29 Ağustos 2001 21:00

Aşkabat Zirvesi ertelendi

Hazar'a kıyıdaş beş devletin, aralarındaki sorunları ve Hazar'ın statüsünü görüşeceği Aşkabat Zirvesi, bir kez daha ertelendi.

Paylaş
Aşkabat Zirvesi ertelendiHazar'a kıyısı bulunan beş devletin, enerji kaynakları nedeniyle büyük öneme sahip olan bu dev su kütlesinin statüsünü masaya yatıracağı Aşkabat Zirvesi bir kez daha ertelendi. Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurat Niyazov, ekim ayında yapılması planlanan zirvenin, belirsiz bir tarihe ertelendiğini söyledi.Azeri basınında yer alan haberlere göre, "Türkmenbaşı", ertelemenin nedeninin, Hazar'ın hukuki statüsü konusunda devam eden büyük uzlaşmazlıklar olduğunu söyledi. Türkmenistan lideri, ülkesinin "sonuç getirmeyecek bir zirveye ev sahipliği yapmaya niyetli olmadığını" belirtti.

Azerbaycan'a eleştiriİran basını, Aşkabat Zirvesi'nin ertelenmesinin sorumluluğunu, dolaylı olarak Azerbaycan'a yükledi. Tehran Times gazetesinde dün yayınlanan haberde, "Bazı ülkelerin Hazar'daki yasadışı petrol ve doğalgaz faaliyetleri, kıyıdaş devletler arasında sorunlar yarattı. Bu da, Hazar için hukuki bir rejim oluşturma şansını tehlikeye soktu" denildi.Azerbaycan, Kazakistan, İran, Rusya ve Türkmenistan devlet başkanlarını bir araya getirecek olan zirve, aslında 14-15 Nisan'da yapılacaktı. Ancak nisan ayı başlarındaki ertelemeyle, ekim ayına atıldı. Bu ertelemenin, Niyazov ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ortak kararı olduğu belirtilmişti. Yine, İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi de, "daha iyi hazırlanabilmek" için, mart ayındaki Rusya ziyaretinde erteleme talep etmişti.

Deniz mi, göl mü?Hazar'ın hukuki statüsü, yani deniz mi, göl mü olduğu sorunu, SSCB'nin çöküşünden bu yana çözümlenemiyor. ABD başta olmak üzere Batılı emperyalistlerin soruna müdahalesi, işi daha da karmaşık bir hale getirdi. İran, Rusya ve Türkmenistan, Hazar'ın "deniz" olduğunu savunurken, Kazakistan ve Azerbaycan "göl" tezini ileri sürüyor. Bu devletler, bir uzlaşma arayışıyla zaman zaman "yüzeyi deniz, dibi göl" gibi ara tezler de ortaya atıyorlar. Tahminlere göre Hazar, 200 milyar varil petrol ve 18 trilyon metreküp doğalgaz rezervlerine sahip. Bu dev kaynaklar, kıyıdaş ülkelerin yanı sıra, Batılı emperyalistlerin de iştahını kabartıyor.
ÖNCEKİ HABER

Veresiye refah ülkesi: Amerika

SONRAKİ HABER

Zeytinyağı skandalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...