26 Ağustos 2001 21:00

Parçalanma tehdidi

NATO, Makedon hükümetini, Arnavut gerillalardan toplanacak silah sayısı konusunda 'iknaya' çalışırken tehdit savurmaktan da geri durmuyor.

Paylaş
Parçalanma tehdidiMakedonya'daki işgal operasyonunu yöneten Batılı devletler, Makedon hükümetinin "ayak sürümesi" karşısında tehditler savurmaya başladılar. İngiliz Sunday Times gazetesi, dünkü haberinde, "NATO'nun Arnavut milislerden silah toplama operasyonunun başarısızlıkla sonuçlanabileceğini" belirterek, bunun ülkede iç savaşa ve sonuçta "etnik temelli bölünmeye" yol açacağını belirtti. Diplomat, "Arnavutlar, Makedonya'yı yok edecek. Aslında silahlarını bırakmayacakları biliniyor. Önümüzdeki aylarda, Makedon Slavların Batı'dan ülkenin orta kesimlerine, hatta Bulgaristan'a göçüne tanık olacağız" diye konuştu. Adı belirtilmeyen diplomatların bu tehdidi, Makedon hükümeti ile NATO-UKO cephesi arasında çıkan "silah toplama anlaşmazlığı"nın ardından yapıldı. Makedon hükümeti ve NATO, UKO'dan (Arnavut Ulusal Kurtuluş Ordusu) ne kadar silah toplanacağını saptamak amacıyla, önceki gece görüşmelere başladılar. Müzakerelere dün de devam edildi.

Başbakan'dan sert çıkışMakedonya Başbakanı Lubço Georgievski, NATO'nun "Esaslı Hasat" operasyonu kapsamında toplamayı önerdiği silah sayısını "gülünç" bulduklarını söylemişti. Georgievski, basına yaptığı açıklamada, "Edindiğimiz bilgilere göre, Arnavut militanların elinde 70 binden fazla silah bulunuyor, NATO'nun toplamayı önerdiği 3500 silah ise gülünç" diye konuştu.Batı'ya karşı demeçleriyle tanınan ve bu nedenle NATO'nun hedefi haline gelen Makedon Başbakan, işgal operasyonunun "başarısı" konusunda endişeli olduğunu söyleyerek, "NATO, Kosova'da ve Sırbistan'ın güneyinde militanları silahsızlandırmayı başaramadı, Makedonya'daki silahsızlandırma operasyonunun başarısından endişeliyim. Bu ülkeye barışın geleceğine inanmak istiyorum, ancak karamsarım" dedi.

JD'nin rakamlarıNATO, Makedon hükümetini devreden çıkarmış ve Arnavut Ulusal Kurtuluş Ordusu (UKO) ile 3500 silahın teslimi konusunda anlaşmıştı. UKO'nun elinde sadece 3500 silah olduğu iddiası, az çok ciddi çevreler tarafından bile ciddiye alınmıyor. Ama NATO, bu rakamda ısrarlı. Son olarak, askeri konularda uzmanlığıyla tanınan Amerikan dergisi Jane's Defense, Makedonya'daki Arnavut milislerin elinde binlerce silah ve bomba olduğunu açıkladı.Jane's Defense'in, istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, UKO'nun elinde 8 bin otomatik tüfek, 250 ağır makineli silah, 200 keskin nişancı tüfeği, 200'den fazla havvan topu, 50 füze atıcı bulunuyor. Haberde, milislerin ayrıca 15 bini aşkın yarı otomatik tüfek, onlarca tanksavar atıcı, binlerce kara mayını ve el bombasına sahip olduğu belirtildi.

Etnik hatlar çiziliyorÖte yandan, Makedonya'nın NATO ile anlaşması sonucu bu hafta içinde başlaması beklenen silah teslim-toplama çalışmalarına "kolaylık olması" için alınan önlemler, kafalarda soru işaretleri uyandırıyor. Makedon hükümetine dayatılan son "önlem"; ordunun Arnavut gerillalarla çatışma hatlarından 5 km geri çekilmesi. En az 30 gün boyunca geçerli olacak bu geri çekilme işlemi, "etnik temelde bölünme" olasılığını akla getiriyor. Bu etnik hat üzerindeki bütün Arnavut köyleri, şu anda Makedon nüfustan arındırılmış durumda. UKO gerillaları tarafından sürülen Makedon köylüler, başkent Üsküp'de yaşam mücadelesi veriyor.
ÖNCEKİ HABER

Trafalgar alanı

SONRAKİ HABER

Vergi için çalışıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa