24 Ağustos 2001 21:00

Aslında çiftçi alacaklı

Son yılların en kötü sezonunu geçiren çiftçinin devletten alacaklı olduğunu belirten Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, borçların silinmesini istedi.

Paylaş
Aslında çiftçi alacaklıTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, "Çiftçinin borçları ertelense bile ödenmesi mümkün değil. Erteleme değil, borçların tümüyle silinmesini istiyoruz" dedi. Sorman, yaptığı açıklamada, çiftçinin Ziraat Bankası ve tarım kredi kuruluşlarına olan borçlarını ödemesinin mümkün olmadığını dile getirdi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin sürekli olarak konuyu yetkililere anlatmaya çalıştığını, ancak bugüne kadar sonuç alınamadığını anlatan Sorman, geçen yıl yaşanan yüksek enflasyon ve ardından gelen dalgalı kur sistemi yüzünden çiftçinin mağdur olduğunu, kuraklık yüzünden de ürünün kalite ve rekoltesinin düştüğünü ifade etti.

Çiftçinin alacağı varSorman, şöyle devam etti: "2000 yılında yaşanan yüksek enflasyon karşısında düşük taban fiyat verildi. Dalgalı kur sisteminden sonra meydana gelen kur farkından dolayı da çiftçinin yüzde 60-80 civarında zararı oldu. Bu farklardan dolayı çiftçinin zaten devletten alacağı var. Devlet memura, işçiye, emekliye, ihracatçıya bu farkları ödüyor, çiftçiye niye ödemiyor? Çiftçinin borcu var, ama buna karşılık devletten alacağı da var." Çiftçinin üretimden doğan borçlarının tümüyle silinip sıfırlanmasını istediklerini, bunda da ısrarlı olduklarını kaydeden Sorman, bu yıl tüm ürün ve hizmetlerde zam sağanağı yaşandığını, bu durumda çiftçinin zararının daha da büyüdüğünü ileri sürdü. Bu yılın üretimi için de kredi alan çiftçinin borcunun daha da büyüdüğünü bildiren Sorman, "Herkes icralık, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri icraya veriyor" dedi.

Taban fiyatlar düşük tutulduYaşanan yüksek enflasyon ortamı ve kur farklarına rağmen ürünlere verilen fiyatların sürekli düşük tutulduğunu ve çiftçinin yüzde 55-60 enflasyondan kaynaklanan zararları bulunduğunu dile getiren Sorman, yaş üzümde fiyat farkının yüzde 25 olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: "Birçok üründe de buna benzer fiyatlar verildi. Çiftçi, girdilerin bedeli kadar ürün elde ediyor ya da etmiyor, borçlarını nasıl ödesin? Bu şartlar devam ederse, ertelenmesinin hiçbir anlamı yok." Hükümetin konuya yaklaşımından ümitli olmadıklarını da söyleyen Sorman, sıkıntıların sürdüğünü ve çözümüne yönelik çabaların yetersiz olduğunu dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

Kıtalararası dayanışma

SONRAKİ HABER

Esnek sömürü düzeni işletiliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...