23 Ağustos 2001 21:00

Tokat'ta fiili OHAL yoğunlaştı

Tokat'ta özellikle Almus ilçesinin köylerinde baskılar giderek yoğunlaşıyor. İhbarcılık yapılması için baskıların arttığı köy kahvelerinde yapılan toplantılarda köylüler tehdit ve küfre maruz kalıyor.

Paylaş
Tokat'ta fiili OHAL yoğunlaştıTokat'ta özellikle Almus ilçesinin köylerinde baskılar giderek yoğunlaşıyor. İhbarcılık yapılması için baskıların arttığı köy kahvelerinde yapılan toplantılarda köylüler tehdit ve küfre maruz kalıyor. Almus'un Akarçay beldesinde 72 yaşındaki Hüseyin Aslan'ın bahçesini sulamaya giderken jandarmalar tarafından açılan ateş sonucu yaşamını yitirmesinin ardından bölgedeki gerginliğin arttığını ifade eden köylüler, adım başı arama noktaları kurulduğunu ve üst aramalarının yoğunlaştığını ifade ediyor. Arama noktalarında her geçen aracın plakası, nereden geldiği, nereye gittiği, yolcuların kimliğinin tek tek kaydedildiğini aktaran köylüler, hasat sonrası öğüttükleri unları evlerine götürürken de sorgulamalarla karşılaştıklarını dile getiriyor. "Bu kadar unu kime götürüyorsun?", "Kaç kişi yiyecek?" sorularına maruz kalan köylüler, uygulamaların OHAL'deki gıda ambargolarını akla getirdiğini belirtiyorlar.

Domuza önlem yokKuraklık nedeniyle tarlalarından zaten verim alamayan köylüler, bir de domuz istilasıyla karşı karşıya olduklarına, ama "yasak" dolayısıyla tarlalarını geceleri bekleyemediklerine dikkat çekiyor. Karakolların geceleri köy dışına çıkmayı yasaklaması nedeniyle hayvanları kaybolsa dahi karakoldan izin almak zorunda kaldıklarına dikkat çeken köylüler, her an "terörist" diye vurulma korkusu taşıdıklarını vurguluyorlar. Bir diğer sorun da yayla konusunda yaşanıyor. Bahar aylarında koruculuk dayatmasıyla gündeme gelen yaylalardan, iniş için de baskı yapılıyor. Almus civarındaki tüm yaylaların en geç 25 Ağustos'a kadar boşaltılması isteniyor. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Vurgun operasyonu DGM'likKamu binalarının bazılarının ihalelerinde yolsuzluk yapıldığının ortaya çıkması üzerine başlatılan "Vurgun Operasyonu"nu yürüten Ankara DGM Savcısı Cengiz Köksal, soruşturmanın 4422 Sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu kapsamında yürütüldüğünü bildirdi. Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde düzenlenen ve DGM savcı ve hakimlerinin de katıldığı brifingde gazetecilerin operasyonla ilgili sorularını yanıtlayan Köksal, operasyonla ilgili Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'ndan çok sayıda dosya alındığını, bu dosyaların bakanlık yetkilileriyle yapılan görüşmelerin ardından istenildiğini belirtti. Dosyaların Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'nde tek tek incelendiğini, soruşturmanın her safhasında kendisinin de hazır bulunduğunu kaydeden Köksal, dosyaların incelenmesine göre çıkacak sonuç doğrultusunda soruşturmanın yön kazanacağını kaydetti. "Gözaltı sayısı artar mı?" şeklindeki bir soruya Köksal, "Onu bilemem. Ancak belgeler üzerinde yapılacak inceleme ve gözaltındaki kişilerin ifadeleri doğrultusunda gelişmeler olabilir" şeklinde yanıt verdi. DGM Savcısı Köksal, gözaltı sayısının halen 8 olduğunu belirterek, ek gözaltıyla ilgili Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün talebine göre hareket edeceğini bildirdi. Soruşturmanın 4422 Sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu kapsamında yürütüldüğünü belirten Savcı Köksal, basında yer alan haberlerin spesifik unsurlar taşıdığını, kendilerinin yasa kapsamında soruşturmayı yürüttüğünü de sözlerine ekledi.

Müdürden çek çıktıBayındırlık ve İskan Bakanlığı şube müdürü Fethi Soydan'ın da içinde bulunduğu ihale yolsuzluğuyla ilgili şube müdürlerinden birinin üzerinden, ihaleye katılan firmalardan birine ait 5 milyar liralık çek çıktı. Bir süredir yürütülen operasyon kapsamında gözaltına alınan 8 kişinin verdiği ifadelerde Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'nün bugüne kadar 20 firmaya verdiği ihalelerde organizatör firma olan Pırlanta'nın ihaleleri hangi firmanın alacağında etkili olduğu, ihaleyi kim alırsa diğer 19 firmaya yüzde 5 oranında 'kırım bedeli' ödediği yer aldı. Pırlanta firmasının kırım bedeli dışında komisyon aldığı belirlenirken, 20 firma arasında çok iyi ilişkilerin olduğu, ihaleye birden fazla katılımlarda devlet lehine hiçbir kırımın yapılmadığı, ancak yüzde 5 kırım dağıtma uygulamasının sürekli yerine getirildiğini saptandı. Bir yetkili, "Öyle bir sistem kurulmuş ki 1 trilyonluk ihalenin yüzde 5'ine tekabül eden 50 milyar lira hemen 19 firmaya çek ya da nakit dağıtılıyor. İhale ileride iptal edilirse yüzde 5'leri birbirlerine dürüstçe geri iade etmişler" dedi. Gözaltında bulunan Bakanlık Şube Müdürü Fethi Soydan'ın üzerinde 5 milyar liralık çek bulundu. Gözaltına alınan kişilerin mal varlığının tespiti için bankalara ve tapuya yazı gönderildi.Bu arada Ankara Emniyet Müdürü Hasan Yücesan operasyonlarla ilgili bir açıklama yaparak, "Şirketlere yönelik bir operasyondur. Bakanlığı kasteden bir operasyon değildir" dedi.
ÖNCEKİ HABER

DB sadakasıyla sorunlar çözülmez

SONRAKİ HABER

Dumrul kanunları sahnede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...