25 Ağustos 2001 21:00

Polis hukuk tanımıyor

Lise öğrencisi Özgür Ünal'ın 2 kadına sarkıntılık yaptığı iddiasıyla gözaltına alınması ve Edremit Emniyet Müdürlüğü nezarethanesinde ölü bulunmasının ardından, yetişkinlerin yanı sıra çocukların da gözaltına alınmasıyla ilgili yasal zorunlulukların yerine getirilmediği ortaya çıktı.

Paylaş
Polis hukuk tanımıyorJülide KalıçLise öğrencisi Özgür Ünal'ın 2 kadına sarkıntılık yaptığı iddiasıyla gözaltına alınması ve Edremit Emniyet Müdürlüğü nezarethanesinde ölü bulunmasının ardından, yetişkinlerin yanı sıra çocukların da gözaltına alınmasıyla ilgili yasal zorunlulukların yerine getirilmediği ortaya çıktı. Ünal geçtiğimiz çarşamba günü gözaltına alınmış, gözaltına alınmasının ardından Balıkesir Emniyet Müdürü Kemal İskender, Ünal'ın kendini asarak intihar ettiğini öne sürmüştü. 16 yaşındaki Ünal'ın Gözaltına Alma ve Yakalama Yönetmeliği'ne aykırı olarak gözaltına alndığı belirlendi.Yönetmeliğe göre, 18 yaşından küçükler ancak ifadesi alınmak üzere savcılıklara çağrılabiliyor. CMUK' un 132 maddesine göre de, polisin 18 yaşından küçükleri gözaltına alma yetkisi yok. Üstelik çocukların nezarette tutulması yine yasa ve yönetmeliklere aykırı. Üstelik, geçtiğimiz günlerde tüm emniyet ve ilçe emniyet müdürlüklerine yollanan çocuklara yönelik polis tarafından yürütülecek hizmetleri düzenleyen yönetmeliğin dikkate alınmadığı ortada.

Yasalar ihlal ediliyorGeçtiğimiz günlerde, "korunmaya muhtaç olan, ihmal ve istismara maruz kalan, evden veya kurumdan kaçan, mülteci, refakatsiz, sokakta yaşayan, sokakta çalıştırılan, oturduğu yeri haber vermekten aciz, hakkında koruma, ıslah ve tedavi tedbiri alınan, suça maruz kalan, suç işlediği şüphesi altında bulunan ve kimliği tespit edilemeyen" çocuklara yönelik olarak polis tarafından yürütülecek hizmet birimlerini düzenleyen bir yönetmelik hazırlandı. İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmeliğin adı; Emniyet Genel Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü/Büro Amirliği Kuruluş, Görev ve Çalışmaları Yönetmeliği. Yönetmelik, polisin çocuklara yönelik olarak yürüteceği hizmetleri içeriyor.

Çocuk hakkı yokAncak bu yönetmeliklerin ve çocukların gözaltına alınmasıyla ilgili yasal zorunlulukların hayat bulmadığı, çocukların gözaltında maruz kaldığı uygulamalarla gözler önüne seriliyor. Gözaltında alınan çocuğun kendisini "sanık" gibi dahi hissetmemesi gerekirken elleri kelepçeleniyor, nezarete atılıyor ya da işkenceye maruz kalabiliyor. Oysa gözaltına alınan çocuk ya da yetişkin her kişinin can güvenliğinden polis sorumlu. Ünal'ın gözaltına alınmasında da hukuksuzluklar söz konusu. Çocukların gözaltına alınması durumunda polisler hemen barodan avukat talep edip savcılığa bildirimde bulunmak zorunda. Gözaltına alınan çocukların kimlik tespitinin ardından ifadeleri alınmaksızın doğrudan savcılığa çıkartılması gerekiyor. Ancak bu kural da işletilmiyor. Çocukların ifadeleri alınırken ve incelenirken, çocuk eğitimi konusunda sorgulama tekniğini bilen uzman bulundurulması gerekli. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Tanış ve Deniz 7 aydır kayıpİstanbul ve Adana'da il örgütleri önünde bir araya gelen HADEP üyeleri, partinin Silopi ilçe Başkanı Serdar Tanış ve ilçe yöneticisi Ebubekir Deniz'in 7 aydır kayıp olduğunu hatırlattılar. Yapılan basın açıklamalarında, "Kayıplar bulunsun, hesap sorulsun" sloganları atılarak yetkililer kayıpları bulmaya çağrıldı. HADEP İstanbul İl Binası önünde düzenlenen basın açıklamasında konuşan HADEP İstanbul İl Sekreteri Halil Salık, Tanış ve Deniz'in bulunması için defalarca yaptıkları girişimlerin sonuçsuz kaldığını, İçişleri Bakanlığı'nın yaptığını iddia ettiği soruşturmadan ise herhangi bir sonuç alınamadığını belirtti. Salık, devlet yetkililerine; "Kamuoyuna neden bilgi verilmemektedir? Yönetim kademeleri ne zamana kadar sesiz kalmaya devam edeceklerdir?" sorularını sorarak duyarlı olan herkesi kayıplara sahip çıkmaya çağırdı. HADEP Adana İl Örgütü'nün yaptığı basın açıklamasını okuyan İl Sekreteri Ahmet Yıldız, "Kayıplardan karakol yetkilileri, Şırnak Cumhuriyeti yöneticileri ve hükümet sorumludur" dedi. Yetkililerin, Tanış ve Deniz hakkında çelişkili ifadeler verdiğini vurgulayan Yıldız, böylesi olumsuzlukların hukuk devletinde yaşanamayacağını söyledi. Anayasanın bir an önce temel hak ve özgürlüklerden yana değişmesi gerektiğini belirten Yıldız, HADEP olarak kayıp yöneticilerinin durumları konusundaki duyarlılıklarını devam ettireceklerini ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Üzeyir Garih öldürüldü

SONRAKİ HABER

Yeni çağ kültürü ve Harry Potter

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...