24 Ağustos 2001 21:00

'Vurgun' operasyonu gerilimli sürüyor

MHP ile ANAP arasındaki gerilimi yeniden su yüzüne çıkaran Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nda başlatılan "Vurgun" operasyonu konusunda MHP lideri Bahçeli, tehditkâr tutumunu sürdürdü.

Paylaş
'Vurgun' operasyonu gerilimli sürüyorBayındırlık ve İskân Bakanlığı'nda başlatılan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin, "Siyasi bir amaç varsa buna izin vermeyiz" tepkisine konu olan "Vurgun'' operasyonuyla ilgili açıklama yapan ANAP'lı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, bu operasyonun abartılacak bir tarafı olmadığını öne sürdü.Okuyan, Bolu Belediye Başkanı Yüksel Ceylan'ı ziyaretinde, "Vurgun Operasyonu"na da değindi. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı ile ilgili bazı iddialar üzerine soruşturma başlatıldığını ifade eden Okuyan, soruşturmanın yanlış yöne çekilmesini tasvip etmediğini söyleyerek şöyle konuştu: "Enerji Bakanlığı'nda buna benzer hadiseler yaşanmıştı. O hadiselerin, zamanın Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'le, -samimiyetimle söylüyorum- hiçbir ilgisi yoktu. Bu da yargılama sonunda ortaya çıkacaktır. İlgili bakan ancak bu işin içinde olursa gündeme gelir. Yoksa o bakanlıktaki her tasarrufu o bakana bağlamaya çalışırsak doğru bir anlayış olmaz. Bizim, 57. hükümet olarak, hırsızlar kim olursa olsun, hangi bakanlıkta olursa olsun bunun üzerine gitmek görevimiz." Okuyan, bir gazetecinin "Ersümer'e yapılan, Koray Aydın'a da mı yapılmak isteniyor sorusu" üzerine şöyle dedi: "Hayır onu demiyorum. Siyasi manada bir değerlendirmeye tabi tutulma çabasına işaret ediyorum. Dün bazı gazetelerde ve televizyonlarda ANAP ile MHP'nin hesaplaşması gibi yorumlar vardı. Bunların yanlış olduğunu ifade ediyoruz. Üç genel başkanımız ve biz, bu oyuna gelmeyecek kadar siyasi tecrübe sahibi insanlarız. Memleketin kargaşaya değil, huzura ihtiyacı var."Okuyan, Düzce'de ise konutlar tamamlanmadığı için MHP'li Bakan Koray Aydın'a ve hükümete eleştiride bulunan depremzedelerin talepleriyle ilgili olarak vaatler de bulundu. Okuyan, "Deprem bölgesindeki bütün sorunlar, önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu'nda masaya yatırılıp bunlara çözüm bulunacaktır" dedi.

SP'den gensoruSaadet Partisi Grup Başkanvekili Veysel Candan, "Vurgun operasyonu" nedeniyle Başbakan Bülent Ecevit hakkında Meclis soruşturması, Bayındırlık Bakanı Koray Aydın hakkında da gensoru önergeleri vereceklerini bildirdi. Candan, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Eylül 1999'da yürürlüğe giren bir kararname ile deprem bölgesindeki ihalelerin denetiminde Sayıştay'ın devre dışı bırakıldığını söyledi. Aynı kararname ile denetimin Başbakanlığa bağlı Başbakanlık maliye müfettişleri tarafından yapılması ve üç ayda bir denetim sonuçlarının Resmi Gazete'de yayımlanması hükmünün getirildiğini kaydeden Candan, bu hükme karşın bugüne kadar Başbakanlığın bir inceleme yaptırmadığını öne sürdü. İhalelerin tümüyle denetim dışı kaldığını ifade eden Candan, "Böylece oradaki yolsuzluklara bir yerde göz yumulmuştur. Biz bunu parlamento açıldığı zaman bir gensoruyla gündeme getireceğiz. Ayrıca Başbakan hakkında da bu denetlemelerin neden yapılmadığı konusunda bir soruşturma önergemiz olacaktır" dedi. Candan, Bakan Aydın'ın konuyla ilgili açıklamalarının da gerçeği yansıtmadığını savundu ve Aydın'ın soruşturmada, "gözaltına alınan bürokratların Marksist olduğu" yolundaki sözlerine tepki gösterdi. Candan, yolsuzluğa bulaşanların sağcılığının ya da solculuğunun olamayacağını ifade etti. Bakan Aydın'ın soruşturmanın sadece alt düzeyde olduğunu söylediğini, ancak üst düzey bürokratlarla ilgili inceleme iznini kendisinin vermediğini öne süren Candan, Bahçeli'nin "operasyonun siyasi yanı varsa affetmeyeceği şeklindeki sözlerinin de boşta kaldığını" kaydetti. Veysel Candan, İller Bankası ihalelerinin de soruşturma kapsamına alınmasını istedi.

BahçeliMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün Van'da gazetecilerin operasyonla ilgili olarak, "Bunun siyasi olarak kullanılacağını düşünüyor musunuz" sorusuna şu karşılığı verdi: "Kullanıldığı takdirde çok büyük bir yanlış olacağını ifade etmiştim. Geçen gün de açıklamıştım. Arkasında veya önünde herhangi bir siyasi tavır görürsem affetmeyeceğimi ifade ettim."

Savcılığa raporBu arada, Karayolları 16'ncı Bölge Müdürlüğü'ndeki ihalelerde artırma ve eksiltmeye hile karıştırdıkları iddiasıyla eski bölge müdürü ile 6 inşaat şirketinin yöneticileri hakkında hazırlanan müfettiş raporu, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nca, Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. AA'nın haberine göre, 1999 yılında, Sivas Karayolları 16'ncı Bölge Müdürlüğü'nde, kamu binaları ile yol ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı yönünde, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'na isimsiz ihbar mektubu geldi. Bakan Koray Aydın, ihbar mektubunu inceledikten sonra gereğinin yerine getirilmesi için Teftiş Kurulu Başkanı Ahmet Aktaş'a gönderdi. Aktaş da bakanlık müfettişlerinden Müfit Üneyen'i iddiaları incelemek üzere görevlendirdi. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Müfettişi Müfit Üneyen tarafından Karayolları 16'ncı Bölge Müdürlüğü'nde yapılan inceleme sonucu hazırlanan raporda, eski Bölge Müdürü Hasan Fehmi Kara ile çoğunluğu Ankara'da faaliyet gösteren Heltan İnşaat yöneticisi Yaşar Açıkalın, Alfa İnşaat yöneticileri Mehmet Yücel, Abuzer Aydın, Turgut Aydın, Canlar İnşaat'tan Muharrem Aydın, Çevikler Yapı'dan Ahmet Soylu, Net İnşaat'tan Ahmet Baysal ile Memişoğlu İnşaat Şirketi yöneticilerinin 1999 yılında yapılan ihalelere fesat karıştırdıkları iddia edildi.Bu arada, gözaltına alınan Pırlanta İnşaat Şirketi'nde sekreter olarak çalışan Zeliha Copur, savcının talimatıyla serbest bırakıldı. Savcı Köksal, Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'nün, sorguları devam eden 7 kişinin gözaltı sürelerinin uzatılması için yaptığı başvuruyu da yerinde buldu. Savcı Köksal, polise 3 gün daha ek gözaltı süresi verdi.
ÖNCEKİ HABER

Canım öğretmenim!

SONRAKİ HABER

Yolsuzluk dosyaları bir oraya bir buraya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa