23 Ağustos 2001 21:00

AİHM'ye zorunlu başvuru

Lice'nin Arıklı köyü sakinleri köylerinin boşaltılmasıyla uğradıkları maddi ve manevi zararların karşılanması için AİHM'ye başvuruyorlar.

Paylaş
AİHM'ye zorunlu başvuruKöyleri boşaltılarak başka yerlere göç etmek zorunda kalan Kürt köylüleri mağduriyetlerini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'ne taşıyor. 1993 yılında Diyarbakır'ın Lice ilçesinde evleri yakılıp yıkılan 143 kişinin AİHM'ye götürdükleri davanın Türkiye'nin tazminat ödemesiyle sonuçlanmasının ardından, aynı durumdaki Kürt köylülerinin de davayı AİHM'ye taşıma kararı aldıkları belirtiliyor.

Dilekçede yazanlarYaklaşık 8 yıl önce 140 haneli Lice'nin Arıklı Köyü "güvenlik gerekçesiyle" boşaltılmıştı. Arıklılar, mağduriyetlerini ispatlamak, zararlarının karşılığını almak ve koşulsuz köylerine dönme taleplerinin yer aldığı dilekçelerini avukatlarına veriyorlar. Onlarca kişinin imza attığı Arıklı köylülerinin dilekçelerinde, "Lice'nin Arıklı (Hüseynik) köyü 14 Mayıs 1994 yılında askerler tarafından çembere alındı. Köy halkı evden çıkartılarak köy meydanına toplatıldı. Evler ateşe verildi. Asker sayısı 300'dü" şeklinde ifadeler yer alıyor. Yaşanan yıkımın yanı sıra göç ettikten sonra uğradığkları zararı da anlatan Arıklı köylüleri başvurularıyla birlikte mağduriyetlerini yeniden dile getiriyorlar. Lice'den sadece Arıklılar başvuruda bulunmuyor. Daralanlı ve Yolçatı köylüleri de aynı şikâyet ve taleplerle AİHM'ye başvuru hazırlığında.

Koşulsuz dönülsünDilekçelerle başvuranların sayısı şimdiden 700'ü geçti. Bu sayının 5000'i bulacağı tahmin ediliyor. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Diyarbakır Şubesi'nin üye ve yöneticilerinden oluşan 30 avukat, mağdur köylülerin durumlarını verdikleri dilekçeler çerçevesinde hukuksal yol ve yöntemlerle çözmeye çalışacaklarını söylediler. ÇHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Mehmet Kaya, mağdur durumdaki köylülerin uğradıkları haksızlığı açığa çıkarmak, maddi ve manevi zararlarının karşılanması için her türlü hukuk kanalına başvuracaklarını belirtti. Kaya, "Köye Dönüş Projesi" kapsamında köyüne dönmek isteyen köylülere "PKK tarafından köyüm yakıldı. Maddi manevi tazminat talebimiz yoktur" şeklindeki tutanak ibareleri imzalatılmaya çalışılmasının hukuka aykırı olduğunu belirterek," Bu yaklaşım köylüleri korkutuyor. Bu yüzden mülkiyet hakkının ihlalinden dolayı AİHM'ye gidiyoruz. Diğer yandan köyleri yakılıp, yıkılan ancak henüz soruşturma açmayan köylülerin adına da olaydan sorumlu olan güvenlik güçleri aleyhine TCK'nın 516. ve devamı maddelerinden suç duyurusunda bulunacağız. Açılacak soruşturmalarının iç hukukta çözülmemesi halinde AİHM'ye başvuruyoruz" dedi. Kaya, ayrıca aynı yıllar arasında yargısız infaz, gözaltı ve kayıplarla ilgili davaların bu şekilde ele alınacağını belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Erdoğan,

SONRAKİ HABER

Ankara da deprem menzilinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...