27 Ağustos 2001 21:00

F-16'larda Türkiye taşeron

Türkiye'nin Orta Avrupa ülkelerine F-16 kiralama girişiminin ABD'nin Avrupa'yla rekabetinin bir parçasıolduğu ortaya çıktı.

Paylaş
F-16'larda Türkiye taşeronTürkiye'nin Orta Avrupa ülkelerine F-16 kiralama girişiminin ABD'nin Avrupa'yla rekabetinin bir parçasıolduğu ortaya çıktı. ABD, savaş uçağı alım ihaleleri açan Orta Avrupa ülkeleri Macaristan, Avusturya ve Polonya'nın ihtiyaçlarının Avrupa yapımı uçaklar yerine F-16'larca karşılanması için Türkiye'yle ortak girişim başlattıklarını açıkladı.Amerikalı bir askeri yetkili, AA'ya açıklamasında, ABD'nin temel amacının, Orta Avrupa ülkelerinin, Avrupa uçağı değil, F-16 almalarını sağlamak olduğunu, bu çerçevede geniş F-16 imkânları ve deneyimi bulunan Türkiye ile "işbirliği yaptıklarını" söyledi. Yetkili, "Macaristan, Avusturya ve Polonya'nın, Türkiye veya ABD'nin F-16 önerilerinden birini kabul etmesi bizim için yeterli olacak. İkimizden hangisinin kazanacağı bizim için pek fark etmiyor. Amacımız, Amerikan tasarımı F-16 savaş uçaklarının Avrupa'da yaygınlaşmasını sağlamak. Bu çerçevede, Türkiye ile rakip değil, ortağız" dedi. Türkiye'ye bir ortak eylem paketi önermeye hazırlandıklarını kaydeden Amerikalı askeri yetkili, "Orta Avrupa ülkelerinin F-16 almaları durumunda, yedek parça, satış sonrası ve lojistik destek, bakım ve pilot eğitimi konularında Türkiye ile birlikte hareket etmeyi öneriyoruz" diye konuştu. Washington'daki Türk kaynakları da ABD ile koordinasyon içinde hareket edildiğini doğrulayarak Türkiye'nin, Macaristan, Avusturya ve Polonya'ya, bu çerçevede kullanılmış F-16 uçakları kiralamayı önerdiğini belirttiler.

Macaristan ihalesiBu ülkelerden Macaristan'ın, kararını kısa zamanda açıklaması bekleniyor. Washington'daki Macar yetkilileri, AA'ya, Macaristan'a Türkiye'nin yanı sıra ABD'nin de kullanılmış F-16 kiralamayı önerdiğini, rakip ülke İsveç'in önerisinin ise kullanılmış Gripen avcı uçakları olduğunu söylediler. Macaristan'ın 24 uçağı kapsayacak seçiminin, eylül başı gibi belli olabileceği belirtildi. Avusturya ve Polonya ihalelerinde ise kiralama ya da yeni uçak üretimi yöntemi konusunda henüz karar verilmezken bu iki ülkenin seçimlerini gelecek yıl yapmaları öngörülüyor. Avusturya ve Polonya ihalelerine, F-16'ların ve İsveç'in yanı sıra Fransa'nın ve Avrupalıların ortak şirketi Eurofighter'ın da katılması bekleniyor. Türkiye ile işbirliğinde ABD'nin amacı, silahlı kuvvetlerini modernize etmeyi sürdüren Avusturya ve NATO'nun iki yeni üyesi Macaristan ve Polonya'da F-16'ların yaygınlaştırılması olarak şekilleniyor. Bu arada Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, bir gazetecinin, F-16'lardaki ABD-Türkiye ortak girişimi ve bir ABD'li yetkilinin bu konudaki "Türkiye ile rakip değil, ortağız" yolundaki değerlendirmesine ilişkin sorusuna ise bu bilginin kendisine henüz ulaşmadığı karşılığını verdi.
ÖNCEKİ HABER

MHP'yi koruma gayreti

SONRAKİ HABER

Kemal İskender'e dokunulmuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...