23 Ağustos 2001 21:00

BAT'ın yeni marifetleri

İngiliz-ABD ortaklığı BAT'ın sigara kaçakçılığı yaptığı yolunda yeni ve güçlü iddialar ortaya atıldı.

Paylaş
BAT'ın yeni marifetleriİngiltere'deki son genel seçimlerde ağır bir yenilgi alan Muhafazakâr Parti'nin başkanlığına en yakın aday olarak görülen Kenneth Clarke, eski yöneticisi olduğu tütün tekeli British American Tobacco (BAT) şirketine yöneltilen suçlamalar nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor.

Gizli hesapBAT'ın eski Karayipler bölge müdüründen edinilen bilgiye göre, Clarke'ın vekil yöneticiliği sırasında şirketin İsviçre'deki bir şubesinin yanı sıra dünya kaçakçılık ağını yönetmek amacıyla kullanılan bir de gizli banka hesabı bulunmaktaydı. Adı geçen kaynak, BAT'ın dünya çapındaki tüm kaçakçılık "şov"unu yürüttüğünü belgelerle de kanıtlayabileceğini belirtti. Bu suçlamalar karşısında, geçtiğimiz şubat ayında şirketi savunan resmi açıklamalarda bulunmuş olan Clarke, "günlük aktiviteler"le ilgili detaylı bilgisinin bulunmadığını, bu sebeple suçlamalara BAT adına cevap veremeyeceğini bildirdi.

Kârlı bir pazarDünyanın pek çok bölgesinde olduğu gibi, Avrupa'da da hiçbir vergi ödenmeden sigara satışının rahatlıkla yapılabildiği geniş bir kaçak sigara piyasası var. ABD'li Philip Morris ve RJR Reynolds'un yanı sıra BAT gibi firmalar da bu pazarda yer alarak hem kârlarının yükselmesini, hem de satışlarının genişlemesini sağlıyor.Şirket içinden İngiliz Guardian gazetesine sızdırılan bilgiye göre, geçtiğimiz yıllarda BAT'ın yıllık kârı olan 1 milyar sterlinin üçte biri, bu pazardan elde edilmiş. Sigara kaçakçılığının en yaygın olduğu ülkeler, Güney Amerika'da. Kaçakçılık, Çin'de, Afrika kıtasında ve Kenneth Clarke'ın BAT adına resmi ticari girişimlerde bulunduğu Vietnam gibi ülkelerde de oldukça yaygın.BAT, son olarak Avrupa'da sigara kaçakçılığının merkezi sayılan Belgrad'da bir fabrika kurma girişimiyle dikkat çekti. Ancak Avrupa Birliği'nin engellemesi nedeniyle bu girişim donduruldu.

Bizzat organize etti1998 yılında, yılda 100 bin sterlin karşılığında BAT Başkan Yardımcılığı'na getirilen Kenneth Clarke, geçen yıl şirket hakkındaki suçlamalara yanıt verirken piyasadaki rekabet içerisinde ayakta kalmaya çalışan BAT'ın kaçakçılığı önlemek adına özel bir çabası bulunmadığını kabul etmişti. Ancak gün ışığına çıkan son belgelere göre BAT, kaçakçıların çevirdikleri dolaplara göz yummakla kalmamış. Karaborsa organizasyonunu bizzat yürüten şirket, bu yolla yüzlerce milyon sterlini kasasına indirmiş.

Venezüella bağlantısıBelgelere göre, yasal prosedüre uygun olarak, Venezüella'ya birkaç kilometre uzaklıkta bulunan Aruba Adası'ndaki şirket şubesine sevk edilen sigaralar, daha sonra, karaborsada ucuza satılmak üzere, Venezüella ve Kolombiya'ya kaçırıldı. 1997'ye kadar kazancını İngiltere-Woking'deki merkezinde toplayan ve ödemelerini Londra'daki Chase Manhattan Bankası'ndan yapan şirket, bu tarihten sonra İsviçre'de bir özel şube açtı ve ödemelerini Cenova'daki bir banka üzerinden gerçekleştirmeye başladı. Belgelerin gösterdiğine göre, yalnızca 1998'de Güney Amerika kaçakçılık piyasasından İsviçre'deki banka hesabına geçirilen miktar 200 milyon dolar tutarında.

Hesapları açıklamıyorSuçlamaları kabul etmeyen şirket, yapılan tüm nakliyatların ve satışların yasal sınırlar çerçevesinde gerçekleştiğini ileri sürüyor. Bununla birlikte, şirketin İsviçre'nin Cenova ve Zug şehirlerindeki yeni şubelerindeki hesaplarını açıklamaması ve bu hesapları müfettiş denetimine teslim etmemesi, BAT hakkındaki iddiaları destekliyor. BAT'ın bazı yöneticilerine karşı cezai işlem başlatabileceği de belirtiliyor.Suçlamalar, Kenneth Clarke'ın, Muhafazakârlar'ın başına geçmesini güçleştirecek gibi görünüyor.
ÖNCEKİ HABER

F-5'lerle Hazar batağına

SONRAKİ HABER

Ele verir talkımı...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...