24 Ağustos 2001 21:00

Yolsuzluk dosyaları bir oraya bir buraya

Yargıtay kararına göre, yolsuzluk davalarının DGM'lerde değil, Ağır Ceza Mahkemeleri'nde görülmesi, yolsuzluk davalarının çıkmaza sürükleneceği ihtimalini akla getiriyor.

Paylaş
Yolsuzluk dosyaları bir oraya bir burayaHacer YücelDevlet Güvenlik Mahkemeleri'nin (DGM) görev alanı, yine tartışma konusu. DGM'ler, genel olarak devlete karşı işlenen suçlarla oluşan davalara bakmakla birlikte, birçok dosya "devlet güvenliğinin tehdit edildiği" yorumuyla bu mahkemelere havale edilebiliyor. Yargıtay'ın "dolandırıcılık, usulsuz kredi, rüşvet" gibi suçların, DGM'lerde değil Ağır Ceza Mahkemeleri'nde yargılanması kararı, soru işaretlerine yol açıyor. Bu kararın tüm yolsuzluk davalarında emsal alınması durumunda, yolsuzluk davalarının çıkmaza sürüklenmesi ihtimali söz konusu.İstanbul Barosu Genel Sekreteri Ali Saydı, belli bir tarihten sonra banka davalarına DGM'lerin bakmasına karar veren siyasal gücün, bugün aynı davalara Ağır Ceza Mahkemeleri'nin bakmasına da karar verebileceğine dikkat çekti. Saydı'nın belirttiğine göre, yolsuzluk davalarının hangi mahkemede görülmesi gerektiğine karar verecek yargı kurumları da siyasal etki altında. Bu durumda, "rüzgârın hangi yönden estiğini", gelecek eylül ve ekim aylarında görülecek yolsuzluk davası duruşmaları gösterecek.

Davalar hasıraltıDGM'lerin çalışma şekli ve kapsamı, günden güne değişebiliyor. Kısa bir süre önce, banka yolsuzluklarına ilişkin davalar, "çıkar amaçlı suç örgütleri"nin cezalarını düzenleyen 4422 Sayılı Yasa kapsamına alınmış, bu davalar da DGM'lerde görülmeye başlanmıştı. Ta ki, Ankara 1 No'lu DGM'de görülen ve ANAP'lı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'in istifasına yol açan Beyaz Enerji Davası'na kadar. Mahkeme, kendisine sunulan iddianamede geçen, "rüşvet, ihaleye fesat karıştırma ve görevi kötüye kullanma" suçlarının Ağır Ceza Mahkemeleri'nde yargılanması gerektiği yönündeki ifadeler üzerine, görevsizlik kararı vermişti. Bunun üzerine dosya Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gitmiş, fakat bu mahkemenin de görevsizlik kararı vermesi üzerine konu Yargıtay'a taşınmıştı. Yargıtay 5. Dairesi de Ankara 1 No'lu DGM'nin kararına katılınca, artık tüm yolsuzluk dosyalarının Ağır Ceza Mahkemeleri'ne havale edilip edilmeyeceği sorusu gündeme gelmişti. Nitekim; Bank Ekspres davasına bakan İstanbul 4 No'lu DGM, Yargıtay'ın bu kararını dikkate alarak, 25 Temmuz 2001 tarihinde, 22 sanığın Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına karar verdi. Mahkeme, davayı "dolandırıcılık" ve "çete kurmak" suçlamaları olmak üzere ikiye böldü.Bu gelişmelerden sonra, Yargıtay 5. Dairesi'nin söz konusu kararının, pek çok yolsuzluk davasında emsal gösterilebileceği gündeme geldi ve bazı gazetelerde "Banka Davaları DGM'lik Değil" başlıkları atıldı. Tartışmaları daha önemli hale getiren ise, yolsuzluk davalarının Ağır Ceza Mahkemeleri'nde görülmesi halinde, "sanıkların çok rahat tahliye olabilecekleri, yargılama süresinin uzayabileceği ve davalarda zaman aşımının gündeme gelebileceği" yorumlarının yapılması. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


F tipi protestoları sürüyorİHD İstanbul ve Adana şubelerinin her cuma gerçekleştirdiği oturma eylemleri dün de tekrar edildi.

Ailelerden suç duyurusuDün İHD İstanbul Şubesi önünde de saat 13.00'te oturma eylemi yapıldı. "Siyah Sessiz Tepki" adıyla düzenlenen eylemde, tecridin kaldırılması ve ölümlerin durdurulması talebi yinelendi. TAYAD'lı aileler İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde görevli polisler hakkında, kendilerini tehdit ettikleri ve baskı uyguladıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulundular. Aileler, dün İstanbul Adliyesi'nden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına verdikleri suç duyurusu metinlerinde polislerin gece ya da gündüz, ellerinde herhangi bir arama kararı olmaksızın evlerine gelerek kendilerini tehdit ettiklerini bildirdiler. Ölüm orucunda olan çocuklarına müdahale edilmesi için dilekçe vermeye zorlandıklarını da ifade eden aileler, çocuklarının polislerin iddia ettiği gibi örgüt baskısı ile ölüm orucunda olmadığını anlattılar.İHD Adana Şubesi önünde toplanan kalabalık grup, alkış ve sloganlarla F tipi cezaevlerine karşı tepkilerini dile getirdiler.
ÖNCEKİ HABER

'Vurgun' operasyonu gerilimli sürüyor

SONRAKİ HABER

Sinema yine gezintiye çıkacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...