23 Ağustos 2001 21:00

Ele verir talkımı...

İngiltere, bir yandan Fransa'daki bir mülteci kampının kapatılmasını isterken, bir yandan kamp inşa etmeye devam ediyor.

Paylaş
Ele verir talkımı...Britanya Adası ile Fransa arasında ulaşımı sağlayan Eurotunnel Tren İşletmesi'nin, Fransa'dan göçmenlerin toplatıldığı kampı kapatmasını istemesi haberi, İngiltere'de büyük etki yarattı. İngiltere tarafından yasadışı göçmen sorununun çözümüne yönelik bir adım olarak nitelendirilen bu isteğin yerine getirilmesi, İngiliz basınının ve İçişleri Bakanlığı'nın da en büyük isteği. Ancak İngiltere hükümeti, bir yandan Fransa'daki kampların kapatılmasını isterken, bir yandan da kamp inşa etmeyi sürdürüyor. Daha bir ay önce İngiltere'de 600 kişilik bir kamp faaliyete geçirilmişti.

Eurotunnel zarar ediyorGeçtiğimiz yıl haziran ayında 58 Çinlinin bir TIR'da ölü bulunmasının ardından çıkarılan bir yasa ile, ülkeye kaçak yollardan göçmen getiren şirketlerden, her göçmen için 2000 sterlin ceza alınıyor. Bu yılın ilk altı ayında, Eurotunnel ile 18 bin 500 göçmen getirildi. Bu nedenle büyük kayba uğrayan şirket, zararını ortadan kaldırmak için Fransa yönetimine baskı yapıyor. Şirketin talebi Coquelle terminaline iki kilometre uzaklıkta bulunan ve 1200 göçmeni barındıran Sangatte kampının kapatılması. Kamp aslında sadece 500 kişilik kapasiteye sahip. Kampta bekleyenlerin yürüyerek istasyona ulaştıklarını ve gizli trene bindiklerini söyleyen şirket yöneticileri, kampın kapanmasıyla bu durumun sona ereceği görüşünde. Kampın tüm sorumluluğunu üstlenen Kızılhaç ise, asıl çözümün insanlara ikamet hakkı tanınması olduğunu belirtiyor. Kızılhaç yetkilileri, bakıma ihtiyacı olan mültecilere yardımcı olmaya devam edeceklerini açıkladılar.Avrupa'nın birçok ülkesi, ülkelerine yasadışı yollardan gelen göçmenler sorununu sık sık gündeme getiriyor. Son günlerde Balkan ve Doğu Avrupa ülkelerinden gelen göçmenlerin sayılarının artması da basının ve bu ülkelerin içişleri bakanlıklarının gündemini işgal ediyor. "Yabancıların sorun yarattığı" propagandasını yapan bu ülkeler, yasadışı yollarla hayatlarını tehlikeye atarak ülkesini terk etmek zorunda kalan bu insanların yaşadığı sorunlarını ise göz ardı ediyorlar.

İnsanlıkdışı koşullarİngiltere'ye her yıl ortalama 50 bin kişi yasadışı yollardan giriyor. Bunların büyük bir bölümü kamplara yerleştiriliyor. Göçmenlerin sadece belirli bölgelere yerleştirilmesi, o bölgenin yapısını da zedeliyor. Göçmenlerin yoğunlukta olduğu kentlerde, işsizlik sorunu kronik bir hal alıyor. Kendilerine para yerine kupon dağıtılan göçmenler, sadece belirli marketlerden belirli ürünleri satın alabiliyor. Göçmenlerin günde sadece iki saat kamp avlusunda dolaşmalarına izin veriliyor. Kamplar, daha çok birer cezaevi havasında. Ve Glasgow, Essex ve Dover'daki onlarca kampta kalan onbinlerce göçmen, cezalarını çekiyor!
ÖNCEKİ HABER

BAT'ın yeni marifetleri

SONRAKİ HABER

Tasarrufta dolar egemenliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa