25 Ağustos 2001 21:00

Yeni çağ kültürü ve Harry Potter

Çocuklar bu günlerde bireyciliği öğretecek kitapları okuyorlar. Örneğin Harry Potter'i. Art arda iki eleştiri dinledim, bu kahraman hakkında.

Paylaş
Yeni çağ kültürü ve Harry PotterSennur SezerKaç yaşında olursanız olun, başlığında "işten çıkarıldıysanız" cümlesinin yer aldığı bir yazıyı okumadan geçemezsiniz. Ben de okudum. İşte öğrendiklerim: * İşten çıkarıldıysanız ya da yeni mezunsanız ve iş arıyorsanız, gerçekçi çıkış yollarından biri, kendinizi küçük bir işletmeye dönüştürmekten geçiyor. Bunun için:* Hangi yeteneğiniz ya da birikiminiz bir şirkete hizmet olarak teklif edilebilir, belirleyin. Bu hizmeti herkesin anlayabileceği, hiçbir yanlış anlaşılmaya imkân vermeyecek kadar basit, çok açık ve çok net tanımlayın.* Bilgi birikiminiz ve yeteneğinizin birleşiminden oluşan bu net hizmet önerisine bir fiyat belirleyin. Oluşturacağınız fiyat, mutlaka profesyonel bir çalışanın maaşından düşük olmalıdır. * Oluşturduğunuz ürün ya da hizmeti önceden beri tanıdığınız herkese duyurun. İnternetten e-posta yolunu ve her türlü duyuru imkânını kullanın. Gerekiyorsa bir kartvizit bastırıp potansıyel müşterileri yüz yüze ziyarete gidin.* İlk müşterinizi bulduktan sonra bu hizmeti fatura etmenin bir yolunu bulun, serbest meslek makbuzu vb.

Unutmayın...Oldukça akla yakın öğütler değil mi? Bu öğütleri veren Melih Arat, şunları da hatırlatıyor: "Gereksiz masraflar yapıp özel büro tutmaya ya da evinizde bir oda döşemeye kalkmayın, işletme değilsiniz, esnek çalışma saatleri olan bir çalışansınız. İş türüne göre teknoloji ihtiyacı değişecektir. Gereksiz hiçbir teknolojiyi almak için para harcamayın, borçlanmayın. Unutmayın hâlâ işsizsiniz."Melih Arat, 1990 yılından beri işletmelerin yapısının değiştiğini anlatıyor yazısında. Bir makineye benzeyen işletmelerin nasıl bir parçası olursanız işsiz kalma şansınızın azalacağını, rekabete dayanabileceğinizi açıklıyor. Bunun için temel ilke "Şirketim için ne kadar liralık katma değer üretiyorum, buna karşılık ücretim dahil ne kadar gidere yol açıyorum" sorusunun kendi kendine sık sık sorulması. Ve elbet, giderleri azaltıp katkının çoğaltılması... Nasıl? Bence harika. Bu konuda sormak istedikleriniz varsa meliharat@hotmail.com adresi size yararlı olabilir.

Ücret meselesi... Sizin dikkatinizi çekti mi bilmiyorum. Ben, bu "esnek çalışma" içinde, "kadrolu çalışandan" daha az ücret isteme meselesine takıldım. Sigortasız çalışacaksınız. Ama siz büyük olasılıkla vergi ödeyeceksiniz (Serbest meslek makbuzu vermenin anlamı ne?). Ve ucuza çalışacaksınız. Çalışma saatleriniz belirli olmayacak. Bu sunduğunuz hizmetle, büyük olasılıkla bir başkasını işinden edeceksiniz... Sizin gibi, ucuza, evinden çalışmaya razı profesyonel sayısı artarsa, işletmelerde sendikalaşmaya alternatif olarak kullanılma olanağınız artar. Unutmayın maliyetinizle ürettiğiniz artı değeri hep karşılaştıracaksınız. Ne dediniz, kazandırdığınız artı değer (onlar katma değer diyor) maliyetinizin çok mu üstünde?.. Bu yüzden mi sendikalı olup işten atıldınız?..Siz hesabınızı yanlış yapmış olmalısınız. Bir daha yapın bakiiim. Uslu çocuk olun. Ne demek tek başına kurtuluş olmaz. Hep beraber kurtulmak da ne? Size yanlış öğretmişler. Yeni baştan okumanız gerekli...

Çocuklar...Bu yeni baştan okumalar yeni bir çağın hazırlayıcısıdır. Bu işe de çocukluktan başlamak gerekli. Bunun için çocukları olabildiğince kitaplardan uzak tutmak gerekiyor. Ya da onlara paylaşmayı değil bireyciliği öğretecek kitapları okutmak. Örneğin Harry Potter'i. Art arda iki eleştiri dinledim şu günlerde, Ayşe Bengi ile Ahmet Emre aradı beni. Parası olan bir çocuğun yoksul bir arkadaşına yardım etmeyişini yadırgadıklarını söylediler. Üstelik bu yoksul arkadaşın ve ailesinin dayanışmasını, olanaklarını kullanıp, onları kötü durumda bırakmayı içine sindiren bir çocuğun nasıl bir kahraman olacağını sordular... Ben kendi kendime şu soruları sordum: Bu kitabın yazarı J.K. Rowling eşinden ayrılmış, sosyal yardımla geçinen bir kadınken düşünmüş bu tipi ve konuyu. Hem ünlenmiş hem para kazanmış sonunda. Acaba, bu yardımlaşmama konusunu ona yayınevi mi önerdi, kendi mi buldu? Reklamlarda bu kitaptaki kahramanın eski kahramanların, örneğin Pinokyo ve Peter Pan'ın pabucunu dama attığı savunuluyordu. Pinokyo'nun insan olmak için özveriyi öğrenmesi, Peter Pan'ın büyüklerin ikiyüzlü dünyasını reddetmesi mi çöpe atılıyordu bu diziyle?..

Karşı kahraman Harry Potter bir çocuk. Ana babasını kaybetmiş, bencil akrabalar yanında büyüyen bir çocuk. Ona paylaşma öğretmemişler, onunla hiçbir şeyi paylaşmıyorlar. Sonra sihirli güçleri olduğunu öğreniyor. Ve banka kasalarında onu bekleyen altınları olduğunu. Ve ona evini açan yoksul yeni arkadaşlarıyla yaşarken o da hiçbir şeyini paylaşmıyor. Kendi kırdığı bir eşyayı bile ödemiyor. Bu yüzden arkadaşı zor duruma düşse bile...Ne dersiniz, bu, yeni çağın kahramanı mı? Yoksa bir "karşı kahraman" mı?Çocuklarımıza neyi öğretmeliyiz?
ÖNCEKİ HABER

Polis hukuk tanımıyor

SONRAKİ HABER

Bakan Koray Aydın'dan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa