23 Ağustos 2001 21:00

'Durum berbat mücadele zorunlu'

İHD, 2001 yılının ilk 6 ayına ilişkin insan hakları raporunu açıkladı. Rapor, insan hakları mücadelesinde ısrarcı ve kararlı olunmasının önemini bir kez daha ortaya koydu.

Paylaş
'Durum berbat mücadele zorunlu'İHD, 2001 yılının ilk 6 ayına ilişkin insan hakları raporunu açıkladı. Rapor, insan hakları mücadelesinde ısrarcı ve kararlı olunmasının önemini bir kez daha ortaya koydu.Raporu dün yaptığı basın toplantısıyla açıklayan İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül, 2001 yılının ilk 6 ayına ait insan hakları raporu ve bilançoyu açıkladı. Öndül, 2001'in ilk 6 ayına, damgasını vuran olayların, F tipi cezaevlerinin uygulamaya geçirilmesi ve ekonomik kriz olduğunu ifade ederek, cezaevi operasyonlarında ve ölüm oruçlarında onlarca insanın yaşamını yitirdiğinin altını çizdi.Öndül, F tipi cezaevlerinde tecrit koşullarının yanı sıra başka insan hakları hukukuna aykırı muameleler olduğuna dikkat çekti.

İşkence sistematik Öndül, bu yılın ikinci önemli olayın ekonomik kriz olduğuna işaret ederek, büyük sermaye gruplarının, siyasetçi ve yüksek bürokrasi üçlüsünün yön verdiği ekonomik politikaların ülkeyi krize sürüklediğini ifade etti. Öndül, gelir dağılımı uçurumunun büyüdüğünü ve sosyal adalet ilkesinin yok olduğunu kaydetti. Öndül, işten çıkarma ile sürgün ve zorla tayin gibi uygulamaların endişe verici boyuta ulaştığını söyledi.Öndül, yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de sistematik işkencenin sürdüğünü belirterek, ifade özgürlüğü konusundaki hoşgörüsüzlüğün de arttığını kaydetti. Öndül, son üç yılda kendilerine 20 binden fazla gözaltı bildirimin olduğuna ve 1000'den fazla kişinin de işkence şikâyetinde bulunduğuna işaret ederek, "Türkiye'de resmi rakamlara göre her yıl gözaltına alınanların sayısı ortalama 300 bin civarındadır. İşkencenin gözaltı uygulaması ile bağlantısı düşünüldüğünde, sayısal olarak, İHD'nin saptamalarından kat kat fazla olduğu düşünülebilir. O nedenle, işkence mutlaka önlenmelidir" dedi. Öndül, düşüncelerini açıklayanlar hakkında, 5000'den fazla kişiye dava açıldığını, 2001 yılının ilk 6 ayında ise düşüncelerini açıklayan 1519 kişi için 4 ay hapis cezası istendiğini vurgulayarak yargı alanında bir gelişme olmadığını belirtti. Öndül, tarafı olunan AİHM'nin verdiği kararların savcılarının insan hakları hukukuna uygun uygulama içerisinde olmalarını sağlayamadığına dikkat çekerek, sistemin yasal, yargısal ve idari pratiği ile değişmediğini ifade etti. Öndül, insan hakları ihlallerinin aynen sürdüğünü ve Türkiye'nin insan hakları sorunu yaşadığına işaret ederek, işkenceyi önleme konsunda mücadele çağrısı yaptı.
ÖNCEKİ HABER

Tasarrufta dolar egemenliği

SONRAKİ HABER

DB sadakasıyla sorunlar çözülmez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa