22 Ağustos 2001 21:00

Jumbo'da sözleşme delindi

Jumbo çatal kaşık fabrikasında imzalanan toplusözleşme patronun isteği ile delindi. İmzalanan sözleşmeye göre eylül ayında verilmesi gereken bir yıllık enflasyon oranı olan yüzde 65 yerine yüzde 35 zam verilecek.

Paylaş
Jumbo'da sözleşme delindiMuzaffer ÖzkurtJumbo'da yapılan sözleşmeye göre verilmesi gereken zam aşağıya çekildi. Öz Çelik-İş Sendikası ile MESS'e bağlı olmayan Jumbo patronları arasında yapılan sözleşmeye göre eylül ayında yıllık enflasyon olan yüzde 65 yerine yüzde 35 zam verilecek. Öz Çelik-İş İstanbul Şube Başkanı Salih Banker, kriz döneminde işten atmalara karşı bu zam talebini işçilerin istediğini iddia ederken, işçiler ise patronun kendilerini tek tek çağırarak zamdan vazgeçtiklerine ilişkin kâğıtları imzalattırdığını, bu sürede de sendikanın sessiz kaldığını söylüyorlar.

İşçiye baskı10 Ağustos'ta sendika yöneticilerinin kendileriyle toplantı yaptığını kaydeden işçiler, sendikacıların patronun yüzde 35 zam verdiğini ancak kendilerinin bu teklifi kabul etmeyeceklerini belirttiklerini aktardılar. Aradan 6 gün geçtikten sonra patronun işçileri tek tek çağırarak üzerinde, "Yüzde 35 zammı kabul ediyorum" yazılı kâğıtlara imza attırdığını belirttiler. İşçiler bu kağıtların sendika ile patronlar arasında yapılan görüşmeyle hazırlandığını ancak kağıtlarda kullanılan dilin işçilerin ağzından yazıldığını söylediler. Bu sürede sendikanın müdahalesi olmadığını belirten işçiler, pek çok işçinin de güveni olmadığı için bu kâğıtlara imza attığını ifade ettiler. Bu olay üzerine yemekhanede toplantı yapan sendikacıların bu durumun işçiler için "hayırlı" olduğunu söylediklerini belirten işçiler, "Bize sahip çıkacak olsalar sonuna kadar gideriz" dediler.

Sendika kabul etmiyorSendikacı ise işçilerin söylediklerini kabul etmiyor. Öz Çelik-İş İstanbul Şube Başkanı Salih Banker, patronun işçilerden imza toplamadığını savundu. Zam oranının yüzde 35 olması için işçilerin kendi arasında imza topladıklarını iddia eden Banker şunları söyledi, "Toplusözleşme gereği 1 Eylül'de ikinci yıl zamları verilmesi gerekiyor. İşveren krizden yararlanarak bu zammı yüzde 25'e çekmek istedi. Bunu kabul etmedik. Bunun üzerine işçi atma gündeme geldi. Böyle bir olay üzerine işçi arkadaşlarımız kendi aralarında topladıkları imzalarla 'Yüzde 35'i kabul edebiliriz' dediler. Bu oran kabul edilecek."

İşçi karar vermiş!Zammın aşağıya çekilmesini doğru bulmadıklarını belirten Banker, "İşten atmalar gündeme geleceği için işçi arkadaşlarımızın bu kararını saygıyla karşılıyoruz" dedi. Bu zammın kabul edilmesiyle işçi atılmayacağını ileri süren Banker, sadece özel durumu olan 8-10 işçinin haklarını alarak kendi istekleri ile işten çıkacaklarını belirtti. Yüzde 35'in kabul edilmemesi halinde patronun gözdağı vermek için 25-30 kişiyi işten atabileceğini belirten Banker, ileride zammın eksiltilmesinden kaynaklanan durumun düzeltilmesi için patrondan söz aldıklarını dile getirdi. Banker ayrıca basında krizi aştıklarını ve kâr oranlarını artırdıklarını duyuran Jumbo patronlarının krizden etkilendiğini belirterek, "Belki diğerleri kadar değil ama nakit sıkıntısı çekiyorlar" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Aktif Dağıtım'da direniş

SONRAKİ HABER

Resimlerinde tanıdığı dünya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...