarak belirledi.

Paylaş
Pamuk zararına satılacakPamuğun maliyetini 620 bin lira olarak hesaplayan Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Çukobirlik), 2001-2002 kampanya döneminde Çukurova tipi kütlü pamuğu 565 bin ve Ege tipini ise 575 bin liradan alacak. Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk, Genel Müdür Yakup Şahin ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, kampanya döneminde, Çukurova standart 1 beyaz tipi kütlü pamuğu kilogramı 565 bin lira ve Ege standart 1 beyaz tipini de 575 bin liradan alacaklarını açıkladı.

Yeterli bulmadı ama...Çiftçi kuruluşlarının bir kilogram pamuğun 620 bin liraya mal olduğunu saptadıklarını belirten Öztürk, şöyle konuştu: "Kütlü pamuk alım fiyatlarını belirlerken dünya borsaları, iç piyasa ve çiftçinin maliyetini göz önünde bulundurduk. Tespit ettiğimiz fiyat, maliyetin altında. Bu nedenle açıkladığımız alım fiyatlarını yeterli bulmuyoruz. Biz hem pamuğun maliyetini karşılayacak hem de üreticiye kâr etme şansı bırakacak bir fiyat tespit etmeyi arzu ediyorduk. Ancak, imkânlarımız bu kadar." Öztürk, yaklaşık 50 bin ortağı bulunan Çukobirlik'in, geçen sezon 323 bin ton kütlü pamuk alımı gerçekleştirdiğini, bu sezonda ise 150 bin ton alımı hedeflediklerini belirterek, "Peşin ödeme yapacağız, bunun için de kaynağımız hazır" dedi. Geçen sezon, piyasada denge unsuru olduklarını hatırlatan Öztürk, açıkladıkları rakamın avans fiyat mahiyetinde olduğunu, iç ve dış piyasa koşullarına göre, bu rakamların değişebileceğini ve elde ettikleri kârı üretici ortaklarla paylaşacaklarını kaydetti.

Geçen yılın primi duruyorÖztürk, Çukurovalı pamuk üreticilerinin, geçen sezon için uygulanan kilogram başına 9 sentlik primi hâlâ alamadıklarını da hatırlatarak, şöyle devam etti: "Temennimiz; geçen sezondan kalan ödemelerin bir an önce yapılmasıdır. Bunun yanı sıra hükümetimizin, çiftçimizi destekleme amacıyla prim uygulamasını yeteri düzeyde ve gecikmeye meydan vermeden gerçekleştirmesi gereklidir. Bu sezon pamuk için uygulanacak primin ise en az kilogram başına 12 cent olmasını diliyoruz. Bu gerçekleşirse, üreticinin yaşadığı mağduriyet bir nebze de olsa telafi edilebilir. Çukobirlik yönetim kurulu olarak bu konunun takipçisi olacağız."
ÖNCEKİ HABER

Küresel kriz kapıda

SONRAKİ HABER

Parasızlığın cezası hapis

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...