26 Ağustos 2001 21:00

Bahçeli GAP'a umut bağladı

Malazgirt Zaferi'nin 930. yıldönümü nedeniyle Muş'a giden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bölgedeki sorunların kaynağını, partisinin klasik görüşüne uygun olarak, "dış mihraklar"a bağladı.

Paylaş
Bahçeli GAP'a umut bağladı"Malazgirt Zaferi"nin 930. yıldönümü kutlamaları vesilesiyle Muş'a giden MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, bölge halkına vaatlerde bulunarak, sahte umutlar dağıttı. Bahçeli, burada yaptığı konuşmada, "Bugün Türkiye'nin önündeki en önemli sorunlardan biri, bölgeler arasındaki dengesizliklerdir" dedi. Konuşmasının ilk bölümünde, "Anadolu coğrafyası Malazgirt Zaferi ile vatanlaşmaya başlamış, bu coğrafyayı vatan kılma özlemi, milletimizin tarihi yürüyüşünü ve yükselişini hızlandırmıştır" gibi sözlere yer veren Bahçeli, daha sonra bölgedeki son durum hakkında konuştu. Geçen 10 yıl boyunca devletin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sosyal ve ekonomik sorunlarına eğilmemesinin nedenini, yaşanan "güvenlik sorunları"na bağlayan Bahçeli, "Gelişmeler, bölgemiz için büyük önem arz eden GAP'ın tamamlanmasını ve ekonomik kalkınmayı maalesef geciktirmiştir" dedi.

İşsizlik sorunuBahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü: "O dönemde, işadamları bölgeye gereken yatırımları yapmaktan çekindikleri için işsizlik sorunu, en çok bu bölgelerimizi etkilemiştir. Bölgenin gelişmesi önemli ölçüde durmuş, yoksulluk alabildiğince artmıştır. Kısacası en büyük sıkıntıyı bu bölgelerimizdeki insanlarımız yaşamıştır. Bugün Türkiye'nin önündeki en önemli sorunlardan biri, bölgeler arasındaki dengesizliklerdir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizin ekonomik bakımdan daha fazla geri kalmış olmaları, ülkemizin ve insanlarımızın büyük sorunlarla karşılaşmasına sebep olmaktadır. Bunların başında bölgeye yönelik yatırımların düşük olması ve bölgenin sermaye çekememesinden dolayı ortaya çıkan kayıplardır. Bunlar her şeyden önce bölgenin potansiyel zenginlikleri tarım, hayvancılık ve doğal kaynakları üretim sürecine sokulamaması ve pazarla entegre olamaması gibi olaylara yol açmaktadır." Bölgesel az gelişmişliğin işsizlik ve yoksulluğa neden olduğunu söyleyen Bahçeli, "Bunlar kaçınılmaz olarak bölgeden büyük bir göç dalgasını hızlandırmaktadır. Türkiye'nin topyekûn kalkınmasının yolu, bölgesel dengesizlikleri aşmayı mutlaka zorunlu kılmaktadır" diye konuştu.

'Dış mihraklar'"Bugünden sonra yapılması gereken, geri kalmışlık zincirini kırmak için el ele verip, kardeşlik ve birlik anlaşıyı içinde çalışmaktır" diyen Bahçeli, GAP'ta hatırı sayılır bir ilerleme sağlandığını savunarak, "Bu projenin tamamlanmasıyla birlikte, bölgede tarım ve sulama imkânları ciddi oranda gelişecektir. Elde edilen ürünlerin işlenmesi için gerekli altyapı, sanayi ve ulaştırma yatırımlarının gerçekleşmesi durumunda bölge çok hızlı bir kalkınma sürecine girebilecektir" iddiasında bulundu.Konuşmasında, partisinin klasik görüşüne uygun olarak, bölgedeki sorunların kaynağını "dış mihraklar"a bağlayan Bahçeli, şöyle konuştu: "Bu bölgenin gelişmesini istemeyen birtakım dış odaklar, bu gerçeği bildikleri için muhtelif şekillerde huzuru bozan tertiplere yönelmişlerdir. Ancak onların bilmediği bir şey vardır ki, o da milletimizin bin yıldır sahip olduğu Malazgirt ruhudur." Bahçeli konuşmasının sonunda, önlerinde duran görevin, bölgenin geri kalmışlık zincirlerini kırarak, Türkiye'nin toplumsal ve ekonomik entegrasyonunu sağlamak olduğunu söyledi.Törende ayrıca Muş Valisi Cengiz Akın, Malazgirt Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, Malazgirt Belediye Başkanı Mehmet Tahir Kahraman, Garnizon Komutanı Topçu Kurmay Albay Bahadır Uçkan birer konuşma yaptı. Törene, Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp ve Ulaştırma Bakanı Oktay Vural ile bölge milletvekilleri katıldılar.
ÖNCEKİ HABER

Halikarnas'tan Kültürpark'a

SONRAKİ HABER

Kuzey Kıbrıs'taki güçbirliğine destekler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...