29 Ağustos 2001 21:00

Zeytinyağı skandalı

Yıllardır ithaline izin verilen zeytinyağı sonunda insan sağlığını tehdit etmeye başladı. İspanya'daki sağlıksız zeytinyağı skandalının bir ucu Türkiye'ye uzanıyor.

Paylaş
Zeytinyağı skandalıSonunda ithalat insan sağlığını da tehdit etmeye başladı. Yıllardır kendi ürettiği zeytinyağına karşı Afrika'dan ve Avrupa'dan "ucuz" diye zeytinyağı ithaline izin veren yetkililer, İspanya'dan tonlarca sağlıksız zeytinyağının ülkeye girişine izin verdi. Geçtiğimiz günlerde İspanya'dan yurtdışına "prina katkılı" zeytinyağı ihraç edildiği skandalı ortaya çıkmıştı.Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İspanya'dan hangi şirketlerin zeytinyağı ithal ettiğini araştırıyor. İnsan sağlığı açısından büyük bir tehlike arz eden "prina katkılı" zeytinyağından ne kaç ton ithal edildiği ne de piyasaya sürülen miktar belli değil. Yıllardır zeytinyağı ithalatı tartışma yaratıyordu. Yetkililer ve zeytinyağı üreten fabrikalar "Türkiye'de pahalı bu yüzden dışarıdan alıp içeride satmak daha avantajlı" diyerek her yıl zeytinyağı ithaline izin verilmesi konusunda hükümetleri sıkıştırıyordu. Hükümetler de büyük miktarlarda zeytinyağı ithaline izin veriyordu.

AraştırılıyorKonuya ilişkin bir açıklama yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, İspanya'da ortaya çıkan zeytinyağı skandalının Türkiye'ye yansıyan boyutunu takip ettiklerini söyledi.Türkiye'ye, insan sağlığını tehdit eden zeytinyağlarının ithaline izin vermeyeceklerini ileri süren Tanrıkulu, "Türk zeytinyağı dünyanın en kaliteli yağıdır. Ancak İspanya'dan ihraç kaydıyla ithal edilen prina katkılı zeytinyağlarının Türkiye'ye sokulduğunu öğrendik. Bu firmaları belirledik ve olayın takipçisi olacağız" dedi. Tanrıkulu, bu tür suiistimallerin halkın zeytinyağına olan ilgisini engelleyeceğinden endişe duyduğunu da ifade ederken, "Türk zeytinyağına yönelik haksız ve garezli bir uygulama olmaması için, her tür çabayı göstereceğiz" diye konuştu. Tanrıkulu, Türk zeytinyağlarına uluslararası alıcılardan son dönemde artan talepler oluduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:"İspanya'da ortaya çıkan skandal sonrası, Türkiye'ye yönelen uluslararası talepler arttı. Bu da Türk zeytinyağının kalitesini bir kez daha teyit eden önemli bir gelişmedir. Zeytinyağımızın iç ve dış piyasalarda itibar kaybına uğramaması için, her tür girişime katkı koyarız. Türk zeytinyağını ve Türk tüketiciyi koruma adına bu konuda girişimlerde bulunacağız."
ÖNCEKİ HABER

Aşkabat Zirvesi ertelendi

SONRAKİ HABER

Küresel kriz kapıda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...