22 Ağustos 2001 21:00

İşçiye sıkıyönetim

Krizi daha fazla kâr etmek için fırsata çeviren patronlar, her gün yüzlerce işçiyi işten atıyor. İşçilere, zam istememeleri yönünde belge imzalatılıyor.

Paylaş
İşçiye sıkıyönetimAli BaşEkonomide yaşanan krizi fırsata çeviren patronlar, Eskişehir'de binlerce işçiyi kapı önüne koydular. Sendikalı olan işyerlerinde toplusözleşme hükümlerini hiçe sayan patronlar, esnek çalışma ve sıfır zam gibi dayatmalarda da bulunmaktan çekinmiyorlar. Türkiye'nin önde gelen holdinglerinin başında yer alan Koç ve Toprak Holding'in fabrikalarında toplam 150 işçi işten çıkarıldı. Koç Holding'e bağlı Otosan Fabrikası'nda 120 işçi işten atıldı. İşyerinde örgütlü Türk Metal Sendikası, işten çıkarılan işçilerin emekliliği gelenler ile geçici işçiler olduğunu ileri sürdü. Yine Türk Metal Sendikası'na üye işçilerin çalıştığı Toprak Demirdöküm ve Toprak Enerji fabrikalarında işten çıkarılan işçilerin sayısı 35'e ulaştı. Toprak Holding'e bağlı fabrikalar olan Toprak Enerji ile Toprak Demirdöküm'de işçilere, toplusözleşme şartlarından feragat ettiğini ifade eden belge imzalatılmaya çalışılıyor. Toplusözleşme şartlarından feragat etmeyen işçiler işten atılırken, Türk Metal Sendikası Eskişehir Şube Başkanı H.Hüseyin Bolat yaptığı yazılı açıklamada, işten çıkarılan işçiler için yapacakları hiçbir şeyin olmadığını ifade ederek, işverenin de tazminatları ne zaman ödeyeceğini bilmediklerini söyledi. Toprak Kâğıt Fabrikası'nda ise işçiler yaklaşık 4 aydan bu yana esnek çalışma ile karşı karşıya. Bir ayda en fazla 10 gün çalışan Toprak Kâğıt işçileri, selüloz geldikçe işe çağrılıyorlar. Kılıçoğlu Kiremit Fabrikası'nda ise işten çıkarılan işçilerin sayısı 200'e ulaştı. Tekstil işkolunda faaliyet gösteren ve Türkiye'nin önde gelen firmalarından olan Sarar, CCS ve Çetintaş'ta işçilere esnek çalışma dayatılıyor. Çetintaş tekstil de işçiler iş zamanlarında çalıştırılırken, iş olmadığı zamanlarda ücretsiz izne çıkarılıyor. Sarar'da ise işçilerin cumartesi ve pazar mesaileri kriz bahanesiyle ödenmiyor. Sarar'da işçilere mesai ücretlerini ödememek için 'kabul belgesi' imzalatılıyor. Kabul belgesini imzalamayan işçiler ise işten çıkarılıyor. Çimse-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Paşabahçe fabrikasında ise son bir ay içerisinde sendikalı 30 işçi işten atılırken, yerlerine asgari ücretle çalışan 80 işçi alındı. Paşabahçe işçileri, işten atmalar karşısında Çimse-İş Sendikası yöneticilerinin 'suskun' kalmasını eleştirdi. Diğer yandan, büyük çoğunluğu kent dışından getirilerek işe alınan işçilerin, sendika yönetiminin yakınları olduğu da ileri sürüldü.

Sıfır zamBelediye-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi ve ESKİ Genel Müdürlüğü'nde çalışan 1600 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tıkandı. Büyükşehir Belediyesi başkanı ile alt belediye başkanları, Belediye-İş yönetime ilk altı ay için sıfır zam verirken, diğer üç altı aylık dilim için yüzde 7 zam önerdi. Belediye-İş Şube Başkanı Bilal Temen, önerinin kabul edilemez olduğunu belirterek, hükümet ile Türk-İş arasında yapılan anlaşmanın üzerinde bir zam istediklerini söyledi. Anadolu Üniversitesi ile Tez-Koop-İş Eskişehir Şubesi arasında geçen TİS görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlandı. Anadolu Üniversitesi yönetimi, zam oranını düşük tutunca, konu Yüksek Hakeme Kurulu'na gitti.
ÖNCEKİ HABER

Açlık etkili oluyor

SONRAKİ HABER

Aktif Dağıtım'da direniş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...