24 Ağustos 2001 21:00

Düşman kardeşler ittifakı

Türkiye-İsrail stratejik ilişkisi, Ortadoğu'daki dengeleri değiştiriyor. Irak ve Suriye, bir karşı odak oluşturmak için hızla yakınlaşmaya başladı.

Paylaş
Düşman kardeşler ittifakıOrtadoğu'da ABD'nin oluşturduğu Türkiye-İsrail ittifakı, bölgesel dengeleri değiştiriyor. Geçmişte "Arap dünyasının liderliği" konusunda birbirlerine giren ve yıllardır ilişkileri iyi olmayan Irak ve Suriye'nin hızlı yakınlaşması, ABD'nin de dikkatini çekti. ABD yönetimi, sessizce, Irak ve Suriye'nin askeri işbirliğini geliştirmekte olduğunu kabul etti.Middle East Newsline'da yer alan habere göre, ABD'li askeri yetkililer, Türkiye'nin bu iki komşusu arasındaki ilişkinin "tahmin edilenden daha ileri" olduğunu belirtti. Yetkililere göre Irak ve Suriye askeri tatbikatlar, ortak iletişim ve hatta komuta-kontrol alanlarında koordineli hareket ediyor. Bu işbirliği, özellikle son aylarda büyük yol katetti.

Ortak savunma paktıArap dünyasının "düşman kardeşleri" olan Irak ve Suriye, geçtiğimiz hafta ortak bir savunma paktı imzaladılar. Paktın amacı, muhtemel bir İsrail saldırısına karşı ortak yanıt vermek.Kaynaklar, işbirliğinin, Suriye'nin müttefiki olan İran ile de ilişkili olduğunu belirtiyorlar. İran ve Irak arasındaki sorunlar nedeniyle şimdilik uzak görünse de, olası bir İran-Suriye-Irak ittifakı, Türk-İsrail ittifakını dengeleyebilecek.ABD Savunma Bakan Yardımcısı Peter Rodman, salı günü verdiği demeçte, Irak-Suriye ilişkisinin "ilginç" olduğunu söyledi. Rodman, "Onyıllar öncesine uzanan bir rakiplik var, ama mevcut ortamda, iki devlet de hayatı ABD ve İsrail için zorlaştırmak gibi ortak bir hedefe sahip görünüyor. Sanırım Ortadoğu'da ciddi bir çatışma tehlikesi doğuyor, ama spekülasyon yapmak istemiyorum" diye konuştu.

Sistem entegrasyonuBir diğer ABD'li kaynak ise, Irak birliklerinin, Suriye sınırına yakın Erbil kentine yakın bir noktada konuşlandığını öne sürdü. Adı belirtilmeyen kaynak, Irak ve Suriye kara kuvvetlerinin, sınır boyunca anti-uçak ve komuta-kontrol sistemlerini entegre ettiğini belirtti. Kaynak, "Geçmişte Irak birlikleri, sahte saldırılarla Suriye sınırına koştururdu ve bunun hiçbir askeri değeri olmazdı. Bugün ise gerçek bir işbirliği söz konusu" dedi.

Tuhaf bir 'kaza'Irak ve Suriye'nin güçlenen ilişkileri, bu ay başında gerçekleşen bir "kaza"ya da ışık tutuyor. İncirlik Hava Üssü'nden kalkan bir ABD F-16'sı, 23 dakika boyunca Suriye hava sahasında kaldıktan sonra, asıl "görev yeri" olan Kuzey Irak semalarına dönmüştü. İncirlik yetkilileri, bu olayın bir "kaza" olduğunu öne sürmüşlerdi.Daha sonra, Washington'dan bazı kaynaklar, bu uçuşun "Irak ve Suriye'nin anti-uçak kapasitesini denemek" amacını taşıdığını kabul etti. Hava sahası ihlali anlamına gelen söz konusu "deneme uçuşu"nun sonucu, ABD açısından hiç parlak değil. Bir yetkili, "F-16'yı derhal saptadılar ve takibe geçtiler. Suriyeliler bize ateş edebilirdi, ama bunu yapmadılar" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Son Bizans sarayı

SONRAKİ HABER

Hintli çiftçilere patent tehdidi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...