27 Ağustos 2001 21:00

İkinci Fil Hamdi aranıyor

Medyanın, Emniyet'in "Deli Fuat" sendromunun ömrü bir gün sürdü. Olaydan hemen sonra, "Katili bulduk, sorun bizim için çözüldü" diyen polis, işadamı Üzeyir Garih'in katil zanlısı olarak, "Deli Fuat" lakaplı 13 yaşındaki bir çocuğu gösterdi.

Paylaş
İkinci Fil Hamdi aranıyorMedyanın, Emniyet'in "Deli Fuat" sendromunun ömrü bir gün sürdü. Olaydan hemen sonra, "Katili bulduk, sorun bizim için çözüldü" diyen polis, işadamı Üzeyir Garih'in katil zanlısı olarak, "Deli Fuat" lakaplı 13 yaşındaki bir çocuğu gösterdi. Serbest bırakılan Fuat N., polisin kendisine, "Bu işi sen yaptın, doğruyu söyle, kafanı kopartırız" dediğini söyledi. 'Suçlu' bulma yöntemi açısından Aziz Nesin'in "Fil Hamdi" adlı öyküsünü anımsatan polisin bu tavrı, medyanın işgüzarlığı ile desteklenince ortaya, "Acaba kim deli?" dedirtecek bir manzara çıktı. Son olarak Fuat N. ve diğer gözaltına alınanlar serbest bırakıldı. Şimdi polis yeni bir Fil Hamdi arıyor!Üzeyir Garih cinayetinin üzerinden daha birkaç saat geçmeden olayı çözdüğünü söyleyen polisin "katil zanlısı" olarak gözaltına alınan "Deli Fuat" lakaplı Fuat N.'yi serbest bırakması, polisin 'cinayet çözme yöntemi' ve medyanın tutumuyla birleşince Türk mizahının usta ismi Aziz Nesin'in "Fil Hamdi" adlı öyküsünü akıllara getirdi. Fuat N.'nin, Emniyet'teki sorgusunda polisin "Bu işi sen yaptın, doğruyu söyle, kafanı kopartırız" dediğini anlatması da bu gerçeği güçlendiren bir gelişme oldu.

Nasıl demişlerdi?İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, olayın ardından yaptığı açıklamada katilin eşgalinin belirlendiğini söylemiş, ardından da polislerce yaka paça Emniyet'e götürülen 13 yaşındaki bir çocuğun görüntüleri gazetelerin birinci sayfalarında "İşte katil" ifadeleri ile yer almıştı. Emniyet yetkililerinin, "Olay bizim için çözüldü" türünden açıklamaları ise, 13 yaşındaki Fuat N.'nin, serbest bırakılıncaya kadar katil olarak anılmasına yol açmıştı. Medya da, ciddi hiçbir araştırmaya ihtiyaç duymayan işgüzar gazeteciliği ile bu kanının hakim olmasında başrolü oynayanlardan biriydi.Sabah gazetesi cinayetin ardından birinci sayfasından "Polis katil zanlısını 5 saatte yakaladı" dedikten sonra, iri puntolarla şu başlığı kullandı: "Tinerci Deli Fuat SORGULANIYOR." Sabah, haberinde "Otopark görevlisinin ihbarı ile yakalanan Deli Fuat, polisi şaşırtmak için çelişkili ifade veriyor" iddiasında bile bulundu. "Katilini tanıyordu" başlığını manşetine taşıyan Radikal gazetesi ise, iri puntolu alt başlığında Fuat N.'yi kastederek "Katil zanlısı 14 yaşında" dedi. Milliyet ise, cinayete tamamını ayırdığında birinci sayfasında katilin Fuat N. olduğundan oldukça emindi: "Garih, mezar ziyareti için dün Eyüp'teydi. Otopark'ta yanına bir kız çocuğu yanaştı ve para istedi. Garih 15 milyon lira verdi. Mezarlığa girdiğinde bu kez Deli Fuat diye tanınan genç cep telefonunu istedi. Garih, 'Oğlum telefon lazım. Para vereyim' dedi.Yanıt 10 bıçak darbesi oldu." Fuat N., Hürriyet, Cumhuriyet, Milliyet, Yeni Şafak ve Zaman gazetelerinde de, 'sorguda cinayeti kabul eden katil zanlısı' olarak yer almıştı.
ÖNCEKİ HABER

Vurgunda yeni yöntem

SONRAKİ HABER

Etibank davası yarın başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...