28 Ağustos 2001 21:00

Barış mitingine yasak

1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Ankara'da HADEP'in düzenlemek istediği miting, 30 Ağustos törenlerindeki teçhizatların toplanması güçlüğü gerekçesiyle yasaklandı.

Paylaş
Barış mitingine yasakDünya Barış Günü nedeniyle 1 Eylül'de, HADEP tarafından Ankara'da yapılması planlanan merkezi mitinge Ankara Valiliği'nden yasak geldi. Yasaklama kararı HADEP'in tepkisini çekti ve Merkez Yönetim Kurulu toplantıya çağrıldı. İçişleri Bakanlığı'nın valiliklere gönderdiği genelge ile de 1 Eylül törenlerine yardımcı olunması istendi. HADEP'in örgütlü olduğu illerden getireceği partililerle 1 Eylül günü Ankara Hipodrom'da yapacağı barış mitingi, Ankara Valiliği'nin "Mitingin planlandığı alanda 30 Ağustos törenleri hazırlığı içinde olan askeri birliklerin ve teçhizat malzemelerinin 1 Eylül'e kadar toplanmasının güç olduğu" bahanesiyle yasakladı. Yasaklama kararının ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, HADEP İl Başkanı Veli Aydoğan ve 7 kişilik tertip komitesi tarafından 22 Ağustos günü Ankara Valiliği'ne yapılan başvurunun reddedildiği belirtildi. Valiliğin ret gerekçesinde 30 Ağustos törenleri öne sürülürken, mitingin "kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına ve istenmeyen olayların çıkmasına sebebiyet vermesinin muhtemel olduğundan Valilik makamının 28.08.2001 gün ve 748/2001 sayılı ile 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 17'nci maddesi hükümleri uyarınca yasaklandığı" ifade edildi. Bu arada, HADEP yetkililerinin İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen ile miting için yaptıkları görüşmeden bir sonuç alınamadı. Önceki gün saat 15.00'te HADEP Genel Başkan Yardımcıları Osman Özçelik, Mahmut Şakar ve Ahmet Türk Bakan Yücelen ile yarım saatlik özel bir görüşme yaptı. Toplantı hakkında bilgi veren Özçelik, Yücelen'in ne olumlu ne de olumsuz bir cevap verdiğini söyledi. Öte yandan Bakan Yücelen ile görüşmenin ardından HADEP Merkez Yönetim Kurulu olağanüstü toplantıya çağrıldı.

Yasağa itiraz HADEP MYK'sı, toplantının ardından yazılı bir açıklama yaparak, Ankara Valiliği'nin yasaklama kararına karşı Bölge İdare Mahkemesi'ne "yürütmeyi durdurma" talebinde bulunulduğunu bildirdi. Miting yerine toplantı deyiminin kullanıldığı açıklamada, hukuksal sonuç alınıncaya kadar toplantı hazırlıklarının devam edeceği belirtildi. "Toplantının bütünüyle barışçıl bir anlayışla düzenlenmek istendiği" kaydedilen açıklamada, tüm hazırlıkların yasal çerçevede ve güvenlik görevlileri ile diyalog içinde sürdürüldüğü dile getirildi. İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen ile yapılan görüşmede de toplantının tarihi ve yapılacağı alan konusunda alternatiflere açık olunduğunun bildirildiği kaydedilen açıklamada, tüm bu iyi niyetli yaklaşımlara karşılık valiliğin ve İçişleri Bakanlığı'nın mitingi yasakladığı hatırlatıldı. Açıklamada yasaklama gerekçesinin haklı ve gerçekçi bulunmasının mümkün olmadığına dikkat çekilerek, gerekçede yer alan "Hipodrom alanında 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları dolayısıyla Ordu Birliklerimiz konuşlandırıldığından, alanın 1 Eylül 2001 tarihine kadar boşaltılması mümkün olmadığından ve kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına ve istenmeyen olayların çıkmasına sebebiyet vermesi ihtimali"nin gerçekçi olmadığı vurgulandı. "Toplantının alternatif sunulmadan yasaklanmış olmasının siyasi partilerin faaliyetlerini engellemek" anlamına geldiğine vurgu yapılan açıklamada, Bölge İdare Mahkemesi'ne "yürütmeyi durdurma" talebi ile başvurulduğu, hukuksal sonuç alınıncaya kadar toplantı hazırlıklarının sürdürüleceği dile getirildi.

Aydınlardan tepki Barış Günü dolayısıyla İHD'de yapılan basın açıklamasında Ankara'daki mitingin yasaklanması kınandı. Açıklamaya Yusuf Çetin, Ümit Elçi, Ekrem Ataer, Ayşe Düzkan ve MKM, Barış Anneleri İnsiyatifi, KAYY-DER, Tunceliler Derneği, Göç-Der, Deri-İş Sendikası temsilcileri katıldı. Açıklamada aydın ve sanatçılara konuya daha duyarlı olmaları çağrısı yapıldı. Açıklama İHD İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin'in "devlet yasaklamış olsa da, İHD Barış Günü etkinliklerine devam edecektir" sözleriyle son buldu.
ÖNCEKİ HABER

Tarihle oynuyorlar

SONRAKİ HABER

Barışın da şartı var!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa