25 Ağustos 2001 21:00

Stratejik askeri işbirliği

Genelkurmay Kıvrıkoğlu'nun Azerbaycan ziyaretinde beklendiği gibi bölge ülkelerine gözdağı öne çıktı. Kıvrıkoğlu ve Aliyev, sürekli 'stratejik askeri işbirliği'nden söz ettiler.

Paylaş
Stratejik askeri işbirliğiGenelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun Azerbaycan gezisi, Türk hükümetinin "ılımlı" açıklamalarına rağmen, beklenildiği gibi "çevre ülkelere gözdağı" biçiminde geçti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, Orgeneral Kıvrıkoğlu ile görüşmesinde, iki ülke ordusunun ilişkisinin stratejik işbirliğine dönüştüğünü söyledi. Kıvrıkoğlu da, "Askeri işbirliğini azami seviyede sürdürmeye kararlıyız. Azeri kardeşlerimizin yanında olacağız" dedi. Öte yandan, İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin Türkmenistan Cumhurbaşkanı Saparmurad Niyazov'un görüşmesi de "karşı zirve" niteliğine büründü. İki ülke, yabancıların "fitne ve müdahale"lerini eleştirdi.Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu'nun Azerbaycan ziyareti, Azerbaycan ile İran arasında Hazar kaynakları üzerinde yaşanan krizin tırmandığı bir zamanda yapılması nedeniyle diplomatik açıdan büyük önem taşıyordu. Geçtiğimiz günlerde, anlaşmazlığın patlaması ile birlikte, Türkiye tarafından İran'a "Türkiye'nin her koşulda Azerbaycan'ı savunacağına" dair bir nota verdiği ileri sürülmüş, İran bu bilgiyi yalanlamıştı.

'Yanınızdayız'Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ile Bakü'de yaptığı görüşme ve Türk savaş uçaklarının gösterisi, Hazar krizinde "açık taraf olma" tutumu izleyen Türkiye'nin bölge ülkelerine "gözdağı" olarak değerlendiriliyor. Kıvrıkoğlu'nun, dün "Azerbaycan Bayrağı" madalyası aldığı törende yaptığı konuşma da bunu doğrular nitelikte. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılan törende konuşan Kıvrıkoğlu, "Azerbaycan ile askeri işbirliğini azami seviyede sürdürmeye kararlıyız. Geçmişte olduğu gibi gelecekte de Azeri kardeşlerimizin yanında olacağız. Aldığım madalya, aynı zamanda iki devlet arasında ebediyete kadar sürecek işbirliğinin göstergesidir" dedi.

Stratejik işbirliğiCumhurbaşkanı Aliyev de, törende yaptığı konuşmada, iki ülke silahlı kuvvetleri arasındaki ilişkilerin stratejik işbirliğine dönüştüğünü söyledi. Azerbaycan ve Türkiye'nin uluslararası platformlarda da birbirinin çıkarını koruduğunu dile getiren Aliyev, Yukarı Karabağ sorununun çözümünde Türkiye ile ilişkilerin ayrı bir önem taşıdığını söyledi. "Düzenli ordu için tecrübe ve kadro, eğitim ve talim gerekir" diyen Aliyev, bu alanda da Türk Silahlı Kuvvetleri'nden yararlandıklarını kaydetti. Türk ordusunun dünyanın en büyük güçlerine karşı koyacak güçte olduğunu söyleyen Aliyev, Azerbaycan için Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ayrı bir yeri ve önemi bulunduğunu belirtti. Aliyev, Bakü'de gösteri yapan "Türk Yıldızları"ndan da övgüyle söz ederek, teşekkür etti.Törenden önce, Cumhurbaşkanlığı konutunda yapılan kabulde de iki ülke arası işbirliğinin önemine değinildi. Türk ordusunun Azerbaycan ordusunun kurulmasında, ordunun talim ve eğitiminde büyük katkı sağladığını anlatan Aliyev, akrobasi gösterisine de değinerek, "Türk Yıldızları'nın Azerbaycan semasında gösteri yapması, birçok şeye işaret eder. Bunlardan birincisi, bu tür bir gösteri Azerbaycan'da hiç görülmedi. İkincisiyse, Türk Hava Kuvvetleri'nin dünyanın önde gelen hava gücüne sahip olmasıdır" dedi. Aliyev de böylece gösterinin askeri anlamlarına işaret etmiş oldu. Kıvrıkoğlu da, Türkiye ile Azerbaycan'ı da "tek millet, iki devlet" olarak kabul ettiklerini belirtti.

Karşı cephe hareketliÖte yandan, İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin Türkmenistan Cumhurbaşkanı SaparmuradNiyazov ile Hazar Denizi'nin statüsü konusunda yapılması beklenen zirve toplantısını görüştüğü bildirildi. İRNA'nın haberine göre, telefon görüşmesinde Hatemi, Hazar Denizi'ndeki yaşamın ancak denize kıyısı olan 5 ülke arasındaki işbirliği ve anlayışla garanti altına alınabileceğini söyledi.Yabancıların bölgeye "müdahale" ve "fitnelerinden" kaçınmak için kıyı ülkeleri arasında "adil ve ortak bir anlaşmaya" ihtiyaç duyulduğunu belirten Hatemi, Hazar Denizi konusunda İran ve Türkmenistan'ın tutumunun birbirine yakın olduğunu da belirtti.Hatemi, Hazar'a kıyısı olan 5 ülkenin devlet başkanlarının ekim ayında Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta yapacakları belirtilen zirve toplantısının da, bölgede sorunların çözümünün hızlandırılması ve bir anlayış sağlanması için önemli bir adım olacağını ümit ettiğini söyledi. Adı açıklanmayan bir Türkmen yetkili, Hatemi'nin dünkü görüşmede Aşkabat zirvesine "katılmaya niyeti olduğunu bildirdiğini" söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Seçimlerde değil, yağmurda gelsinler

SONRAKİ HABER

Kaldırım mühendisi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...