24 Ağustos 2001 21:00

Canım öğretmenim!

Her fırsatta öğretmenliğin "kutsallığı" üzerine nutuklar atan ve "canım öğretmenim" nakaratını dillerine dolayan yetkililer, binlerce öğretmen adayına hafta başından bu yana cehennem eziyeti yaşatıyorlar.

Paylaş
Canım öğretmenim!Sinan AramanSSK hastaneleri ile maaş zamanları emeklilerin banka önlerinde oluşturdukları kuyruklar ve biraz daha ucuza ekmek satılan halk ekmek büfeleri önündeki izdihamın olağan görüntüler haline geldiği Türkiye, bugünlerde öğretmen kuyruklarına da tanık oluyor. 2001 yılı 2. atama dönemi öğretmenlik başvurularının bitimine 2 gün kala binlerce aday hâlâ beklemede. 20 Ağustos Pazartesi günü başlayan başvuruların pazar günü bitecek olmasına rağmen çok sayıda öğretmen adayı işlem yapabilmiş değil. Başvuruların sadece 18 ilde kabul ediliyor olması izdihama neden oluyor.Öğretmenlik başvurularının kabul edildiği 18 ilden biri olan Adana'da, çevre illerden gelenlerle birlikte binlerce kişi sıra bekliyor. İlginin yoğunluğuna karşın başvuruların kabul edildiği merkezde yalnızca 4 memurun görevli olması tepkilere neden oluyor. Bölgede tek başvuru yeri olarak belirlenen Adana Cebesoy İlköğretim Okulu önünde yaşanan izdiham, henüz öğretmen olamadan memurların çekeceği sıkıntıların sinyallerini şimdiden veriyor.

Kaldırımda sabahlıyorlarAkşam 21.00-22.00 gibi başlayan sıra kapma yarışı trajik görüntüler oluşturuyor. Mersin, Osmaniye, Hatay, Niğde, Kayseri gibi birçok çevre ilden başvuru yapmak için Adana'ya gelen öğretmen adayları gördükleri tablo karşısında şok oluyorlar. Ön sıralarda yer bulabilmek için bir önceki akşamdan aileleri ve arkaşları ile okul önünde yığılan adaylar geceyi kaldırımda geçiriyor. Evleri Adana'da olan genç öğretmen adayları yanlarına aldıkları battaniye, kilim, tüp, çaydanlık gibi malzemeler ile adeta pikniğe gelmiş bir aile görünümü oluşturuyorlar. Günlerini okul önündeki kaldırım üzerinde geçiren adaylar, gece sinek ve böcek gibi haşerelere, gündüz de Çukurova'nın yakıcı sıcağına katlanmak durumunda kalıyorlar.

Başvuru mağdurları...Öğretmen olmak için çektikleri eziyetin işkenceden farksız olduğunu söyleyen adaylar, bu duruma hayli öfkeliler. Gecenin karanlığının henüz dağılmadığı sabahın erken saatlerinde ziyaret ettiğimiz genç öğretmen adaylarının bir bölümü sereserpe uyuyarak, kimisi demledikleri çaylar eşliğinde sohbet ederek, kimisi de tavla ve kâğıt gibi oyunlar oynayarak zaman geçiriyor. Akşam saatlerinden itibaren kuyrukta beklemeye başlayan adaylar, gündüz sıranın kendine gelmesi yönünden de pek umutlu değiller. Çünkü ilk günden Adana'ya gelip de hâlâ başvuru yapamayan öğrenci sayısı hayli fazla. Öğretmen adaylarının oluşturduğu görüntü ve çektikleri sıkıntılar, devletin acizliğini de bir kez daha gözler önüne seriyor.

Eziyet üstüne eziyetÖğretmen olabilmek için yıllarca zor şartlarda eğitim gören adaylar, devletin çarpık eğitim sistemi nedeni ile öğretmenliğin eziyet haline getirildiğini söylüyorlar. Öğretmen olmanın iyice zorlaştırıldığını vurgulayan adaylar, zorunluluk haline getirilen DMS, KMS sınavlarını da yanlış bularak eleştiriyorlar. Bu yıl 105 bin dolayında başvurunun beklendiğini söyleyen öğretmen adayları, başvuru için katlandıkları koşullar ve maliyete rağmen atamalarının yapılıp yapılmayacağı konusundaki belirsizlik nedeniyle hayli öfkeliler. Sınav taban puanı uygulaması nedeniyle binlerce kişinin açıkta kalacağına dikkat çeken öğretmen adayları, başvurular sırasında oluşan tabloyu ise rezalet olarak yorumluyorlar.

