23 Ağustos 2001 21:00

Kıyımın hızı kesilmiyor

TANSAŞ'ta iki hafta önce başlayan işçi kıyımı son hızla devam ediyor. İzmir'de yaklaşık 400 işçi işten atılırken, binlercesinin de ekmeğine göz dikiliyor.

Paylaş
Kıyımın hızı kesilmiyorSinan Sarısaltık 200 mağazasıyla Türkiye'nin en büyük market zincirlerinden biri olan TANSAŞ'ta işçi kıyımı son hızla devam ediyor. Doğuş Holding'in sahibi olduğu TANSAŞ, 'yeniden yapılandırma' çalışmalarını işçi çıkararak başlattı.Fransız Casino firmasıyla yapacağı ortaklık öncesinde Türkiye genelindeki 7000 dolayındaki işçi sayısını düşürmeyi hedefleyen TANSAŞ patronları, iki hafta içerisinde İzmir'de 400 işçinin işine son verdi. Çıkartılan işçilerin yıllardır TANSAŞ'ta çalışan ve işlerinde uzman kişiler olması dikkat çekici. Var olan kadro değiştirilmek istenirken bir taraftan da asgari ücretle sürekli yeni işçiler alınıyor. TANSAŞ patronları tarafından hazırlanan ve geçmişte var olan hakları da gasp etmeyi amaçlayan sözleşmeyi kabul etmedikleri için işten çıkarıldıklarını söyleyen işçiler, dayatmacı sözleşmenin kabul edilemez olduğunun altını çiziyorlar. 13 yıllık TANSAŞ işçi Muzaffer Kılınç hem işten çıkarılıyor hem de var olan tazminat hakkının yüzde 48'ine el konuyor. 10 Ağustos'ta işten çıkarılan Kılınç, "13 yıldır TANSAŞ'ta çalışıyordum. Bunca hizmet ettim ve beni imzalamadığım bir sözleşme nedeniyle attılar. Yeni alınmış bir hak olur da onu gasp etmek isterlerse onu anlarım. Ama bunlar geçmişten bu yana olan haklarımızı almak istiyorlar. 11.5 milyar lira kıdem tazminatı almam gerekirken bana 7 milyar lira ödediler. Ben yıllardır alnımın akıyla çalıştım. Yenişehir TANSAŞ'ta işyerinin anahtarını bana verirlerdi. Müdür olmadığı zaman sorumluluklar benim üstümdeydi. Bizler vasıflı ve işlerinde uzman kişilerdik. İşverenlerin tek amacı Çakmur ve Özfatura döneminde çalışan tüm işçileri işten çıkarmak" derken, haklarını almak için patronu mahkemeye vereceğini sözlerine ekledi. Kılınç, TANSAŞ'ta işçilerin örgütlenmesi gerektiğini söyleyerek, "Ben TANSAŞ'tan çıkarıldım diye boş durmak istemiyorum. Yarın buralarda bizim çocuklarımız çalışacak. Onlara daha örgütlü ve güzel işyerleri bırakmaklıyız" dedi.

Selama tahammül yok"Doğuş Holding TANSAŞ'ta dikensiz gül bahçesi istiyor. Onlara göre dikenler bizleriz. Zaten cüzi miktarda olan haklarımız da elimizden alınmak istendi. 260 milyon lira maaş alıyordum. Beni işten çıkarırken bir taraftan da asgari ücretle yeni elemanlar alıyorlar" diyen 8 yıllık bir TANSAŞ işçisi, kıdem tazminatlarında kesinti yapıldığını söyledi. Bir başka işçi ise, "11 yıldır çalışıyordum. Bize neden çıkarıldığımızı söylemeden önümüze kâğıt koydular. Uygulamak istedikleri sözleşmeyi kabul etmediğimiz için çıkarıldık. Dayatılan sözleşmeyi kabul etmediğimiz halde işten çıkarılırken yeni sözleşmeye göre uygulama ve ödeme yapıldı" dedi. TANSAŞ'ta işten çıkarılan işçiler patronların, "Mahkeme yolunuz açık. Dava açabilirsiniz" şeklinde alaylı bir şekilde konuştuklarını söylediler. İşyerlerine girmelerine izin verilmediğini de belirten işçiler, "Çıkartıldığımız işyerimize gittiğimizde çalışan arkadaşlarımıza selam vermemize bile izin vermiyorlar" diyerek patronların her türlü baskıyı uyguladığını vurguladılar.
ÖNCEKİ HABER

Ankara da deprem menzilinde

SONRAKİ HABER

Son Bizans sarayı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...