24 Ağustos 2001 21:00

Kıtalararası dayanışma

Brezilyalı otomotiv işçileri, Güney Afrika'daki grevci kardeşlerine dayanışma eylemleriyle destek veriyor. Memurlar ise düşük maaş zammına grevle yanıt verdi.

Paylaş
Kıtalararası dayanışmaGüney Afrika'daki otomotiv işçilerinin grevine uluslararası destek, Brezilya'dan geldi. Alman tekeli DaimlerChrysler'in Sao Bernardo fabrikasındaki işçileri, dayanışma eylemlerine başladılar. Fabrikadaki işçi konseyi ve CNM/CUT Konfederasyonu'na bağlı Metal İşçileri Sendikası adına konuşan Valter Sanches, üçüncü haftasına girmiş bulunan Güney Afrika'daki direnişe destek vermeyi sürdüreceklerini açıkladı.Sanches, kârlarını katlamaktan başka birşeyle ilgilenmeyen uluslararası şirketlerin, Brezilyalı işçileri de çok düşük ücretlere çalıştırdıklarını belirtti.

Sınıf dayanışması Brezilyalı DaimlerChrysler işçileri, aynı şirketin Güney Afrika'daki otomotiv grevini, üretimi başka bir bölgeye aktarma tehdidi ile kırmaya çalıştığını öğrendiklerinde harekete geçti. Sao Bernardo fabrikası işçileri, hiçbir ürünün nakliyatını ve Güney Afrika'daki direnişe zarar verecek hiçbir işlemi gerçekleştirmeyeceklerini duyurdular.Sao Bernardo fabrikası ile Güney Afrika'daki DaimlerChrysler fabrikası, Mercedes C sınıfı otomobilleri üretiyor.Sao Bernardo işçilerinin yeni dayanışma eylemlerine de hazır olduklarını ifade eden Sanches, "İşçileri birbirine kırdırtmalarına izin vermeyeceğiz" dedi.

Memurlardan grevBu arada, Brezilya'da 600 bin memur, yüzde 3.5 olarak açıklanan maaş zammını "hakaret" olarak niteleyerek greve çıktı. Devlet dairelerinin birçoğunda çalışılmazken, bir bölümünde iş yavaşlatıldı.Grevin ilk günü olan önceki gün, eylemlere katılan memur sayısı 400 bin olarak açıklandı. Ulusal Memurlar Konfederasyonu adına konuşan Jorge Luis, önümüzdeki günlerde katılımın artacağını vurguladı.Devlet Başkanı Fernando Henrique Cardoso, geçtiğimiz salı günü, memurlar için zam oranını yüzde 3.5 olarak açıklamıştı. Altı yıldır maaşlarında hiçbir artış yaşamayan memurlar, kayıplarının da göz önüne alınarak, ücretlerine yüzde 75 zam istiyor.Sosyal Güvenlik Çalışanları Sendikası'ndan Vladimir Nepomuceno, hükümetin önerdiği sözde zammı "utanç tablosu ve memurlara yönelik bir hakaret" olarak nitelendirdi.
ÖNCEKİ HABER

Hintli çiftçilere patent tehdidi

SONRAKİ HABER

Aslında çiftçi alacaklı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...