Rezalete öfkeDün sabah görüştüğümüz öğretmen adaylarından Fikret Bozkurt, önceki akşam saat 20.30'dan beri sırada beklediğini söyledi. "Konuşucak bir şey yok. Siz de görüyorsunuz tabloyu" diyerek oluşan uzun kuyruğu gösteren Bozkurt, "Artık herkes sıra kollamalı. Sırasına sahip çıkmalı" dedi.Kaldırımın önünde tavla oynayan Serdar, Ahmet, Hasan isimli genç öğretmen adayları da akşam 22.30'dan beri beklediklerini vurgulayarak, "Her ilde bir başvuru merkezi olsaydı bu rezilliği çekmezdik. Bu yapılamayacak bir şey değil" sözleriyle mevcut uygulamaya sitem ettiler.Mersin'den kız kardeşi Nihal ile gelen Candan Aytek, çarşamba günü sabah 09.00'da sıraya girmiş ve cuma sabahına kadar başvuru formu alamamış. Form almak ve başvuru yapabilmek için defalarca Mersin'e gidip gelmek durumunda kaldıklarını belirten Candan, sınıf öğretmeni olmayı umut ediyor.

Bir türlü sıra gelmiyorÇukurova Üniversitesi Resim Bölümü'nden mezun olan Sevinç Terliksiz de günlerdir sıraya girdiğini ancak bir türlü sıranın kendisine gelmediğini anlattı öfkeyle. "Sadece 4 memur çalıştırılıyor. En azından görevlililerin sayısı artırılabilirdi. Biz Adana'da oturduğumuz halde bu kadar zorluk çekiyoruz. Dışarıdan gelenler tamamen perişan" diyen Sevinç, okul önünde geceleyen insanların su ve tuvalet sıkıntısı çektiklerini anlattı.Kızı Sevinç ile gece boyunca sabahlayan Ferdane Terliksiz ise öfkesini "Yazık değil mi bu millete? Devlet halkı eziyor, rezilliğe sürüklüyor. Devletin rezilliği bu" sözleriyle dile getirdi. Kızının heykelcilik bölümü mezunu olduğunu söyleyen diğer bir anne Halise Okurdur ise yaşanan durum karşısında düştüğü şaşkınlığı "Bize bu durumu anlattıklarında inanmayarak gülmüştük. Ama biz de geceyi dışarıda geçirdik. Bu rezilliktir" şeklinde ifade etti.

Adaylar şaşkın durumdaCeyhan'dan gelen Ulaş Bazma, başvuru formunu bin bir rezillikle ancak önceki gün alabildiğini belirterek, kuyrukların azalmak bir yana daha da arttığına dikkat çekiyor. Ulaş, konuyla ilgili olarak İl Milli Eğitim Müdürü ile yaptıkları görüşmede, "Bu işlemleri yapabilecek iki uzmanımız var. Altıya çıkarttık. Bunun dışında bir şey yapamayız" yanıtını aldıklarını söylüyor. Antakya'dan gelen ve matematik öğretmenliği mezunu olduğunu bildiren Sezai Ercan, yaşadıkları sorunlara anlam veremediğini kaydediyor. "KMS başvurularında da aynı sıkıntıyı çektik. Atamalar sırasında da benzer sıkıntılar yaşanıyor. Bu insanlar yarın öğretmen olacak. Neler anlatmamızı bekliyorlar, bu yaşananlar eğitime elbette ki yansıyacak" diyen Ercan, yaklaşık 105 bin kişiden sadece 30 bininin atanacak olmasını da bir olumsuzluk olarak değerlendiriyor.

Değer verilmiyorKayseri'den geldiğini bildiren İlyas Türker, geleceği temsil eden öğretmenlere yaşatılan bu duruma tepki göstererek, "İnsanlıkdışı bir uygulama ile karşı karşıyayız. Çirkin ve üzülecek bir görüntü. Bir sürü masraf harcayarak, emek vererek üniversite bitiren çok sayıda kişi işsiz kalacak. Bu büyük bir kayıp. Hem ekonomik açıdan hem de pisikolojik açıdan" dedi.

Başvuru yapılan illerBaşvurular, pazar günü mesai saati bitimine kadar Adana, Afyon, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Trabzon, Van ve Zonguldak il milli eğitim müdürlüklerine yapılacak. Adaylar, 2.5 milyon lira kılavuz ve başvuru formu ücreti ödeyecekler.
ÖNCEKİ HABER

Şimdi de çeltik üreticisinin ipi çekildi

SONRAKİ HABER

'Vurgun' operasyonu gerilimli sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa